Business & Finance Δευτέρα 27/03/2023, 12:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθεροποιείται η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης: Ανέκαμψαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες

Σταθεροποιείται η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης: Ανέκαμψαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες

Αναπάντεχη βελτίωση, στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους, επέδειξαν οι προσδοκίες των επιχειρηματιών στη Γερμανία, προσπερνώντας τους πρόσφατους τραπεζικούς τριγμούς στις διεθνείς αγορές.

Ο σχετικός δείκτης προσδοκιών του γερμανικού ινστιτούτου Ifo εκτινάχθηκε στο 91,2 τον Μάρτιο, έναντι 88,4 τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας σημαντικά τις προβλέψεις των οικονομολόγων που ανέμεναν πτώση. Παράλληλα, ενισχύθηκε και ο δείκτης, ο οποίος εξετάζει τις τρέχουσες συνθήκες.

«Παρά τις αναταράξεις σε ορισμένες διεθνείς τράπεζες, η γερμανική οικονομία σταθεροποιείται», σχολίασε σχετικά ο πρόεδρος του Ifo, Clemens Fuest.

Σημάδια βελτίωσης

Συνολικά, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επιδεικνύει σημάδια βελτίωσης τους τελευταίους μήνες, παρότι αναμένεται ευρέως ότι θα σημειωθεί ήπια ύφεση στο εξάμηνο μέχρι τον Μάρτιο. Ωστόσο, η κατάρρευση της αμερικανικής SVB και η έκτακτη διάσωση της ελβετικής Credit Suisse γέννησαν αμφιβολίες σχετικά με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα διεθνώς, εν μέσω ενός περιβάλλοντος υψηλών επιτοκίων.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα τα βλέμματα στράφηκαν στη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, την Deutsche Bank. Οι μετοχές της διολίσθησαν στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας, ενώ ο Καγκελάριος, Olaf Scholz, έσπευσε να δώσει διαβεβαιώσεις για τη σταθερότητά της. Σημειώνεται πως η μετοχή ανακάμπτει σήμερα.

Στο μεταξύ, ο τομέας της βιομηχανίας στη Γερμανία εξακολουθεί να παρουσιάζει δυσκολίες. Ειδικότερα, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών που δημοσίευσε η S&P Global την περασμένη εβδομάδα έδειξε πως η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα συντηρείται αμιγώς από τον κλάδο των υπηρεσιών, ενόσω η μεταποίηση έχει χάσει τη δυναμική της.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Οι «σοφοί» καθησυχάζουν, ο πληθωρισμός παραμένει

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 10μήνου ο PMI με στήριγμα από υπηρεσίες

Σολτς: Πολύ κερδοφόρα τράπεζα η Deutsche Bank

Τι συμβαίνει με τη Deutsche Bank – Είναι η επόμενη Credit Suisse;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News