Business & Finance Παρασκευή 5/03/2021, 12:53
BUSINESS & FINANCE

Μείωση της οικονομικής αβεβαιότητας έδειξε ο «δείκτης φόβου» το Φεβρουάριο

Μείωση της οικονομικής αβεβαιότητας έδειξε ο «δείκτης φόβου» το Φεβρουάριο

Μείωση της αβεβαιότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας καταγράφει ο Δείκτης «Φόβου» KEPE GRIV του ΚΕΠΕ για το Φεβρουάριο.  

Ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap. Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV σημείωσε πτώση τον Φεβρουάριο του 2021 φτάνοντας το 23,86% στις 26/2/2021 από 25,43% στις 29/1/2021. 

Ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,98%. Επιπλέον, τον Φεβρουάριο του 2021 η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη έμεινε κοντά στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα φτάνοντας στο 23,71% από 23,62% τον Ιανουάριο του 2021. 

Μείωση της οικονομικής αβεβαιότητας έδειξε ο «δείκτης φόβου» το Φεβρουάριο-1

Σύνθετος Δείκτης Προήγησης ΚΕΠΕ

Ο Σύνθετος Δείκτης Προήγησης (ΣΔΠ) του ΚΕΠΕ, που κατασκευάζεται με τη χρήση έξι επιλεγμένων μηνιαίων οικονομικών μεταβλητών με χαρακτηριστικά προήγησης και παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, σημείωσε πτώση στην πιο πρόσφατη παρατήρηση για τον Νοέμβριο του 2020, σε συνέχεια της ανόδου της προηγούμενης περιόδου αναφοράς.

Η εν λόγω κάμψη αντανακλά εν μέρει τη βραχυπρόθεσμη επιδείνωση των προοπτικών για την ελληνική οικονομία, εξαιτίας της επιβολής νέων έκτακτων μέτρων περιορισμού ή/και αναστολής της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας στη χώρα, επισημαίνει το ΚΕΠΕ. Παράλληλα, ενσωματώνει την επίδραση της έλευσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας Covid-19 που ενισχύει την απορρέουσα αβεβαιότητα αναφορικά με τη συνολική εξέλιξη της συνδεόμενης υγειονομικής κρίσης.

Δεδομένης της έκτασης των περιοριστικών μέτρων και των αναμενόμενων επιπτώσεών τους, απαραίτητη καθίσταται η επανεκτίμηση του ΣΔΠ, τονίζει το ΚΕΠΕ. Η ενσωμάτωση των νέων στοιχείων αναμένεται να καταδείξει τη συνέχιση ή μη των παρατηρούμενων τάσεων και να παράσχει επιπρόσθετες ενδείξεις για την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας. 

Μείωση της οικονομικής αβεβαιότητας έδειξε ο «δείκτης φόβου» το Φεβρουάριο-2

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News