Business & Finance Παρασκευή 27/01/2023, 17:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σπεύδουν να διασφαλίσουν ρωσικό ντίζελ οι Ευρωπαίοι – Αντίστροφη μέτρηση για την απαγόρευση

Σπεύδουν να διασφαλίσουν ρωσικό ντίζελ οι Ευρωπαίοι – Αντίστροφη μέτρηση για την απαγόρευση

Τεράστιες ποσότητες ρωσικού ντίζελ έχουν διασφαλίσει οι αγοραστές της Ε.Ε., ενόψει της απαγόρευσης στις εισαγωγές που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg, οι χώρες της Ε.Ε. εισήγαγαν από τη Ρωσία τουλάχιστον 600.000 βαρέλια ημερησίως στις πρώτες 23 ημέρες του μήνα. Ο όγκος αυτός ξεπερνά ελαφρώς τον μέσο όρο των εισαγωγών για ολόκληρο το 2022, αλλά και για το αντίστοιχο διάστημα του 2022, δηλαδή πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επίσης,, αναμένεται να καταφθάσουν εκατομμύρια επιπλέον βαρέλια ντίζελ σε λιμάνια της Ε.Ε. πριν την 5η Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι από τις 5 Φεβρουαρίου θα εφαρμοστεί η απαγόρευση της μεταφοράς πετρελαϊκών προϊόντων διά θαλάσσης, ενώ πρόκειται με διαφορά η μεγαλύτερη αγορά σε εισαγωγές ντίζελ προς την Ε.Ε. Οι τιμές του καυσίμου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία βαρέων μηχανημάτων και φορτηγών μεταφοράς προϊόντων, σημειώνουν άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες ενόψει της επιβολής των περιορισμών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ε.Ε. εξετάζει σχέδιο για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού ντίζελ στα 100 δολάρια το βαρέλι, επίπεδο που θα μπορούσε να συμβάλει στην αποφυγή των χειρότερων επιπτώσεων από την απαγόρευση στις εισαγωγές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

E.E.: Εξετάζει πλαφόν στο ρωσικό ντίζελ στα 100 δολάρια το βαρέλι – Πώς θα λειτουργήσει

Η Ευρώπη θα εισάγει απαγορευμένο ρωσικό ντίζελ χωρίς να το ξέρει

Ρωσικό πετρέλαιο: To διακύβευμα της Ευρώπης από την αύξηση των κυρώσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News