BUSINESS & FINANCE

Ολοταχώς για μεγαλύτερη ανάπτυξη;

Ολοταχώς για μεγαλύτερη ανάπτυξη;

Μετά και από το άλμα εσόδων τον Σεπτέμβριο κατά 29% έναντι του μηνιαίου στόχου – σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού – πλέον είναι «ορθάνοιχτο» το ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί εκ νέου ο στόχος για ρυθμό ανάπτυξης 6,1% φέτος, όπως επίσης δεν αποκλείονται και νέες παρεμβάσεις για την τόνωση των εισοδημάτων τόσο μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων, όσο και μέσω ενισχύσεων.

Η «τουριστική» βοήθεια 

Η πορεία των τουριστικών εσόδων φαίνεται πως επιβεβαιώνουν και τους πιο αισιόδοξους καθώς δεν αποκλείεται φέτος τα τουριστικά έσοδα – όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, αλλά και ο ίδιος ο υπουργός Τουρισμού – να βρεθούν κοντά στα 12 δισ. ευρώ. Μόνο για τον Σεπτέμβριο η μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία πανελλαδικά, με βάση τα στοιχεία από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, ήταν πέριξ του 63%. Για τα εποχικής λειτουργίας resorts στα νησιά που ετοιμάζονται να κλείσουν τη σεζόν, το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο κλείνοντας τον Σεπτέμβριο κοντά στο 67%.

Δείκτης οικονομικού κλίματος 

Το οικονομικό κλίμα βρίσκεται σε προ πανδημίας επίπεδα, παρόλο που τον Σεπτέμβριο διόρθωσε μετά από μια πολύμηνη αυξητική πορεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (Economic Sentiment Indicator, ESI) στην Ελλάδα σημείωσε μείωση τον Σεπτέμβριο 2021 και διαμορφώθηκε στις 109,7 μονάδες από 113,0 μονάδες τον Αύγουστο 2021 (89,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο 2020). Παρά την άνοδο των κρουσμάτων και τις φυσικές καταστροφές τον Αύγουστο 2021, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον συγκεκριμένο μήνα έλαβε την δεύτερη υψηλότερη τιμή από τον Οκτώβριο 2007. Ως εκ τούτου, η κάμψη του Σεπτεμβρίου 2021 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια μορφή διόρθωσης αναφέρουν αναλυτές

Βιομηχανική παραγωγή 

Η βιομηχανική παραγωγή κινείται σταθερά – επί μήνες – ανοδικά. Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Αυγούστου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2020, παρουσίασε αύξηση 10,1% έναντι μείωσης 3,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Αυγούστου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Αυγούστου 2020, παρουσίασε αύξηση 9,5%.

Η σειρά των νέων παρεμβάσεων 

Μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης των νοικοκυριών έναντι της ενεργειακής κρίσης βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης μετά και τις πρόσφατες νέες ανακοινώσεις. Στο τραπέζι μπαίνει για τα καλά το σχέδιο για τη δυνατότητα πληρωμής των λογαριασμών ρεύματος σε δόσεις. Το μέτρο θα εξειδικευτεί το επόμενο διάστημα, και θα έχει ως στόχο να μπορούν τα νοικοκυριά να μετατοπίσουν χρονικά κάποιες από τις υποχρεώσεις τους. Το μέτρο θα ισχύσει για τους λογαριασμούς του πρώτου διμήνου της επόμενης χρονιάς. Ο διπλασιασμός του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης έχει εξαγγελθεί ήδη από τον Πρωθυπουργό ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο και την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης πριν από το 2023 γεγονός όμως που δεν ασπάζεται το οικονομικό επιτελείο. Στα μέτρα προστίθεται και ο αναδιαμορφωμένος ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα είναι έτοιμος μέσα στον επόμενο μήνα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News