Business & Finance Τρίτη 11/04/2023, 21:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: Με έξτρα μέτρα στήριξης ο προϋπολογισμός του 2023

Ιταλία: Με έξτρα μέτρα στήριξης ο προϋπολογισμός του 2023

Μία ελαφρώς πιο επεκτατική δημοσιονομική προοπτική έδωσε για φέτος η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, με στόχο να στηρίξει όσο περισσότερο μπορεί την οικονομία μέσω φορολογικών μειώσεων. 

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1% το 2023 με βάση το σχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε η Μελόνι σήμερα Τρίτη – κατά 0,1% περισσότερο απ΄ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί χωρίς τα επιπλέον μέτρα, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Οικονομικών της Ιταλίας. 

Προοπτικές ανάπτυξης της Ιταλίας

Source: Bloomberg, Italian government

 

Το αποτέλεσμα θα σημάνει ένα έλλειμμα της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ αντί για 4,35% που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Ο έξτρα δημοσιονομικός χώρος θα χρηματοδοτήσει περισσότερα από 3 δισ.ευρώ σε φορολογικές μειώσεις για οικογένειες χαμηλότερου εισοδήματος και θα συμβάλει γενικότερα στη μείωση του φορολογικού βάρους. 

«Είναι ρεαλιστικό να προσβλέπουμε σε μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέτι. 

Το εν λόγω σχέδιο λαμβάνει χώρα μετά από αρκετές εβδομάδες διαπραγματεύσεων και αποτυπώνει τις ζυμώσεις που έγιναν ανάμεσα στα τρία κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού της Μελόνι. 

Η βελτιωμένη προοπτική ανάπτυξης του προϋπολογισμού για φέτος θα αντισταθμιστεί από ένα λιγότερο ευοίωνο σενάριο για το 2024, στη διάρκεια του οποίου ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται στο 1,5% χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση για 1,9%. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News