Business & Finance Πέμπτη 8/09/2022, 15:09
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Berkshire Hathaway HomeServices: Γιατί αγοράζουν ελληνικά ακίνητα οι Αμερικανοί

Berkshire Hathaway HomeServices: Γιατί αγοράζουν ελληνικά ακίνητα οι Αμερικανοί

Στις πρώτες προτιμήσεις των ξένων επενδυτών, και ιδιαίτερα των Αμερικανών αγοραστών, βρίσκεται η ελληνική αγορά ακινήτων, σύμφωνα με την Berkshire Hathaway HomeServices.  Βασική αιτία είναι οι ακόμα χαμηλές τιμές της αγοράς.  

Η ποιότητα ζωής στην Ευρώπη, το εύκρατο και ήπιο κλίμα σε συνδυασμό με την μεσογειακή ομορφιά των τοπίων και την ιστορική κληρονομιά, αλλά και η ανάγκη για αλλαγή και άνεση, αποτελούν τους βασικούς άξονες επενδυτικών αναζητήσεων των νέων αγοραστών, με τους Αμερικανούς επενδυτές να εκφράζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, σημειώνει η εταιρεία. Η πανδημία αλλά και η νέα εργασιακή εποχή της τηλεργασίας έχει θέσει νέα δεδομένα στην αγορά ακινήτων, κατατάσσοντας την Ευρώπη στους κορυφαίους επενδυτικούς προορισμούς. Μεταξύ άλλων, η προσαρμογή στα νέα μοντέλα πραγματικότητας, έκανε τους περισσότερους να αναθεωρούν για τα δεδομένα του πρότερου βίου τους. Έτσι λοιπόν, όχι μόνο η ποιότητα και η πολυτέλεια, αλλά ο συνδυασμός τους με το χαμηλό κόστος ζωής και τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης καθιστούν προσιτή μια επενδυτική κίνηση στις χώρες της Ευρώπης, ακόμα και για μόνιμη διαμονή.

Όσον αφορά στην ελληνική αγορά ακινήτων, εξακολουθεί να βρίσκεται στις πρώτες προτιμήσεις των ξένων επενδυτών – και ιδιαίτερα των Αμερικανών αγοραστών – με κύριο λόγο την χαμηλή προσφορά τιμών στα ακίνητα. Αυτό οφείλεται σε μια σειρά εξωγενών παραγόντων, κύριοι εκ των οποίων εντοπίζονται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος επέφερε αλλαγές στον εγχώριο κοινωνικο-οικονομικό χάρτη ανάπτυξης, αλλά και η γεωπολιτική αστάθεια που επικρατεί μεταξύ των γειτονικών χωρών.

Η ανταγωνιστική υπεροχή της ελληνικής αγοράς ακινήτων επεκτείνεται στον οικονομικό τομέα, τόσο με το πρόγραμμα Golden Visa, όπου η εξασφάλιση βίζας διαμονής από ξένους επενδυτές πραγματοποιείται με  επένδυση ύψους μόλις 250.000 ευρώ, όσο και με την τρέχουσα φορολογική αναστολή προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στα νεόκτιστα ακίνητα της χώρας μας, μέχρι το τέλος του 2024.

Επίσης, η διευρυμένη θερινή περίοδος για την χώρα μας είναι ένα από τα «δυνατά χαρτιά», αφού αποτελεί την βασική χρονική περίοδο τουριστικής κίνησης και ανάπτυξης εσόδων για κάθε μέρος της Ελλάδας. Γι’ αυτό τον λόγο, η Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties επεκτείνει διαρκώς το χαρτοφυλάκιό της, προσφέροντας πλέον την πολυτέλεια που αναζητάνε οι περισσότεροι καλοκαιρινοί θαμώνες και στα πιο δημοφιλή νησιά, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος. «Η ιδιαίτερη δυναμική όλων αυτών των παραγόντων, σε συνδυασμό με την ιστορική ομορφιά της χώρας, καθιστούν βέβαιη την μελλοντική εκτόξευση ενδιαφέροντος από τους ξένους επενδυτές παγκοσμίως», αναφέρει η εταιρεία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Κυριάκου Ξύδη, Managing Partner της Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties, «αναμένεται έντονη αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος από το εξωτερικό για την αγορά και ενοικίαση ακινήτων στην Ελλάδα, ειδικά όσον αφορά τις πολυτελείς εξοχικές κατοικίες σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και νησιά όπως οι Κυκλάδες, η Κρήτη και η Κέρκυρα. Όπως αναδείχθηκε και από την προηγούμενη παγκόσμια μελέτη της BHHS, θα εξακολουθήσει να υφίσταται αυξημένη ζήτηση για πολυτελή διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας και στα βόρεια και νότια προάστια της περιφέρειας Αττικής. Η πολυτέλεια της Αθηναϊκής ριβιέρας σε συνδυασμό με την εύκολη πρόσβαση και μετακίνηση των κατοίκων, εξακολουθεί να βρίσκεται στις λίστες προτίμησης των οικιστών με urban διάθεση και καθημερινότητα».

Διαβάστε επίσης: 

Το αδύναμο ευρώ «προσκαλεί» επενδυτές στην Ευρώπη: Πού αγοράζουν κατοικίες οι Αμερικάνοι

Τα… «χρυσά» ακίνητα της Ελλάδας: Ποια νησιά ακολουθούν τα βήματα της Μυκόνου

Οι Αμερικανοί φέρνουν τα δολάριά τους στο ευρωπαϊκό real estate

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News