Business & Finance Τετάρτη 1/02/2023, 16:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚ+: Διατηρεί αμετάβλητη την παραγωγή πετρελαίου

ΟΠΕΚ+: Διατηρεί αμετάβλητη την παραγωγή πετρελαίου

Αμετάβλητη διατηρεί την πετρελαϊκή παραγωγή ο ΟΠΕΚ+, μετά από πρόταση της αρμοδιας επιτροπής για αναμονή περαιτέρω στοιχείων σε ό,τι αφορά τη ζήτηση στην Κίνα και τη ρωσική παραγωγή.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, οι πετρελαιοπαραγωγοί είχαν προχωρήσει στη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής από το 2020 και συγκεκριμένα κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με στόχο τη συγκράτηση της διολίσθησης των τιμών εν μέσω συρρίκνωσης της διεθνούς οικονομίας.

Ωστόσο, η άρση των υγειονομικών μέτρων στις 8 Ιανουαρίου στην Κίνα έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της ζήτησης, ιδίως λόγω της ανάκαμψης του ταξιδιωτικού κλάδου. Ενδεικτικά, οι πτήσεις εντός Κίνας αυξήθηκαν κατά 80% από την αρχή του μήνα. Ωστόσο, το τοπίο παραμένει θολό λόγω της αβεβαιότητας στον ρυθμό ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας.

Η πετρελαϊκή αγορά παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις από την αρχή του έτους, καταγράφοντας ράλι στα μέσα του Ιανουαρίου, το οποίο όμως «έσβησε» τις επόμενες ημέρες. Έτσι, παρότι η Goldman Sachs, η Trafigura και άλλοι παράγοντες της αγοράς προβλέπουν αύξηση των τιμών τους επόμενους μήνες, ο ΟΠΕΚ+ παραμένει επιφυλακτικός.

Μετά τη διαρροή της σημερινής απόφασης, οι τιμές παρουσιάζουν μικρές μεταβολές, με το Brent να υποχωρεί κατά περίπου 0,15% στα 85,33 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό να ενισχύεται κατά 0,14% στα 78,98 δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά έχει επηρεαστεί αυτή την εβδομάδα και από τη συνεδρίαση της Fed, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το βράδυ ώρα Ελλάδος αύξηση του επιτοκίου αναφοράς στο εύρος 4,5-4,75%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters

Διαβάστε επίσης:

Σπεύδουν να διασφαλίσουν ρωσικό ντίζελ οι Ευρωπαίοι – Αντίστροφη μέτρηση για την απαγόρευση

ExxonMobil: Κέρδη ρεκόρ για το 2022 – Δεν αυξάνει όμως τις επαναγορές ιδίων μετοχών

Μαζικές τοποθετήσεις σε προθεσμιακά συμβόλαια πετρελαίου – Τι σημαίνει αυτό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News