ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτη κατοικία: Ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση των ευάλωτων νοικοκυριών

Πρώτη κατοικία: Ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση των ευάλωτων νοικοκυριών

Στις 13 Σεπτεμβρίου θα ανοίξει από το υπουργείο Οικονομικών η πλατφόρμα που θα επιτρέπει στα ευάλωτα νοικοκυριά να εγγραφούν προκειμένου να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία.

Πρόκειται για το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας έως ότου λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, μέσω του οποίου το κράτος θα παρέχει επιδότηση από 70 έως 210 ευρώ –ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη– της δόσης του δανείου τους που έχει υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Η επιδότηση θα ισχύει για 15 μήνες και προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι όσα νοικοκυριά κάνουν αίτηση για να λάβουν την επιδότηση να έχουν πιστοποιηθεί ότι είναι ευάλωτα, δηλαδή ότι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει το ενδιάμεσο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα έχει ονομαστεί ενδιάμεσο καθώς αποτελεί προθάλαμο για την ένταξη αυτών των νοικοκυριών στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, όταν αυτός θα λειτουργήσει, δηλαδή περί τα τέλη τουτ 2023. Η πιστοποίηση παρέχεται επίσης μέσω πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους από το 2021 και παραμένει ανοιχτή για την υποβολή αιτήσεων. Έτσι όσοι θέλουν να ενταχθούν στο ενδιάμεσο πρόγραμμα, μπορούν από τώρα να κάνουν αίτηση ώστε να λάβουν το απαιτούμενο πιστοποιητικό και να προλάβουν την προθεσμία που θα οριστεί από το υπουργείο Οικονομικών για την επιδότηση.

Όσοι δεν ενταχθούν στο πρόγραμμα και δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό της πρώτης τους κατοικίας, στο βαθμό που δεν θα υπόκεινται πλέον σε κανένα προστατευτικό πλαίσιο.

Με βάση το νόμο που ψηφίστηκε στις αρχές του καλοκαιριού, το ύψος της δόσης που θα πρέπει να πληρώνουν προσδιορίζεται στο 3,5% της αξίας του ακινήτου διαιρούμενης δια 12. Ως «αξία κύριας κατοικίας» θεωρείται η τιμή της πρώτης προσφοράς σε περίπτωση πλειστηριασμού ή η φορολογητέα αξία της κύριας κατοικίας για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση πτώχευσης. Έτσι εάν η αξία της κύριας κατοικίας είναι 100.000 ευρώ, η δόση θα είναι 290 ευρώ το μήνα (100.000 x 3,5% / 12 μήνες).

Προϋπόθεση είναι επίσης η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως των 180.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κλπ  να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.

Διαβάστε επίσης: 

Σε επιφυλακή για τα δάνεια οι τράπεζες: Ευκολίες για την αποπληρωμή δόσεων

Πώς θα επιδοτηθεί η δόση του δανείου για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Κόκκινα δάνεια: Περιορισμένο ενδιαφέρον από ευάλωτα νοικοκυριά για την παράδοση της πρώτης κατοικίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News