ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χωρίς φρένo» οι τιμές του φυσικού αερίου 

«Χωρίς φρένo» οι τιμές του φυσικού αερίου 

Οι ιλιγγιώδεις αυξήσεις στην ενέργεια αποτελούν ίσως και τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με τα περισσότερα κράτη μέλη να ετοιμάζουν για το χειμώνα σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας ακόμη και συντονισμένες διακοπές ρεύματος. Το φυσικό αέριο έσπασε το φράγμα των 200 ευρώ χθες και σήμερα κατά το άνοιγμα βρίσκεται κοντά στα 210 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα τρομάζοντας τις κυβερνήσεις και αγορές ανά την Ευρώπη. 

Οι τιμές στη χονδρική αγορά ρεύματος

Η Ελλάδα μπορεί να μην έχει τόση μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο όπως έχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως, για παράδειγμα η Γερμανία, λόγω της βιομηχανίας της αλλά το μεγαλύτερο μέρος της παραγόμενης ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα– κοντά στο 40% –προέρχεται από το φυσικό αέριο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να έχουν ξεφύγει με την τιμή χονδρικής σήμερα στο ελληνικό χρηματιστηριο της Ελλάδας να έχει σκαρφαλώσει στα 375.10 ευρώ/Mwh.

«Χωρίς φρένo» οι τιμές του φυσικού αερίου -1

Με αυτές τις τιμές είναι σίγουρο πως το κόστος ώστε να στηριχθεί ο νέος μηχανισμός ρεύματος για το προϋπολογισμό είναι διπλάσιο κοντά στα 300-350 εκατ. ευρώ για τον Αύγουστο και ίσως πολύ μεγαλύτερο για τον Σεπτέμβριο σε σχέση με το αρχικό ποσό των 150 εκατ. ευρώ που αρχικά προβλεφθεί. Οι αυξημένες πάντως τιμές στην ενέργεια, πάνω από όλα βέβαια, δημιουργούν ένα νέο κύκλο δευτερογενών ανατιμήσεων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. 

Στο οικονομικό επιτελείο σταθμίζουν τόσο τις τιμές φυσικού αερίου και ενέργειας, όσο και τα έσοδα για να καθορίσουν το νέο πακέτο μέτρων στήριξης που θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο. «Το ύψος της νέας βοήθειας (μέσω του συμπληρωματικού προϋπολογισμού) θα το ξέρουμε στις αρχές Σεπτεμβρίου» επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι τότε θα υπάρχει πολύ καλύτερη εικόνα για την πορεία των εσόδων, ενώ θα δημοσιοποιηθούν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ το β’ τρίμηνο του έτους. Ανέφερε ότι οι ενισχύσεις θα δοθούν όπου υπάρχει ανάγκη, προσθέτοντας, λίγο αργότερα, πως η στόχευση θα αφορά κυρίως στη μεσαία τάξη και στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Σταϊκούρας: Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο προέκυψε επιπλέον δημοσιονομικός χώρος

Μεγαλώνει το κόστος των επιδοτήσεων – Τι θα κρίνει το νέο πακέτο μέτρων της ΔΕΘ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News