Business & Finance Πέμπτη 27/05/2021, 09:49
ΧΡ. ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ

Ανοίγει το TaxisNet για τις φορολογικές δηλώσεις

Μόνο στον τουρισμό οι αναστολές εργασίας

Ανοίγει το TaxisNet για τις φορολογικές δηλώσεις

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Μόλις ανοίξει η πύλη του TaxisNet, οι φορολογούμενοι θα έχουν προθεσμία υποβολής έως τις 28 Ιουλίου του 2021. Προβλέπεται πάντως, και η υποβολή έως τις 27 Αυγούστου, υπό την προϋπόθεση ότι ο υπόχρεος θα καταβάλλει διπλή δόση φόρου εισοδήματος (Ιουλίου – Αυγούστου) τον Αύγουστο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φετινός φόρος εισοδήματος, όπως και πέρυσι, θα καταβληθεί σε οκτώ μηνιαίες δόσεις. Όσοι επιθυμούν την εφάπαξ αποπληρωμή του έως τις 28 Ιουλίου, θα λάβουν έκπτωση της τάξης του 3%.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου διαβεβαίωσε ότι την Παρασκευή θα καταβληθούν τα χρήματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έλαβαν μηδενικό ενοίκιο τον μήνα Απρίλιο, προαναγγέλοντας την παράταση του μέτρου έως τον Ιούνιο, με πολύ στοχευμένο τρόπο. «Θα δούμε πως λειτούργησε η αγορά τον Μάιο και θα λάβουμε τις αποφάσεις».

Δεν παρέλειψε, ταυτόχρονα, να υπενθυμίσει τα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης, τα οποία υιοθέτησε η κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια. «Έχουμε μειώσει μόνιμα μεσοσταθμικά κατά 22% τον ΕΝΦΙΑ, μειώσαμε τον φόρο για τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, μειώσαμε την προκαταβολή φόρου, καταργήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης για το 2021 και το 2022 και μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 4 μονάδες. Δεν είναι και λίγα μέσα σε δύο χρόνια. Όποιος χώρος δημιουργείται θα αξιοποιείται για την μείωση φόρων και εισφορών».

Ερωτηθείς για την ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού, η οποία αφορά τις επιχειρήσεις που ήταν υποχρεωτικά κλειστές τον Απρίλιο, ο υπουργός Οικονομιών σημείωσε ότι «46.096 πολίτες έλαβαν ήδη συνολικά 50 εκατ. ευρώ. Έχουν υποβληθεί συνολικά περίπου 75.000 αιτήσεις και αύριο προγραμματίζεται ακόμη μία καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού (σ.σ. το ποσό ανέρχεται από 1.000 έως 4.000 ευρώ κατά περίπτωση)».

Όσον αφορά τις αναστολές συμβάσεων εργασίας, ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι το πρόγραμμα θα παραταθεί μόνο για τον κλάδο του τουρισμού, όπου θα υπάρξει εφαρμογή και τους προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Τέλος, επιβεβαίωσε ότι παρατηρείται κύμα ανατιμήσεων σε ορισμένα προϊόντα της αγοράς, διευκρινίζοντας ότι το φαινόμενο είναι πανευρωπαϊκό και συνδέεται με το κόστος των τροφίμων.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News