Business & Finance Παρασκευή 7/01/2022, 13:20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτώση 4 μονάδων για τον δείκτη φόβου στην ελληνική οικονομία

Στο 28,1% από 32,4% προηγουμένως

Πτώση 4 μονάδων για τον δείκτη φόβου στην ελληνική οικονομία

Κατά περισσότερες από τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες μειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 ο δείκτης φόβου του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), δείγμα της μείωσης της αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας. 

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η τιμή του δείκτη KEPE GRIV μειώθηκε στο 28,10% στις 31 Δεκεμβρίου από 32,40% στις 30 Νοεμβρίου. 

Η εν λόγω εξέλιξη, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, αποτυπώνει μείωση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα.  

Ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου (από τον Ιανουάριο του 2004), ο οποίος είναι στο 32,68%.  

Ωστόσο, το 2021 ολοκληρώθηκε με τον δείκτη KEPE GRIV σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τα τέλη του 2020, όταν και ανερχόταν στο 23,97%, κάτι που αντανακλά την ανησυχία για την πορεία της πανδημίας και τη νέα μετάλλαξη Όμικρον. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Προς εξαγωγές – ρεκόρ άνω των 40 δισ. ευρώ

Στο 4,4% ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News