Business & Finance Τετάρτη 14/07/2021, 12:47
BUSINESS & FINANCE

ΚΕΠΕ: Πώς η Ελλάδα να αξιοποιήσει τα 70 δισ. από ΕΣΠΑ – Ταμείο Ανάκαμψης

Ανάγκη για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις

ΚΕΠΕ: Πώς η Ελλάδα να αξιοποιήσει τα 70 δισ. από ΕΣΠΑ – Ταμείο Ανάκαμψης

Σειρά προτάσεων για την αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027, το οποίο μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης, μπορούν να αλλάξουν την Ελλάδα, καταθέτει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), εν όψει και της έναρξης της σταδιακής εκταμίευσης των συνολικά 70 δισ. ευρώ (4 δισ. έως τέλη Ιουλίου από το Ταμείο Ανάκαμψης). 

Μεταξύ άλλων, το Κέντρο επισημαίνει την ανάγκη επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, εξηγώντας ότι μια προσωρινή δημοσιονομική επέκταση δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της ύφεσης και της ανεργίας.

Απαιτούνται, όπως εξηγεί, δράσεις που θα οδηγήσουν σε αύξηση των μακροχρόνιων ρυθμών ανάκαμψης, κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της αξιολόγησης της παραγωγικότητας – μόχλευσης των εν λόγω πόρων από την Ε.Ε.

Ένα ρηξικέλευθο εργαλείο προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, επισημαίνει το ΚΕΠΕ, θα μπορούσε να αποτελέσει η δημιουργία ενός σύνθετου δείκτη αξιολόγησης (scoreboard assessment base), ο οποίος θα παρατηρεί την αποτελεσματικότητα των συγχρηματοδοτούμενων πόρων σε σχέση με τη μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη αλλά και τους υπόλοιπους μακροοικονομικούς δείκτες (ανεργία, δημόσιο χρέος, εμπορικό ισοζύγιο, μοναδιαίο κόστος εργασίας, κ.λπ.). 

Ταυτόχρονα, απαιτείται ένας σχεδιασμός, ο οποίος να εστιάζει στην χρηματοδότηση της οικονομικής ανάπτυξης αντί στην άσκοπη κατανάλωση πόρων, μιας και πολλές χώρες της Ε.Ε. απομακρύνονται πλέον από το μοντέλο των άμεσων επιχορηγήσεων.

Για παράδειγμα, η χρήση ενωσιακών πόρων για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών, όπως οι δαπάνες μισθοδοσίας, είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να επιφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Αντ’ αυτού, η Ελλάδα θα μπορούσε να προτάξει, ως ένα σημαντικό αναπτυξιακό μέτρο, τον επιδοτούμενο δανεισμό, ο οποίος θα συνδέεται με την επίτευξη των στόχων της επένδυσης (π.χ. αύξηση εργαζομένων) και την έμφαση στο αποτέλεσμα (π.χ. αύξηση παραγωγής, μέγεθος επιχείρησης, κ.λπ.). 

Τέτοιου είδους μέτρα, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, οδηγούν στην στενή σύνδεση της επιδότησης με την επίτευξη των επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων. Μεσοπρόθεσμος στόχος είναι η ανακυκλούμενη χρηματοδότηση, καθώς οι δημόσιοι πόροι θα επιστρέφουν στα δημόσια ταμεία μέσω της αύξησης των δημοσίων εσόδων και της μεγέθυνσης της οικονομίας. 

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί, όπως επισημαίνει το Κέντρο, στη συλλειτουργία και την επικουρικότητα των διαφόρων εργαλείων συγχρηματοδότησης (ΕΔΕΤ, NGEU, κ.λπ.). 

Πιο συγκεκριμένα, ο κάθε δημόσιος φορέας θα πρέπει να συνυπολογίσει τις προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί από την ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ώστε να αυξηθεί η μόχλευση των πόρων του ΕΣΠΑ 2021 – 2027. 

«Η νέα προγραμματική περίοδος δημιουργεί μοναδικές προοπτικές ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο, για να καταστεί εφικτή η επίτευξη ικανοποιητικών ρυθμών ανάπτυξης, πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι ωριμάνσεις των έργων που επίκειται να ενταχθούν στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα» καταλήγει η σχετική έκθεση.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News