Business & Finance Δευτέρα 7/02/2022, 11:16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΕΠΕ: Άνοδο σημείωσε ο δείκτης φόβου τον Ιανουάριο

ΚΕΠΕ: Άνοδο σημείωσε ο δείκτης φόβου τον Ιανουάριο

Ανοδικά κινήθηκε ο Δείκτης KEPE GRIV ή αλλιώς Δείκτης «Φόβου» του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, καθώς έφθασε στο 30,17% στις 31/1/2022 από 28,10% στις 31/12/2021, με διακυμάνσεις εντός του μήνα.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει αύξηση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα. Στις 31/1/2022 η τιμή του δείκτη ήταν χαμηλότερη του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,66%. Επιπλέον, τον Ιανουάριο του 2022 η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη μειώθηκε φτάνοντας το 28,94% από 30,67% τον Δεκέμβριο του 2021.

Ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap.

Η διαχρονική πορεία του δείκτη KEPE GRIV (ημερήσιες εκτιμήσεις 2/1/2004-31/1/2022)

ΚΕΠΕ: Άνοδο σημείωσε ο δείκτης φόβου τον Ιανουάριο-1

Σύνθετος Δείκτης Προήγησης ΚΕΠΕ

Παράλληλα στο ίδιο δελτίο, αναφέρεται ότι ανοδικά κινήθηκε ο Σύνθετος Δείκτη Προήγησης (ΣΔΠ) για τον μήνα Οκτώβριο του 2021, σε συνέχεια της πτώσης της προηγούμενης περιόδου αναφοράς. Η εν λόγω κάμψη είχε ανακόψει τη σημαντική πορεία βαθμιαίας ανάκαμψης που είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2020, μετά τη ραγδαία πτώση του ΣΔΠ εξαιτίας της παύσης ομαλής διεξαγωγής της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, λόγω της πανδημίας. Η ως άνω εξέλιξη του ΣΔΠ μπορεί να αποτελεί τμήμα της ενδιάμεσης μεταβλητότητάς του. Εναλλακτικά, ενδέχεται να σηματοδοτεί την εκ νέου ενίσχυση των θετικών προσδοκιών και εκτιμήσεων των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα, παρέχοντας πρόδρομες ενδείξεις για τη συνέχιση της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών. Δεδομένης της αβεβαιότητας αναφορικά με τη συνολική εξέλιξη και με μια σειρά βραχυ-μεσοπρόθεσμων οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας (δυσχέρειες στη λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων, αυξήσεις στο κόστος παραγωγής και μεταφοράς, άνοδος των τιμών), απαραίτητη καθίσταται η επανεκτίμηση του ΣΔΠ για την απόκτηση επιπρόσθετων ενδείξεων. Η ενσωμάτωση νέων στοιχείων αναμένεται να καταδείξει τη συνέχιση ή μη των παρατηρούμενων τάσεων αναφορικά με την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Ο ΣΔΠ είναι ένας δείκτης βάσει ενός υποδείγματος δυναμικού παράγοντα, που κατασκευάζεται με τη χρήση έξι επιλεγμένων μηνιαίων οικονομικών μεταβλητών με χαρακτηριστικά προήγησης. Παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας.

Μηνιαίος ΣΔΠ ΚΕΠΕ, Φεβρουάριος 2000-Οκτώβριος 2021

ΚΕΠΕ: Άνοδο σημείωσε ο δείκτης φόβου τον Ιανουάριο-2

moneyreview.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News