Business & Finance Δευτέρα 26/09/2022, 16:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Διαφωνίες και καθυστερήσεις στην Ε.Ε. για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Bloomberg: Διαφωνίες και καθυστερήσεις στην Ε.Ε. για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δυσκολεύονται να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και πιθανότατα θα καθυστερήσουν τις σχετικές αποφάσισες μέχρι να συμφωνηθεί ένα ευρύτερο πακέτο κυρώσεων, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.

Η Κύπρος και η Ουγγαρία είναι ανάμεσα στις χώρες που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην πρόταση για πλαφόν στο πετρέλαιο, την ώρα που οι κυρώσεις στην Ε.Ε. απαιτούν ομοφωνία.

Εάν η Ε.Ε. καταλήξει σε συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, αυτό θα έρθει να έρθει να προστεθεί στην προσπάθεια των ΗΠΑ και του G7 να συγκρατήσουν τις τιμές του πετρελαίου και να περιορίσουν τα έσοδα της Μόσχας.

Όμως, πολλές λεπτομέρειες μένει ακόμα να διευθετηθούν, όπως η τιμή στην οποία θα επιβληθεί το πλαφόν. Οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ πριν από τις 5 Δεκεμβρίου, όταν θα ισχύσουν τα μέτρα της Ε.Ε. που απαγορεύουν την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου δια θαλάσσης καθώς και τις υπηρεσίες που απαιτούνται για τη μεταφορά του.

Η Κομισιόν συναντήθηκε με κράτη-μέλη το Σαββατοκύριακο για να προσπαθήσει να βρει μια συμβιβαστική λύση για το πακέτο των κυρώσεων. Οι χώρες ενδεχομένως να πιέσουν για την επίτευξη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας πριν από την άτυπη σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. στην Πράγα, στις 6 Οκτωβρίου.

Η Ε.Ε. προσπαθεί να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε «μερική κινητοποίηση» στρατευμάτων την περασμένη εβδομάδα και άρχισε τα «δημοψηφίσματα» που καταδικάστηκαν από τον ΟΗΕ για την προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας που κατέχει.

Ανάμεσα στα μέτρα που συζητιούνται είναι οι έλεγχοι στις εισαγωγές διαμαντιών και η απαγόρευση κάποιων προϊόντων χάλυβα.

Παράλληλα, τα κράτη-μέλη συζητούν μια πρόταση για περιορισμό των εξαγωγών  προς τη Ρωσία ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται σε όπλα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

ΕΕ: Οι απειλές Πούτιν εντείνουν τις διεργασίες για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Η ΕΕ θα επιβάλει επιπρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Περιορισμένος ο αντίκτυπος των κυρώσεων στη Ρωσία: Πότε θα γίνει «σοβαρή» ζημιά;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News