Business & Finance Τρίτη 27/12/2022, 16:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δέκα μήνες μετά την εισβολή: Τα πρώτα πλήγματα στη ρωσική οικονομία

Δέκα μήνες μετά την εισβολή: Τα πρώτα πλήγματα στη ρωσική οικονομία

Δέκα μήνες έχουν περάσει από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και οι τελευταίες κυρώσεις που επέβαλε η Δύση άρχισαν να έχουν εμφανή αποτελέσματα στη ρωσική οικονομία.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρωσίας ενδέχεται να είναι μεγαλύτερο από το προσδοκώμενο 2% του ΑΕΠ το 2023, καθώς το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου συμπιέζει τα έσοδα από τις εξαγωγές, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Anton Siluanov.

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της Ρωσίας, Alexander Novak δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι περιορισμοί στις εξαγωγές πετρελαίου ενδέχεται να υποχρεώσουν το Κρεμλίνο να μειώσει την παραγωγή μεταξύ 5 και 7% το 2023. Βέβαια, η Μόσχα ίσως μπορέσει να καλύψει το «κενό», προχωρώντας σε έκδοση ομολόγων ή αξιοποιώντας τα κονδύλια από το ταμείο έκτακτης ανάγκης.

Οι ενδείξεις

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς να αξιολογήσουμε πλήρως τα αποτελέσματα του πετρελαϊκού πλαφόν της G7 και των ευρωπαϊκών περιορισμών στις εισαγωγές αργού που τέθηκαν σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου, αλλά τα πρώτα σημάδια καταδεικνύουν ότι η ρωσική οικονομία έχει αρχίσει να δέχεται πίεση», δήλωσε ο Nicholas Farr, οικονομολόγος στην Capital Economics.

«Τα δεδομένα υψηλής συχνότητας δείχνουν ότι οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου έχουν συρρικνωθεί από τότε που εφαρμόστηκαν οι κυρώσεις και η διαφορά μεταξύ του Brent και του αργού των Ουραλίων διευρύνθηκε σε υψηλό έξι μηνών την περασμένη εβδομάδα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, το ρούβλι υποχώρησε κατά σχεδόν 10% έναντι του αμερικανικού δολαρίου την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να καταστεί το νόμισμα με τη χειρότερη απόδοση ανάμεσα στις αναδυόμενες οικονομίες, παρότι τους προηγούμενους μήνες είχε πολύ καλύτερη απόδοση από το προσδοκώμενο.

Σύμφωνα με τον Farr, η διολίσθηση του ρουβλίου θα εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις στη χώρα, ανεβάζοντας την αξία των εισαγωγών. Υπενθυμίζεται πως η τράπεζα της Ρωσίας έληξε τον κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης τον Οκτώβριο, όταν κράτησε αμετάβλητο το επιτόκιο. Ωστόσο, νωρίτερα μέσα στον μήνα προειδοποίησε πως αναμένεται να υπάρξουν πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία.

Εάν συνεχίσει η διολίσθηση του ρουβλίου, τότε η κεντρική τράπεζα ίσως υποχρεωθεί να προχωρήσει εκ νέου σε επιτοκιακές αυξήσεις προκειμένου να ελέγξει τον πληθωρισμό. Σημειώνεται πως η Capital Economics προβλέπει ότι η ρωσική οικονομία θα «υποκύψει» στις κυρώσεις της Δύσης το 2023 και ότι θα υπάρξει νέα συρρίκνωση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία – ΥΠΟΙΚ: Ανησυχίες ότι το πλαφόν στο πετρέλαιο θα διευρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2023

Ένατο πακέτο περιορισμών εναντίον της Ρωσίας – Λειτουργούν οι κυρώσεις;

Τι αλλάζει με τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News