Business & Finance Τρίτη 27/12/2022, 08:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος το zero covid: Η Κίνα ανοίγει στον κόσμο από τις 8 Ιανουαρίου

Τέλος το zero covid: Η Κίνα ανοίγει στον κόσμο από τις 8 Ιανουαρίου

Οι ταξιδιώτες που μπαίνουν στην Κίνα δεν θα χρειάζεται πια να μπαίνουν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους, από τις 8 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε το Πεκίνο, σε μία ουσιαστικά εγκατάλειψη της πολιτικής του zero covid, που ανοίγει την χώρα στον έξω κόσμο.

Η επικείμενη αλλαγή ακολουθεί μια απότομη χαλάρωση στα περιοριστικά μέτρα έναντι του κορωνοϊού αυτόν τον μήνα. Πρακτικά, οι αλλαγές δίνουν τέλος στο μεγαλύτερο μέρος των πιο αυστηρών μέτρων που είχε επιβάλει η Κίνα για σχεδόν τρία χρόνια, στο πλαίσιο της πολιτικής μηδενικής ανοχής στο Covid.

Από τον Μάρτιο του 2020, οι ταξιδιώτες στην ηπειρωτική χώρα έπρεπε να μπουν σε καραντίνα, συνήθως σε ένα καθορισμένο ξενοδοχείο και για 14 ημέρες. Αυτή η περίοδος απομόνωσης άρχισε στη συνέχεια να αυξάνεται σε 21 ημέρες ή και περισσότερες για ορισμένους ταξιδιώτες, προτού η Κίνα αρχίσει να μειώνει τους χρόνους καραντίνας αυτό το καλοκαίρι.

Η πολιτική που ισχύει σήμερα απαιτεί πέντε ημέρες καραντίνας σε μια κεντρική εγκατάσταση και άλλες τρεις ημέρες στο σπίτι.

Επίσης, από τις 8 Ιανουαρίου, οι αρχές θα σταματήσουν να παρακολουθούν τις στενές επαφές ασθενών με Covid, θα σταματήσουν να χαρακτηρίζουν περιοχές ως επικίνδυνες για Covid και θα ακυρώσουν μέτρα που είχαν επιβραδύνει την εισαγωγή αγαθών.

Οι ταξιδιώτες στην Κίνα θα πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού των τελευταίων 48 ωρών και δεν θα χρειάζεται πλέον να υποβάλλουν αίτηση για κωδικό υγείας. Κατά τη διάρκεια των πτήσεων, οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν μάσκα.

Η οικονομία της Κίνας επιβραδύνθηκε φέτος, εν μέσω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που έβαλαν τη Σαγκάη σε lockdown για περίπου δύο μήνες. Το Πεκίνο τερμάτισε ξαφνικά  πολλούς από τους περιορισμούς νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Όμως, τα κρούσματα αυξήθηκαν, πιέζοντας το ήδη πιεσμένο σύστημα δημόσιας υγείας.

Το άνοιγμα της Κίνας

Η απαίτηση για καραντίνα και τα άλλα μέτρα για τον κορωνοϊό αποθάρρυναν τις ξένες επιχειρήσεις από το να φέρουν προσωπικό, στελέχη και τεχνικούς εργοστασίων στην Κίνα.

Το 2019, καταγράφηκαν 670 εκατ. διασυνοριακά ταξίδια προς και από τη χώρα, ενώ το 2021, ο αριθμός είχε πέσει στα 128 εκατομμύρια.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το Πεκίνο εμπόδιζε τους Κινέζους πολίτες να πάρουν διαβατήρια ή να εγκαταλείψουν τη χώρα εκτός εάν είχαν έναν σαφή -συνήθως επιχειρηματικό- σκοπό.

Πριν την πανδημία, οι Κινέζοι τουρίστες και οι δαπάνες τους στο εξωτερικό -ειδικά για είδη πολυτελείας- αποτελούσαν σημαντική πηγή εισοδήματος για τις επιχειρήσεις σε πολλούς διεθνείς  τουριστικούς προορισμούς.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Πώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία «μεγάλωσε» ξαφνικά

Χαλάρωση του zero covid στην Κίνα: Αλλαγές στην καραντίνα

Όχι πια το «εργοστάσιο του κόσμου»: Το Μεξικό είναι η νέα Κίνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News