BUSINESS & FINANCE

Τα… «χρυσά» ακίνητα της Ελλάδας: Ποια νησιά ακολουθούν τα βήματα της Μυκόνου

Τα… «χρυσά» ακίνητα της Ελλάδας: Ποια νησιά ακολουθούν τα βήματα της Μυκόνου

Υπερπολυτελείς κατοικίες σε μαγευτικές παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας μαγνητίζουν το ενδιαφέρον της διεθνούς αγοράς real estate. Η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση, τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό, εξακολουθεί να είναι δύσκολο να ικανοποιηθεί εξαιτίας του περιορισμένου στοκ τέτοιων περιουσιακών στοιχείων.

Τα περισσότερα από τα υπάρχοντα ακίνητα αποτελούν οικογενειακές περιουσίες, που στην πλειονότητά τους μεταβιβάζονται στις επόμενες γενιές χωρίς να βγαίνουν ποτέ στην αγορά. Αποτέλεσμα είναι η διαρκής κλιμάκωση των τιμών, οι οποίες ωστόσο στην Ελλάδα παραμένουν ακόμη σημαντικά χαμηλότερα από τις αντίστοιχες τιμές ανταγωνιστικών προορισμών στη Μεσόγειo και όχι μόνο. Η ισχυροποίηση του brand name της χώρας διεθνώς, σε συνδυασμό με τη φυσική ομορφιά της αλλά και τη συμμετοχή της στη ζώνη του ευρώ, που παρέχει τη σχετική νομική και οικονομική ασφάλεια στους δυνητικούς ιδιοκτήτες, αποτελούν τους οδηγούς της κλιμακούμενης ζήτησης.

Αργά αλλά σταθερά οι ξένοι αγοραστές ανακαλύπτουν και νέους γοητευτικούς προορισμούς στην Ελλάδα, πέραν της Μυκόνου και της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Και μαζί παρασύρουν τις τιμές υψηλότερα. Σύμφωνα με την Greece Sotheby’s International Realty –κτηματομεσιτικός οίκος που ειδικεύεται στα διακεκριμένα ακριβά ακίνητα παγκοσμίως–, «το 2022 φαίνεται να είναι για την ελληνική αγορά η καλύτερη μέχρι στιγμής χρονιά του luxury real estate, με τις συναλλαγές να αγγίζουν ποσά ρεκόρ, τόσο σε περιοχές σταθερού ενδιαφέροντος, όπως η Μύκονος, όσο και σε άλλα σημεία της χώρας, όπως η Σύρος και η Λευκάδα».

Τα… «χρυσά» ακίνητα της Ελλάδας: Ποια νησιά ακολουθούν τα βήματα της Μυκόνου-1

Οπως εξηγεί ο κτηματομεσιτικός οίκος, σημείο αναφοράς για τις πωλήσεις second homes, δηλαδή δεύτερης κατοικίας για τους ξένους και τους Ελληνες αγοραστές παραμένει η Μύκονος, όπου και σημειώθηκε πρόσφατα «το απόλυτο ρεκόρ αξίας πώλησης μεμονωμένης κατοικίας στην Ελλάδα, με το ύψος της συναλλαγής να ξεπερνάει τα 23 εκατομμύρια ευρώ». Η συγκεκριμένη συναλλαγή είναι σύμφωνα με τον Sotheby’s περίπου τετραπλάσια σε αξία από τις μέσες συναλλαγές του νησιού και «έρχεται να σφραγίσει τον τίτλο που δικαιωματικά φέρει η Μύκονος ως η ναυαρχίδα του ελληνικού luxury real estate».

Αλματώδη ανοδική πορεία όμως ακολουθούν φέτος και πολλές ακόμη περιοχές της Ελλάδας, με τον οίκο Sotheby’s να καταγράφει συναλλαγές – ορόσημα και σε νησιά όπως η Σύρος, η Λευκάδα αλλά και οι Παξοί. Στους Παξούς ο οίκος αναφέρει αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον, αλλά και πράξεις που έγιναν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, «με τα ρεκόρ να διαδέχονται το ένα το άλλο». Πιο συγκεκριμένα, στο νησί της Σύρου καταγράφηκε φέτος η υψηλότερη σε αξία συναλλαγή στην ιστορία του νησιού, με την πώληση από τον οίκο Greece Sotheby’s International Realty ενός ακινήτου για 3,7 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη αξία συναλλαγής είναι περίπου 3 φορές υψηλότερη από το μέσο επίπεδο deals αυτής της κλίμακας κατά τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τον οίκο.

Στη Λευκάδα το ιστορικό ρεκόρ αξίας πώλησης πολυτελούς κατοικίας καταρρίφθηκε μέσα στο 2022, «όχι απλώς μία αλλά δύο φορές, με συναλλαγές 4,1 και 5,4 εκατομμυρίων ευρώ, σε μια εκ των οποίων μάλιστα καταγράφηκε και το μεγαλύτερο ποσό ανά τετραγωνικό μέτρο, με την αξία του να διαμορφώνεται στα 16.700 ευρώ ανά τ.μ.». Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Λευκάδα οι συναλλαγές πολυτελών ακινήτων είναι ελάχιστες, με τις περισσότερες να κυμαίνονται στο όριο των 1,5 εκατ. ευρώ και τα συγκεκριμένα ρεκόρ που σημειώθηκαν το 2022 αντιπροσωπεύουν σχεδόν τριπλάσιες αξίες, επισημαίνει ο Sotheby’s International Realty.

