Business & Finance Κυριακή 4/12/2022, 08:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωγμές στους κόλπους του ΟΠΕΚ+: Συνάντηση δύσκολων ισορροπιών

Ρωγμές στους κόλπους του ΟΠΕΚ+: Συνάντηση δύσκολων ισορροπιών

Προβλήματα άρχισαν να αναδύονται στους κόλπους του ΟΠΕΚ+, ο οποίος καλείται να σχηματίσει την πολιτική της πετρελαϊκής αγοράς το 2023 εν μέσω πιέσεων από τις επερχόμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία και μείωσης της ζήτησης στην Κίνα.

Ενόψει της συνάντησης των πετρελαιοπαραγωγών χωρών την Κυριακή, έχει ήδη καταστεί σαφές ότι τα κράτη μέλη απέχουν πάρα πολύ από τον στόχο για μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Σύμφωνα μάλιστα με υπολογισμούς της Kpler, παρότι η ένωση είχε αποφασίσει τη μεγαλύτερη μείωση από το 2020, η παραγωγή συρρικνώθηκε στην πραγματικότητα κατά μόλις 361.000 βαρέλια εξαιτίας της Ρωσίας, η οποία αντιστάθμισε τις προσπάθειες των υπόλοιπων κρατών.

Ειδικότερα, η ρωσική παραγωγή εκτινάχθηκε σε υψηλό οχταμήνου τον Νοέμβριο, όποτε και ανήλθε στα 10,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η Ρωσία κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση από τον ΟΠΕΚ+, καθώς προετοιμάζεται για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις της Ε.Ε. που τίθενται σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, η Ε.Ε. μαζί με την G7 και την Αυστραλία συμφώνησαν σε πλαφόν 60 δολαρίων το βαρέλι για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης. Το Κρεμλίνο από την πλευρά του έχει προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για πλαφον στο ρωσικό πετρέλαιο θα προκαλέσει περισσότερη ζημιά παρά καλό. Σημειώνεται πως δεδομένων των κυρώσεων και του πλαφόν, η ρωσική παραγωγή αναμένεται να συρρικνωθεί στο επόμενο διάστημα. 

Περαιτέρω μείωση της παραγωγής

Η συνάντηση της Κυριακής, στην οποία ο ΟΠΕΚ+ θα κληθεί να σχεδιάσει την πολιτική του 2023, προσανατολίζεται προς το στόχο για ακόμη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής. Στόχος είναι η ανάκαμψη των τιμών της αγοράς, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν διολισθήσει κάτω των 90 δολαρίων το βαρέλι, σε επίπεδο ανεπίτρεπτο για τον ΟΠΕΚ+.

«Φημολογείται ότι ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει μείωση λόγω της αδύναμης ζήτησης, ιδίως στην Κίνα, τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, η κίνηση εντός της Κίνας δεν έχει πέσει δραματικά», δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNBC ο Κλαούντιο Γκαλιμπέρτι της ενεργειακής συμβουλευτικής Rystad.

Αναλυτές της Eurasia Group δήλωσαν αυτή την εβδομάδα: «Τελικά, η απόφαση θα εξαρτηθεί από την πορεία της τιμής του πετρελαίου όταν συναντηθεί ο ΟΠΕΚ+ και πόση αναστάτωση υπάρχει στην αγορά λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, CNBC

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: «Κλείδωσε» το πλαφόν των 60 δολαρίων στο ρωσικό πετρέλαιο

Πετρέλαιο: Πώς θα κινηθεί τους επόμενους μήνες – Θα αλλάξουν οι ισορροπίες;

Κόντρα στο ρεύμα ο ΟΠΕΚ: «Βλέπει» αύξηση της πετρελαϊκής ζήτησης μέχρι το 2035

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News