Business & Finance Παρασκευή 16/12/2022, 11:03
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Ένατο πακέτο περιορισμών εναντίον της Ρωσίας – Λειτουργούν οι κυρώσεις;

Ένατο πακέτο περιορισμών εναντίον της Ρωσίας – Λειτουργούν οι κυρώσεις;

Στο ένατο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας συμφώνησαν χθες το βράδυ οι ηγέτες της Ε.Ε., ενώ επίσης έδωσαν το πράσινο φως για στήριξη ύψους 18 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τελειοποίησαν χθες το κείμενο, το οποίο δεν έχει ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα, στο περιθώριο της τελευταίας Συνόδου Κορυφής για φέτος. Η πρόταση που είχε υποβάλει η Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα όμως περιελάμβανε το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε επιπλέον 200 πολίτες και φορείς της Ρωσίας. Στη λίστα συγκαταλέγονταν υπουργοί, βουλευτές, επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και ολόκληρα κόμματα και οντότητες, συμπεριλαμβανομένων των ενόπλων δυνάμεων.

Επίσης, η πρόταση στόχευσε στο ρωσικό υπουργείο Αμύνης, σε περαιτέρω ρωσικές τράπεζες και στον τομέα εξόρυξης, ενώ επίσης σύστηνε ελέγχους στις εξαγωγές μίας σειράς προϊόντων όπως χημικές ουσίες, ηλεκτρονικά και εξοπλισμό πληροφορικής, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τις ένοπλες δυνάμεις ή για drones.

Τα αποτελέσματα των κυρώσεων

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Νοεμβρίου, οκτώ μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η ρωσική οικονομία βρέθηκε σε τεχνική ύφεση, ως αποτέλεσμα του μπαράζ των κυρώσεων από τις χώρες της Δύσης, στο πλαίσιο των οποίων διεθνείς επιχειρήσεις αποχώρησαν μαζικά από τη Ρωσία. Παράλληλα, ένα μεγάλο μέρος των αποθεματικών της σε ξένα νομίσματα και σε χρυσό έχουν παγώσει από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο.

Βέβαια, η ρωσική οικονομία συνέχισε να επιδεικνύει ανθεκτικότητα, η οποία όμως φαίνεται πως άρχισε να ραγίζει υπό το βάρος των περιορισμών στη μεταφορά πετρελαίου διά θαλάσσης, αλλά και του πλαφόν στο πετρέλαιο. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας μάλιστα, τα δύο αυτά μέτρα ενδέχεται να «συρρικνώσουν σημαντικά» την οικονομική δραστηριότητα της Ρωσίας στου ερχόμενους μήνες. 

Οι αναλυτές της τράπεζας παρατήρησαν ότι η πετρελαϊκή παραγωγή της Ρωσίας μειώθηκε ήδη ελαφρώς τον Οκτώβριο – πριν την επιβολή των περιορισμών στο πετρέλαιο – και η δυναμική του πετρελαϊκού κλάδου της χώρας «εξαρτάται από την επίδραση διάφορων περιοριστικών μέτρων» στις χώρες που εμπλέκονται.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Οκτώ μήνες από την έναρξη του πολέμου: Σε τεχνική ύφεση η Ρωσία

Τι αλλάζει με τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε

IEA: Η Ρωσία εξάγει περισσότερο πετρέλαιο αλλά τα έσοδά της μειώνονται

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News