Πρόσθετο παράδειγμα που επιβεβαιώνει τη διάχυση της ζήτησης σε νέους προορισμούς, αλλά και την άνοδο που προκαλεί στις τιμές η αυξημένη ζήτηση, αποτελούν οι Παξοί. Οπως εξηγεί ο Sotheby’s, μέσα σε 4 μόλις χρόνια οι αξίες των πιο ακριβών συναλλαγών πολλαπλασιάστηκαν. Πιο συγκεκριμένα, από τον Μάιο του 2018 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021 μέσα από συναλλαγές του οίκου το ρεκόρ της περιοχής έσπασε 6 διαδοχικές φορές ανεβαίνοντας από τα 1,6 εκατομμύρια ευρώ το 2018, στα 1,9 και 2,5 εκατ. ευρώ το 2019 και τα 3,5 εκατ., 5 εκατ. και 5,2 εκατ. ευρώ το 2021.

Με βάση τα στοιχεία του Greece Sotheby’s International Realty, τα πρωτεία σε ζήτηση για το οκτάμηνο του 2022 κατέχουν η Κέρκυρα και η Μύκονος, με την Αθηναϊκή Ριβιέρα, την Πάρο και τη Ρόδο να ακολουθούν. Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Τήνος, το κέντρο της Αθήνας, η Κρήτη, η Κέα και οι Παξοί. Σε επίπεδο χωρών προέλευσης της ζήτησης για αγορά πολυτελούς ακινήτου στην Ελλάδα, στην πρώτη θέση παρέμεινε και το 2022 η Μεγάλη Βρετανία, με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία να καταλαμβάνουν τη 2η και την 3η θέση, παρουσιάζοντας ωστόσο εξαιρετική δυναμική.

Σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω άνοδο των τιμών στην Ελλάδα

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι 11η στον κόσμο σε μέγεθος ακτογραμμής, υπάρχει μια σημαντική έλλειψη επαρκούς αποθέματος παραθαλάσσιων ακινήτων, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο για περαιτέρω άνοδο των τιμών. Ενώ οι τιμές για τους καθιερωμένους προορισμούς δεύτερης κατοικίας αυτού του τύπου στη Μεσόγειο, όπως η Ιταλία, η νότια Γαλλία και οι Βαλεαρίδες, κυμαίνονται από 25.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο έως πάνω από 60.000 ευρώ ανά τετραγωνικό, στην Ελλάδα εξακολουθούν να κινούνται πέριξ των 10.000 ευρώ.

Επιπλέον, «πάντοτε όταν κοιτά κανείς την ελληνική αγορά πολυτελών ακινήτων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του και το πόση αναγνωρισιμότητα έλαβε τα τελευταία χρόνια στις διεθνείς αγορές και ιδιαίτερα στους κύκλους των high spenders», εξηγεί μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των Greece Sotheby’s International Realty, Σάββας Σαββαΐδης. «Ανεξάρτητα από τις ευρύτερες εξελίξεις που οδήγησαν ανοδικά την αγορά ακινήτων διεθνώς, τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα είχαμε και μια σημαντική διόρθωση των τιμών προς τα πάνω ενόσω τα ακίνητα της χώρας άρχισαν να προβάλλονται αποτελεσματικά στα “μεγάλα πορτοφόλια”», προσθέτει για να δηλώσει πως «το διεθνές δίκτυο των Sotheby’s International Realty μιλάει με αυτούς τους ανθρώπους εδώ και πέντε δεκαετίες έχοντας ουσιαστικές και μακρόχρονες σχέσεις». «Είναι τελείως διαφορετικό να κάνει κάποιος ενεργό μάρκετινγκ και προώθηση των ακινήτων σε Αγγλία, Γαλλία, ΗΠΑ κ.λπ. και τελείως διαφορετικό να περιμένει κάποιος παθητικά τους επισκέπτες που θα ανακαλύψουν την Ελλάδα για να τους πουλήσει κάποιο ακίνητο. Αναλογιστείτε πως σε ό,τι αφορά το σκέλος των υπερπολυτελών κατοικιών, ένα 50% των αγοραστών διεθνών ακινήτων έχει έρθει στην Ελλάδα για πρώτη φορά», αποκαλύπτει στην «Κ».

Στην ερώτηση κατά πόσον το ράλι αυτό των τιμών στο ακριβό τμήμα της αγοράς των παραθαλάσσιων ακινήτων μπορεί να συνεχιστεί, ο Σάββας Σαββαΐδης απαντά πως «για την πορεία της αγοράς μεσοπρόθεσμα θα είμαστε σε θέση να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα μόλις ολοκληρωθεί και το τρίτο τρίμηνο του 2022». Ωστόσο είναι εμφανής η αισιοδοξία του για το μέλλον της αγοράς.

Διαβάστε επίσης: 

Το αρχιπέλαγος του real estate: Στα ύψη η ζήτηση για ακίνητα στο Αιγαίο

Ακίνητα: Περιζήτητες παραμένουν από τους ξένους οι βίλες στο Αιγαίο

Real estate: «Big bang» πολυτελών κατοικιών στην Αττική

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News