ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγαλώνει το κόστος των επιδοτήσεων – Τι θα κρίνει το νέο πακέτο μέτρων της ΔΕΘ

Μεγαλώνει το κόστος των επιδοτήσεων – Τι θα κρίνει το νέο πακέτο μέτρων της ΔΕΘ

Ο νέος μηχανισμός ρεύματος είναι σε ισχύ αλλά όπως φαίνεται οι τιμές χονδρικής ανεβάζουν το κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθεί τελικώς ο προϋπολογισμός.

Η χονδρική τιμή ρεύματος σήμερα βρίσκεται στα 368 €/MWh -αύξηση κατά 28% μέσα σε δύο ημέρες- και το αρχικό σενάριο προέβλεπε πως ο προϋπολογισμός θα συνεισφέρει περίπου 150 εκατ. ευρώ πλέον των κονδυλίων του ΤΕΜ, ώστε η λιανική τιμή που θα πληρώνει ο καταναλωτής να είναι κοντά στα 13-14 λεπτά. Παρόλα αυτά το πρώτο σενάριο ήδη έχει πέσει έξω, καθώς οι υπολογισμοί είχαν γίνει βάσει της υπόθεσης πως η χονδρική τιμή του ρεύματος θα ήταν κοντά 240-250 €/MWh.

To δεύτερο σενάριο, βάσει του οποίου φαίνεται πως κινείται προς το παρόν η κυβέρνηση, είναι αυτό που προβλέπει τις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος να σκαρφαλώνουν κοντά στα σημερινά επίπεδα και λίγο περισσότερο στα 400€/MWh. Σε αυτή τη περίπτωση, το κόστος για τον προϋπολογισμό είναι διπλάσιο κοντά στα 300-350 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο κόστος για να στηριχθούν τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις όσον αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος στερεί σαφώς πόρους από άλλες παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό από το βήμα της ΔΕΘ. Ο Υπουργός Οικονομικών πάντως ξεκαθάρισε ξανά σήμερα πως ο τρίτος κατά σειρά δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται θα εξαντληθεί όλος ώστε να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Το ερώτημα βέβαια που γεννάται είναι ποιος είναι αυτός ο δημοσιονομικός χώρος που έχει δημιουργηθεί. Κλειδί αποτελεί ο τουρισμός καθώς όπως φαίνεται τα έσοδα του τουρισμού έχουν ήδη ξεπεράσει τις προβλέψεις. Μέχρι το τέλος Μαΐου είχε καλυφθεί το 88% των εισπράξεων του 2019. Να σημειωθεί πως κάθε 1 δισ. ευρώ στον τουρισμό «δίνει» τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ τζίρο συνολικά στην οικονομία.

Στην καλή πορεία του τουρισμού έρχονται να προστεθούν και η καλή πορεία των φορολογικών εσόδων και όπως φαίνεται η κυβέρνηση θα έχει τον αέρα όχι μόνο να στηρίξει μόνο τους λογαριασμούς ρεύματος αλλά τελικά να προχωρήσει και σε νέες ενισχύσεις όπως για παράδειγμα ένα fuel pass 3, μια νέα επιταγή ακρίβειας. Το νέο πακέτο μέτρων θα κλειδώσει στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν και το Υπουργείο Οικονομικών θα έχει μια καλύτερη αποτίμηση του τουρισμού και των φορολογικών εσόδων. Κρίσιμη ημερομηνία και η 7η Σεπτεμβρίου, οπότε η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα πρώτα στοιχεία για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου.

Διαβάστε επίσης:

Χρ. Σταϊκούρας: Δεδομένη και μεγαλύτερη η αύξηση στις συντάξεις

Attica Bank: Τα τουριστικά έσοδα αντισταθμίζουν τις προκλήσεις του πολέμου

Χρήστος Σταϊκούρας: Πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος φέρνει νέα μέτρα στήριξης

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή στους δικαιούχους

Ποιοι φόροι στήριξαν τον προϋπολογισμό: 22% πάνω από το στόχο τα έσοδα Ιουνίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News