Business & Finance Δευτέρα 7/02/2022, 18:26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: «Δευτεραθλήτρια» η Ελλάδα στην αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος

ΟΟΣΑ: «Δευτεραθλήτρια» η Ελλάδα στην αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος

Τη δεύτερη υψηλότερη αύξηση ανάμεσα στα κράτη – μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εμφάνισαν τα ελληνικά νοικοκυριά, ως προς το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του γ’ τριμήνου του 2021, την πρωτιά κατέκτησε η Αυστρία με άνοδο 8,6%, ενώ στη δεύτερη θέση ακολούθησε η Ελλάδα με αύξηση 5%. Την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν οι Αυστραλία (4,4%), Πολωνία (3,7%) και Ολλανδία (3%). 

ΟΟΣΑ: «Δευτεραθλήτρια» η Ελλάδα στην αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος-1

Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη κάμψη παρατηρήθηκε στη Χιλή, η οποία είδε το κατά κεφαλήν εισόδημα να συρρικνώνεται κατά 11,7%. 

Κατά μέσο όρο, στις χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ, η άνοδος διαμορφώθηκε στο 0,2%, με το κατά κεφαλήν εισόδημα του γ’ τριμήνου να υπερβαίνει κατά 4% το κατά κεφαλήν εισόδημα του δ’ τριμήνου του 2019, δηλαδή της προ-Covid περιόδου. 

Όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η μέση αύξηση στις χώρες του ΟΟΣΕ ανήλθε στο 1%, επιστρέφοντας για πρώτη φορά σε προ-πανδημίας επίπεδα.  

Ωστόσο, σχεδόν σε όλα τα κράτη – μέλη η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος υπερέβη την αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, με τη μεγαλύτερη απόκλιση να καταγράφεται στον Καναδά (10,4 ποσοστιαίες μονάδες). 

Αυτό, εν ολίγοις, σημαίνει ότι τα νοικοκυριά έχουν καταφέρει να ανακτήσουν σαφώς πιο γρήγορα τις απώλειες της πανδημικής περιόδου σε σχέση με τις εθνικές οικονομίες, οι οποίες μόλις τώρα επιστρέφουν σε προ-Covid επίπεδα. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να «γεννήσει» 68.000 περισσότερους επιχειρηματίες

Scope Ratings: Βλέπει ανάπτυξη 4,4% φέτος έπειτα από το 9,3% του 2021

ΚΕΠΕ: Άνοδο σημείωσε ο δείκτης φόβου τον Ιανουάριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News