Business & Finance Δευτέρα 29/11/2021, 17:01
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να «γεννήσει» 68.000 περισσότερους επιχειρηματίες

Πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να «γεννήσει» 68.000 περισσότερους επιχειρηματίες

Επιπλέον 68.000 επιχειρηματίες θα μπορούσε να «γεννήσει» η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, όπως προκύπτει από έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Και πώς μπορεί να καταστεί πραγματικότητα κάτι τέτοιο; 

Μέσω της εξασφάλισης ίσων ευκαιριών προς όλους, μια εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να εξαλείψει τη «χασούρα» επιχειρηματιών που έχει δημιουργηθεί ως απόρροια της υποεκπροσώπησης πολλών κοινωνικών ομάδων από το επιχειρείν. 

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, συγκεκριμένα, η Ελλάδα παρουσιάσει ένα έλλειμμα 68.000 επιχειρηματιών. Δηλαδή άτομα, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν κάνει το δικό τους επιχειρηματικό βήμα, αλλά τελικά δεν το έπραξαν ή δεν τα κατάφεραν.  

Μάλιστα, αυτό το «έλλειμμα» αφορά κυρίως τις γυναίκες και όσους έχουν συμπληρώσει το 50ο έτος της ηλικίας τους -άτομα που εμφανίζουν σημαντικά υψηλότερα εμπόδια στην υλοποίησης μιας νέας επιχειρηματικής ιδέας. 

Πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να «γεννήσει» 68.000 περισσότερους επιχειρηματίες-1

Έλλειμμα 9 εκατ. στην Ε.Ε. 

Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το αντίστοιχο «έλλειμμα» υπολογίζεται σε 9 εκατομμύρια επιχειρηματίες, ενώ στις χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ σε 35 εκατομμύρια επιχειρηματίες. 

Όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτό οφείλεται στην έλλειψη ίσων ευκαιριών, κάτι το οποίο φυσικά δεν ισχύει -ή ισχύει σε πολύ μικρότερο βαθμό- στην περίπτωση των ανδρών ηλικίας από 30 έως 49 ετών.  

Πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να «γεννήσει» 68.000 περισσότερους επιχειρηματίες-2

«Οι νέοι, οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι έχουν λιγότερες ευκαιρίες για να υλοποιήσουν μια επιχειρηματική ιδέα» διαπιστώνει η έρευνα του ΟΟΣΑ. «Αυτοί οι “χαμένοι” επιχειρηματίες κοστίζουν στις οικονομίες σε ιδές, καινοτομία και θέσεις εργασίας».  

Μάλιστα, η πανδημία του κορωνοϊού κατέστησε την κατάσταση χειρότερη σε σχέση με την προ-Covid περίοδο, καθώς οι επιχειρηματίες από μη ευνοϊκές κοινωνικές ομάδες επηρεάστηκαν δυσμενέστερα από τις επιπτώσεις της κρίσης.  

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΟΣΑ καλεί τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς τις κοινωνικές ομάδες που υστερούν, να βελτιώσουν τα προγράμματα κατάρτισης – εκπαίδευσης, και να καλύψουν τις ανάγκες για περαιτέρω υποστήριξη.   

«Περισσότερη χρηματοδότηση, περισσότερη επένδυση στις δεξιότητες, περισσότερη στήριξη. Όλα αυτά είναι κρίσιμα για την επίτευξη της ισότητας ευκαιριών προς όλους όσους επιθυμούν να “τρέξουν” τη δική τους επιχείρηση» δήλωσε, σχετικά ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Yoshiki Takeuchi.  

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Νέες επιχειρήσεις: Πού ιδρύθηκαν οι περισσότερες – Ποιοι κλάδοι είχαν την τιμητική τους

Grant Thornton: Πιο αισιόδοξοι οι Έλληνες επιχειρηματίες για «έξοδο» από την κρίση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News