Business & Finance Τρίτη 20/09/2022, 18:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιορισμένος ο αντίκτυπος των κυρώσεων στη Ρωσία: Πότε θα γίνει «σοβαρή» ζημιά;

Περιορισμένος ο αντίκτυπος των κυρώσεων στη Ρωσία: Πότε θα γίνει «σοβαρή» ζημιά;

Η ρωσική οικονομία επρόκειτο να αναπτυχθεί 5%-6% φέτος εάν δεν την είχαν αποσταθεροποιήσει οι κυρώσεις και εάν δεν είχε εκκινήσει μία περίοδος τεχνολογικής στασιμότητας. Αυτό εκτίμησε ο Oleg Vyugin, βετεράνος στην ανάλυση της ρωσικής οικονομίας, ο οποίος υπολόγισε επίσης ότι οι κυρώσεις επιδρούν μόνο κατά το 30%-40%, καθώς η Ρωσία έχει βρει τρόπους να προσπεράσει τους περιορισμούς.

Μιλώντας στο Reuters, ο Vyugin δήλωσε επίσης ότι η οικονομία της Ρωσίας θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στη συνέχεια, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα περιοριστούν πρώτα τα έσοδα της χώρας από τις εξαγωγές. «Τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο ενδέχεται να δούμε μία απότομη απογείωση. Φαίνεται ότι υπάρχει μία αρνητική επίδραση. Αντί για ανάπτυξη 5%, έχουμε μία συρρίκνωση 4%, επομένως οι κυρώσεις λειτουργούν», τόνισε ο ίδιος, ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αναπληρωτής επικεφαλής της κεντρικής Τράπεζας και στέλεχος του χρηματιστηρίου της Μόσχας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί μόλις 2% φέτος, ενώ το υπουργείο Οικονομικών της χώρας αναμένει -3%. Σε κάθε περίπτωση οι εκτιμήσεις από τη ρωσική πλευρά είναι πολύ πιο αισιόδοξες σε σχέση με την εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας από τον Απρίλιο για συρρίκνωση 11,2% το 2022.

Ο Vyugin δήλωσε ότι το τοπίο που διαμορφώνεται για τους επόμενους μήνες είναι σίγουρα αρνητικό ενώ δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα για τη λήξη των εχθροπραξιών. «Τα νούμερα μπορεί να αλλάξουν, αλλά το βασικό αποτέλεσμα των κυρώσεων είναι ότι η διαδικασία οικονομικής ανάπτυξης στη Ρωσία έχει διακοπεί για αρκετά χρόνια», δήλωσε ο ίδιος.

Ωστόσο, τόνισε ότι «όσο τα έσοδα από τις εξαγωγές παραμένουν σε ψηλά επίπεδα, η οικονομία δέχεται πολύ ισχυρή στήριξη. Εάν οι εξαγωγές περιοριστούν πολύ…αυτό θα προκαλέσει σοβαρή ζημία και θα δούμε τον επόμενο κύκλο συρρίκνωσης του ΑΕΠ». Επίσης, εκτίμησε ότι ο αντίκτυπος ορισμένων από τις κυρώσεις θα γίνει αισθητός με μία καθυστέρηση, ιδίως στον τεχνολογικό τομέα, όπου η στήριξη στις εισαγωγές είναι μεγάλη.

«Ο κόσμος θα προχωρά, αλλά η Ρωσία θα χρησιμοποιεί μόνο τεχνολογία δεύτερης κατηγορίας και θα ξοδεύει μεγάλα ποσά για να ξαναδημιουργήσει αυτό που υπάρχει ήδη στον κόσμο, αλλά δεν θα μπορεί να εισαχθεί» δήλωσε ο ίδιος. Τέλος, προσέθεσε ότι «εάν η κατάσταση δεν αλλάξει, η Ρωσία θα δει μία σταδιακή υποχώρηση στο επίπεδο τεχνολογικής ανάπτυξης».

moneyreview.gr με πληροφοριες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ρωσική οικονομία: Αυτό είναι το «κρυφό όπλο» του Πούτιν

Ήρθε το τέλος για την ενεργειακή υπερδύναμη; «Λύγισε» η ρωσική οικονομία

Μεγαλώνει η «τρύπα» στην οικονομία της Ρωσίας: Μία ακτινογραφία των κρατικών ταμείων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News