Business & Finance Τρίτη 31/01/2023, 20:33
ΒUSINESS & FINANCE

ExxonMobil: Κέρδη ρεκόρ για το 2022 – Δεν αυξάνει όμως τις επαναγορές ιδίων μετοχών

ExxonMobil: Κέρδη ρεκόρ για το 2022 – Δεν αυξάνει όμως τις επαναγορές ιδίων μετοχών

Στο επίπεδο ρεκόρ των 59 δισ.δολαρίων εκτινάχθηκαν τα κέρδη της Exxon Mobil στη διάρκεια του 2022, όμως ο πετρελαϊκός κολοσσός απογοήτευσε κάποιους επενδυτές καθώς παρέμεινε σταθερός στο πρόγραμμά του για επαναγορές ιδίων μετοχών. 

Τα κέρδη ολόκληρης της οικονομικής χρήσης για το 2022, εξαιρουμένων έκτακτων επιβαρύνσεων, αυξήθηκαν 157% από τα επίπεδα του 2021, ξεπερνώντας κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ των 45,2 δισ.δολαρίων που είχε αγγίξει ο όμιλος το 2008, οπότε είχε ανακοινώσει τα μεγαλύτερα κέρδη στην εταιρική ιστορία των ΗΠΑ. Ο διευθύνων σύμβουλος Ντάρεν Γουντς ανέφερε ότι η Exxon αποκομίζει τα οφέλη από τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα στη διάρκεια των τελευταίων ετών. 

Είχαν προηγηθεί τα αποτελέσματα του αμερικανού ανταγωνιστή της Exxon, της Chevron, η οποία ανακοίνωσε απρόσμενη μείωση κερδών λίγες μόλις εβδομάδες αφότου είχε παρουσιάσει ένα πρόγραμμα μαμούθ σε επαναγορές ιδίων μετοχών ύψους 75 δισ.δολαρίων. 

Έτος ρεκόρ για τα κέρδη της Exxon

Ο πετρελαϊκός γίγαντας του Τέξας παρουσίασε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση κερδών όλων των εποχών

Source: Bloomberg data, company filings

 

Οι πέντε κορυφαίοι πετρελαϊκοί όμιλοι των ΗΠΑ διαθέτουν αυτή τη στιγμή μία τεράστια ποσότητα ρευστού μετά από τις επιδόσεις ρεκόρ του 2022, όμως τώρα εντείνονται οι πιέσεις προς τα διοικητικά συμβούλια τα οποία προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις αυξανόμενες απαιτήσεις των επενδυτών για μεγαλύτερα μερίσματα και επαναγορές ιδίων μετοχών μέσα στο γενικότερο περιβάλλον έντονης κριτικής για τα υπέρογκα κέρδη τους σε μία περίοδο που η οικονομία επιβραδύνεται και γίνονται ολοένα και πιο αισθητές οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Σημειώνεται ότι η Chevron εξόργισε τον Λευκό Οίκο και Δημοκρατικά μέλη του Κογκρέσου όταν αποκάλυψε τα σχέδιά της την προηγούμενη εβδομάδα να διαθέσει 75 δισ.δολάρια στους επενδυτές υπό τη μορφή επαναγοράς μετοχών. 

Η Exxon διεύρυνε αρκετές φορές πέρυσι τα σχέδια επαναγοράς ιδίων μετοχών της και δεσμεύθηκε να επαναγοράσει ιδίες μετοχές ύψους 35 δισ.δολαρίων έως το 2024, παραμένοντας σταθερή στις προηγούμενες κατευθυντήριες γραμμές της. Η εταιρεία προωθεί μία «ισορροπημένη» προσέγγιση ως προς τις επαναγορές και τα μερίσματα, ενώ προσπαθεί να μειώσει το χρέος και να επενδύσει σε νέα προγράμματα, όπως ανέφερε η οικονομική της διευθύντρια Κάθι Μίκελς. 

Δεν έδωσε επίσης καμία ένδειξη ότι θα αυξήσει σύντομα τις επαναγορές ιδίων μετοχών της, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία παρουσίασε την όγδοη μεγαλύτερη εισροή ρευστού στην ιστορία των εισηγμένων του αμερικανικού χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500.

Σε τριμηνιαία βάση, η Exxon ξεπέρασε τις προβλέψεις αναλυτών για ένατη διαδοχική φορά στη διάρκεια των τελευταίων 10 περιόδων, ανακοινώνοντας κέρδη 3,40 δολαρίων ανά μετοχών, τα οποία ήταν κατά 10 σεντς υψηλότερα από τη μέση πρόβλεψη αναλυτών του Bloomberg. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα: Η Exxon είχε προβλέψει την κλιματική κρίση από τη δεκαετία του 1970

Ευρωπαϊκές μετοχές: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του 2022 

H ExxonMobil προσπαθεί να μπλοκάρει την φορολόγηση των υπερκερδών στην Ε.Ε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News