Business & Finance Δευτέρα 24/04/2023, 07:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

KPMG: Πώς η Γερμανία θα γλιτώσει φέτος την ύφεση

KPMG: Πώς η Γερμανία θα γλιτώσει φέτος την ύφεση

Το 2022 η Γερμανία δέχθηκε ισχυρότατα πλήγματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, το «έμφραγμα» της εφοδιαστικής αλυσίδας και την ενεργειακή κρίση. Εξ ου και ήταν ευρέως αναμενόμενο ότι η «ατμομηχανή» της Ευρώπης θα έπεφτε σε ύφεση -και μάλιστα βαθιά ύφεση– φέτος. Με το γύρισμα του έτους, όμως, το τοπίο άρχισε να ξεθολώνει, αφού χάρη στη στήριξη που έδωσαν οι καταναλωτές πέρυσι -κάνοντας ταξίδια, δείπνα εκτός σπιτιού και γενικά όσα δεν έκαναν μέσα στην πανδημία- φαίνεται πως θα γλιτώσει οριακά από την ύφεση και το 2023.

Αυτό διαβλέπει και η KPMG, επιβεβαιώνοντας σε σχετική έκθεση ότι η επιβράδυνση στη Γερμανία θα είναι συντομότερη και πιο ήπια από το προσδοκώμενο, οδηγώντας σε οριακή ανάπτυξη της τάξης του 0,1% φέτος και 1,4% το 2024. Αυτό το αποδίδει εν μέρει στα μέτρα στήριξης της γερμανικής κυβέρνησης ιδίως σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση των καταναλωτών από το ενεργειακό κόστος. Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι αναλυτές της KPMG, τα μέτρα αυτά αναμένεται να συγκρατήσουν και την άνοδο των τιμών στα καταναλωτικά προϊόντα.

Ειδικότερα, ακόμη και εν μέσω ενός περιβάλλοντος υψηλού πληθωρισμού, γεωπολιτικής αβεβαιότητας, υψηλών επιτοκίων και προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία βελτιώνεται λόγω της έλλειψης ανησυχιών για ανεπαρκή αποθέματα φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση των τιμών, τις κρατικές επιδοτήσεις και την σταθεροποίηση του εμπορίου, σύμφωνα με την KPMG.

KPMG: Πώς η Γερμανία θα γλιτώσει φέτος την ύφεση-1
Γράφημα: KPMG

 

Ξεθολώνει το τοπίο

Σε τροχιά ανάκαμψης βρίσκεται η επιχειρηματική εμπιστοσύνη, με την αισιοδοξία στον ιδιωτικό τομέα να ανεβαίνει σταθερά τους τελευταίους μήνες, αφενός λόγω της πτώσης στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία, αφετέρου λόγω του πλαφόν στις τιμές ενέργειας και τις εγγυήσεις δανείων.

Παράλληλα, ανοδικά βαίνει και η καταναλωτική εμπιστοσύνη, εξαιτίας της αποκλιμάκωσης στις τιμές ρεύματος, της σταθερότητας στην αγορά εργασίας, αλλά και της ελπίδας για αποφυγή της ύφεσης. Σύμφωνα με την KPMG βέβαια, οι καταναλωτές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, αφού ο υψηλός πληθωρισμός ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα, ενδεχομένως επιβαρύνοντας τη διάθεσή τους να ξοδέψουν. Ειδικότερα, τα πραγματικά εισοδήματα συρρικνώθηκαν κατά 4,1% το 2022, με τον ταχύτερο ρυθμό στην ιστορία της χώρας.

Στήριγμα για την οικονομία φέτος

Αφότου όμως ο πληθωρισμός στη Γερμανία αναρριχήθηκε το 2022 στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 70 ετών περίπου, υπάρχουν παράγοντες που οδηγούν σε σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών φέτος. Εκτός από τα μέτρα εναντίον του ενεργειακού κόστους που ελάφρυναν τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά, αυτό αποδίδεται και στο αποτέλεσμα βάσης (base effect), καθώς η μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή γίνεται σε σύγκριση με μήνες που είχαν ήδη καταγραφεί αυξήσεις.

Επίσης, σημειώνει η KPMG, η βιομηχανία μείωσε επίσης τις τιμές των Ιανουάριο για τέταρτη φορά. Στο μεταξύ, οι τιμές παραγωγού, οι οποίες αυτή τη στιγμή ανεβαίνουν ιδίως εξαιτίας της ενέργειας, θεωρούνται πρόδρομος για την πορεία του κόστους διαβίωσης. Ωστόσο, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλό επίπεδο και αναμένεται να υπάρξουν «απόνερα» από την ισχυρή αύξηση μισθών, που θα ασκήσει περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις, προειδοποιούν οι αναλυτές.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Απομακρύνεται το σενάριο της ύφεσης σύμφωνα με πέντε ινστιτούτα

Σταθεροποιείται η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης: Ανέκαμψαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες

Γερμανία: Προβλέψεις ότι θα γλιτώσει την ύφεση το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News