Business & Finance Δευτέρα 19/04/2021, 07:10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας στο «MR»: 15 μεταρρυθμίσεις μέσα στην πανδημία 

Το τρίπτυχο των παρεμβάσεων: «Μειώσεις φόρων και εισφορών, μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις»

Χρ. Σταϊκούρας στο «MR»: 15 μεταρρυθμίσεις μέσα στην πανδημία 

Τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, αλλά και τη μετάβαση σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης περιγράφει σε άρθρο του στο MoneyReview ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως επισημαίνει παρά την πρωτοφανή, εξωγενή κρίση, στόχος παραμένει η ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, η τόνωση της απασχόλησης και του εισοδήματος των νοικοκυριών. Όλα αυτά θα γίνουν και με την κατάλληλη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και μεταρρυθμίσεις. Έμφαση δίνεται στη μείωση του φορολογικού βάρους και στα κίνητρα για επενδύσεις.

«Αυτή η πρωτοφανής, εξωγενής κρίση ενέσκηψε στη χώρα μας σε μια περίοδο που κάναμε τα πρώτα βήματα σταθεροποίησης και ανάπτυξης, ύστερα από μια πολυετή, εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής. Βήματα τα οποία ήταν αποτέλεσμα όχι μόνο της εφαρμογής του κατάλληλου μείγματος οικονομικής πολιτικής – με κύριο άξονα τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και με παράλληλη διασφάλιση της δημοσιονομικής ισορροπίας –, αλλά και της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων, από τη σημερινή Κυβέρνηση» γράφει ο κ. Σταϊκούρας και προσθέτει: 

«Από την αρχή της θητείας μας, θέσαμε ως κεντρικό στόχο την αντιμετώπιση χρόνιων ενδογενών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας, τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, την αύξηση της ποσότητας και τη βελτίωση της ποιότητας του εγχώριου προϊόντος, καθώς και την προώθηση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, ώστε να επιτύχουμε τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τη δημιουργία πολλών και καλών νέων θέσεων απασχόλησης και την  ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

Το ξέσπασμα της πανδημίας επέβαλε βεβαίως και σημαντική αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού. «Για να ανταποκριθούμε στη μεγάλη αυτή πρόκληση, αξιοποιήσαμε, στον βέλτιστο βαθμό, όλα τα εγχώρια και ευρωπαϊκά εργαλεία, μέσα και πόρους. Ταυτόχρονα, παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες, δεν επιτρέψαμε οι έκτακτες περιστάσεις να εκτροχιάσουν τον μεταρρυθμιστικό σχεδιασμό μας» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών.

Όπως υπογραμμίζει «με γνώμονα να θέσουμε στέρεες βάσεις για την ενίσχυση της ευημερίας των πολιτών, της εθνικής μας οικονομίας και της συνολικής ισχύος της χώρας, προχωρήσαμε τον τελευταίο χρόνο – μέσα στη δίνη της πανδημίας – σε σειρά μεταρρυθμίσεων, διαρθρωτικών αλλαγών, αποκρατικοποιήσεων και επενδύσεων». 

Μεταξύ αυτών είναι η μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών, η θέσπιση κινήτρων για προσέλκυση επενδύσεων και ανθρωπίνου κεφαλαίου, η αναβάθμιση του πλαισίου της εταιρικής διακυβέρνησης και μία σειρά μέτρων για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση. 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του ΥΠΟΙΚ στο «MR» στη στήλη των Απόψεων.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News