Business & Finance Παρασκευή 11/06/2021, 06:12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι περιμένουν οι Έλληνες CFOs από τους επόμενους 12 μήνες

Έρευνα της Deloite

Τι περιμένουν οι Έλληνες CFOs από τους επόμενους 12 μήνες

Ιδιαίτερα αισιόδοξοι και με μεγάλες ελπίδες για την ανάκαμψη της οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες εμφανίζονται οι επικεφαλής των οικονομικών επιτελείων των ελληνικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, όπως προκύπτει από την έρευνα «European CFO Survey» της Deloitte. 

Πιο συγκεκριμένα, το 78% των Ελλήνων και το 74% των Ευρωπαίων CFOs αναμένει αύξηση των εταιρικών εσόδων εντός του 2021, ενώ αντίθετα μόλις το 13% των Ελλήνων και το 12% των Ευρωπαίων προβλέπει μείωση.

Μάλιστα, η βελτίωση του αισθήματος αισιοδοξίας φαίνεται ότι είναι διάχυτη σ’ όλες τις χώρες και σ’ όλους τους τομείς της οικονομίας, καθώς η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από το 2015.

Αξιοσημείωτο είναι δε, ότι η ενίσχυση της αισιοδοξίας εμφανίζεται πιο έντονη σε χώρες εκτός Ευρωζώνης κι αυτό αντανακλάται κυρίως στην στάση των CFOs στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το 78% -το υψηλότερο ποσοστό-  δηλώνει αισιόδοξο για το μέλλον. 

Τα βασικά συμπεράσματα 

Η πλειονότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών βρίσκεται ήδη στη φάση της επιστροφής στην ευημερία, εστιάζοντας στο μέλλον και στη μετα-πανδημία εποχή.

Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν γυρίσει σελίδα και είναι πλήρως επικεντρωμένες στην επόμενη ημέρα, με δύο στους τρεις CFOs στην Ευρώπη να αναφέρουν ότι ήδη προετοιμάζονται για τη διαμόρφωση του μετα-Covid επιχειρηματικού τοπίου. 

Στον αντίποδα, μόνο το 14% αισθάνεται ότι είναι ακόμα σε φάση επιβίωσης. 

Πάρα την διάχυτη θετική διάθεση ωστόσο, εμφανίζονται σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα στους κλάδους. Για παράδειγμα, ενώ πάνω από το 80% των Ευρωπαίων CFOs στους κλάδους των βιο-επιστημών και της υγείας θεωρεί ότι βρισκόμαστε σε φάση ακμής, ένας στους δύο CFOs στους κλάδους του τουρισμού και των ταξιδιών εξακολουθεί να ανησυχεί για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς.

Την ίδια ώρα,, οι Ευρωπαίοι CFOs από τον κλάδο του λιανικού εμπορίου, επιβεβαιώνουν την ιδιαίτερα ανοδική πορεία, με το 66% να αναφέρει ότι βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης. 

Διαφορετικά πρότυπα ανάκαμψης 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις των CFOs σχετικά με το πότε ακριβώς αναμένεται ανάκαμψη των εσόδων σε προ-πανδημίας επίπεδα. Το 29% των Ελλήνων CFOs, πάντως, αναφέρει ότι τα έσοδα βρίσκονται ήδη στα προ-κρίσης επίπεδα ή ότι τα έχουν ξεπεράσει.

Ωστόσο, παρατηρείται ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η πτώση του ΑΕΠ σε μια χώρα το 2020 (8,2% στην Ελλάδα), τόσο χαμηλότερο είναι το ποσοστό των εταιρειών που αναφέρουν ότι τα έσοδα έχουν ανακάμψει ή και ξεπεράσει τα προ-κρίσης επίπεδα. 

Για παράδειγμα, ενώ σχεδόν τα 2/3 των CFOs στη Δανία και τη Ρωσία αναφέρουν ότι τα έσοδά τους βρίσκονται ήδη σε επίπεδα προ πανδημίας, σε Ελλάδα, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο η εικόνα διαφέρει σημαντικά, καθώς λιγότερο από το 30% είναι σε θέση να δηλώσει το ίδιο.

Αισιοδοξία για τον τουρισμό

Σε κάθε περίπτωση, με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση βλέπουν το μέλλον οι Ευρωπαίοι CFOs στον κλάδο του τουρισμού. Με το 60% να δηλώνει περισσότερο αισιόδοξο, το σχετικό επίπεδο είναι το υψηλότερο από την άνοιξη του 2018.

Περίπου τέσσερις στους έξι (81%) των CFOs, μάλιστα, αναμένουν τα έσοδά τους να αυξάνονται τους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό υψηλότερο σε σχέση μ’ όλους τους υπόλοιπους κλάδους (δικαιολογείται από το μέγεθος των απωλειών).

Τέλος, εξίσου βελτιωμένη είναι και η διάθεση για επενδύσεις, καθώς το 40% των CFOs δηλώνει έτοιμο να αυξήσει τις επενδύσεις τους επόμενους 12 μήνες –ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο του φθινοπώρου.

Σημάδια βελτίωσης για τις προοπτικές της απασχόλησης 

Ένα μέσο ποσοστό 44% των CFOs στην Ελλάδα και 38% στην Ευρώπη σκοπεύει να αυξήσει το εργατικό δυναμικό κατά τους επόμενους 12 μήνες, ενώ μόλις το 11% εκτιμά ότι θα προβεί σε μείωση.

Το πλέον ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι οι προοπτικές για την απασχόληση είναι θετικές σε όλους τους κλάδους, ακόμη και σε εκείνους, οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από την πανδημία. 

Ενδεικτικά, οι προθέσεις προσλήψεων στον τουριστικό τομέα συγκαταλέγονται σ’ αυτούς που συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες ανοδικές τάσεις, μ’ ένα ποσοστό 36% να αναφέρει ότι θα προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News