Business & Finance Πέμπτη 29/12/2022, 10:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H ExxonMobil προσπαθεί να μπλοκάρει την φορολόγηση των υπερκερδών στην Ε.Ε.

H ExxonMobil προσπαθεί να μπλοκάρει την φορολόγηση των υπερκερδών στην Ε.Ε.

Νομικά κινείται κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός της ExxonMobil, σε μια προσπάθεια να αναγκάσει τις Βρυξέλλες να καταργήσουν τον νέο έκτακτο φόρο στις πετρελαϊκές εταιρείες. Η εταιρεία κατηγορεί την Ε.Ε. για κατάχρηση εξουσίας κατά την επιβολή του φόρου στα υπερκέρδη.

Η ExxonMobil ανακοίνωσε τριμηνιαία κέρδη σχεδόν 20 δισ. δολαρίων τον Οκτώβριο. Οι μεγάλες πετρελαϊκές ωφελούνται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας, που πυροδοτούν το ράλι του πληθωρισμού σε όλου τον κόσμο.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η φορολόγηση των υπερκερδών της είναι «αντιπαραγωγική», καθώς αποθαρρύνει τις επενδύσεις και πλήττει την επενδυτική εμπιστοσύνη. Η Exxon θα συνυπολογίσει τον φόρο όταν θα εξετάσει τις μελλοντικές της επενδύσεις, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, στον ενεργειακό τομέα της Ευρώπης, προειδοποιεί.

Η Exxon δήλωσε ότι επένδυσε 3 δισ. δολάρια την τελευταία δεκαετία σε έργα διυλιστηρίων στην Ευρώπη. Τα έργα τη βοηθούν να παραδώσει περισσότερα ενεργειακά προϊόντα σε μια εποχή που η Ευρώπη αγωνίζεται να μειώσει τις εισαγωγές της από τη Ρωσία, ανέφερε η εταιρεία.

Οι φόροι στα υπερκέρδη που επιβάλλονται από την Ευρώπη θα μπορούσαν να κοστίσουν τουλάχιστον 2 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2023, δήλωσε η οικονομική διευθύντρια Kathryn Mikells, μιλώντας με αναλυτές στις 8 Δεκεμβρίου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Έτσι θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων

Η Ευρώπη θα εισάγει απαγορευμένο ρωσικό ντίζελ χωρίς να το ξέρει

Ρωσία: Με περισσότερες εξαγωγές αργού απαντά στις απαγορεύσεις της Ε.Ε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News