BUSINESS & FINANCE

Σε επιφυλακή για τα δάνεια οι τράπεζες: Ευκολίες για την αποπληρωμή δόσεων

Σε επιφυλακή για τα δάνεια οι τράπεζες: Ευκολίες για την αποπληρωμή δόσεων

Προβληματισμός επικρατεί στις τράπεζες και στις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων ενόψει του δύσκολου χειμώνα που προοιωνίζεται η κορύφωση της ενεργειακής κρίσης, η νέα αύξηση των επιτοκίων που αναμένεται να ανακοινώσει η ΕΚΤ την Πέμπτη, αλλά και η επάνοδος των νοικοκυριών στις αυξημένες υποχρεώσεις που δημιουργεί π.χ. η έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Τα επιτελεία των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν μέτρα διευκόλυνσης των δανειοληπτών, και παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής η πορεία της εξυπηρέτησης των δανείων εξελίσσεται ομαλά, όλοι αναγνωρίζουν τη σκοπιμότητα να υπάρξει ένα οπλοστάσιο μέτρων, εφόσον οι συνθήκες επιδεινωθούν.

Το βάρος, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα πρέπει να δοθεί στους συνεπείς δανειολήπτες με στόχο να κρατηθεί στη ζωή το ενήμερο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών και κυρίως σε όσους έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και τηρούν μέχρι σήμερα τη ρύθμιση έστω και με δυσκολία. Στόχος είναι να αποτραπεί η επιστροφή αυτών των δανείων στο «κόκκινο» και να προστατευθούν οι ρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Αρμόδιες τραπεζικές πηγές επιμένουν ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν σκέψεις για οριζόντια μέτρα και ότι οι όποιες διευκολύνσεις γίνονται έπειτα από αίτημα του οφειλέτη στη βάση εξατομικευμένων λύσεων, όπως π.χ. η δυνατότητα κάποιος να μειώσει τη δόση του δανείου του για κάποιους μήνες προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του πριν οδηγηθεί στην αθέτηση μιας πληρωμής. Οποιαδήποτε παρέμβαση στο ενήμερο χαρτοφυλάκιο με τη μορφή οριζόντιας διευκόλυνσης θα έχει, όπως εξηγούν αρμόδιες τραπεζικές πηγές, σοβαρή επίπτωση στις προβλέψεις που θα πρέπει να πάρουν οι τράπεζες. Αυτό γιατί ακόμη και αν ένα δάνειο ρυθμιστεί –χωρίς δηλαδή να κοκκινίσει– περνάει σε άλλη κατηγορία που απαιτεί αυξημένες προβλέψεις, κάτι που χτυπά ευθέως την κερδοφορία των τραπεζών και υπονομεύει την προσπάθεια για τη διανομή μερίσματος.

Πιλότο για τις αποφάσεις το προσεχές διάστημα θα αποτελέσουν τα δάνεια που έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα στα προγράμματα Γέφυρα 1 και 2, τα οποία έχουν αρχίσει να λήγουν και η συμπεριφορά τους θα κρίνει τις αντοχές των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα «Γέφυρα 1», το οποίο αφορούσε την επιδότηση των δανείων που είχαν υποθήκη την πρώτη κατοικία, ξεκίνησε πριν από δύο ακριβώς χρόνια, κατά την κορύφωση του κύματος της πανδημικής κρίσης, και σε αυτό εντάχθηκαν 151.625 στεγαστικά δάνεια κατοικίας 73.233 δικαιούχων. Αντίστοιχα, το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» ξεκίνησε περίπου ένα χρόνο αργότερα και κάλυψε 17.511 επιχειρηματικά δάνεια 9.908 δικαιούχων, που είχαν πληγεί επίσης από την κρίση. Παρά το γεγονός ότι η κρατική επιδότηση έχει λήξει για την πλειοψηφία αυτών των δανείων, οι οφειλές αυτές παραμένουν στην «εντατική», καθώς όσοι δικαιούχοι μπήκαν στα δύο προγράμματα θα πρέπει να αποπληρώνουν κανονικά τη δόση των δανείων τους για χρονικό διάστημα έως και 12 μήνες (για όσους είχαν καταγγελμένο δάνειο η δέσμευση φθάνει τους 18 μήνες), προκειμένου να μην υποχρεωθούν να επιστρέψουν την κρατική στήριξη. Με δεδομένο ότι οι δικαιούχοι του Γέφυρα 1 και 2 είχαν το δικαίωμα να ενταχθούν σταδιακά στα δύο προγράμματα, μετά και τη λήξη των προγραμμάτων αναστολών πληρωμών, δηλαδή τα μορατόρια που είχαν εφαρμόσει την περίοδο εκείνη οι τράπεζες, η έξοδος από τα προγράμματα γίνεται επίσης σταδιακά από τις αρχές του χρόνου και η δεσμευτική περίοδος προκειμένου να μη χάσουν την επιδότηση, θα αρχίσει να λήγει τους προσεχείς μήνες και στις αρχές του 2023. Ζητούμενο είναι κατά πόσον αυτά τα δάνεια που ήταν στην πλειοψηφία τους ενήμερα θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται κανονικά ακόμη και μετά τη λήξη της δεσμευτικής περιόδου.

Διαβάστε επίσης: 

Τράπεζες: Συναγερμός για νέα κόκκινα δάνεια

Κόκκινα δάνεια: Στα χέρια funds έχουν περάσει 700.000 ακίνητα αξίας 45 δισ. ευρώ

Επενδυτικό καταφύγιο τα ακίνητα: Αυξάνονται τα στεγαστικά δάνεια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News