BUSINESS & FINANCE

Ο οδικός χάρτης για ανάπτυξη και βιώσιμο χρέος

Η χαλάρωση πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης

Ο οδικός χάρτης για ανάπτυξη και βιώσιμο χρέος

Την ανάγκη να επιστρέψει η Ελλάδα στη δημοσιονομική πειθαρχία μόλις αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση και οι οικονομικές επιπτώσεις της, ώστε να μην κινδυνεύσει η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, τονίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή. Προς το παρόν, πάντως, τόσο για το 2020 όσο και για το 2021, οι Βρυξέλλες έχουν δώσει το πράσινο φως για την χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων για όλα τα κράτη – μέλη.

Στην γ’ τριμηνιαία έκθεση του ΓΠΚΒ αναγνωρίζεται, μεν, η καθοριστική συμβολή της δημοσιονομικής χαλάρωσης στην ενίσχυση της οικονομίας, αλλά τονίζεται, εμμέσως, ότι αυτή η πολιτική θα πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης. Συγκεκριμένα, υπογραμμίζεται ότι το δημόσιο χρέος χαρακτηρίζεται από ευνοϊκό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμών και χαμηλό κόστος δανεισμού, αλλά η εμπιστοσύνη των αγορών είναι κρίσιμη για να συνεχιστεί αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον. Συνεπώς, σημειώνει η έκθεση, θα πρέπει να διασφαλιστεί η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας όταν ολοκληρωθεί η ανάκαμψη της οικονομίας, προκειμένου να μην χαθεί αυτή η εμπιστοσύνη των αγορών στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Όπως τονίζεται, κατά το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου η δημοσιονομική επιδείνωση έφτασε τα 10,8 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει αν υπολογιστεί ότι στα 7 δισ. ευρώ πρωτογενούς ελλείμματος που καταγράφηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να προστεθεί και η απώλεια του πρωτογενούς πλεονάσματος της περσινής χρονιάς.

Οι προτάσεις Πισσαρίδη 

Με δεδομένο ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές έχουν επιδεινωθεί και οι προβλέψεις κάνουν, πλέον, λόγο για ύφεση 10,5% φέτος, είναι ιδιαίτερα καθοριστικό να αξιοποιηθούν τόσο τα διαθέσιμα κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης (Next Generation EU) που φτάνουν τα 32 δισ. ευρώ, όσο και τα 40 δισ. από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τα οποία θα διατεθούν μέσα από δράσεις του ΕΣΠΑ και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την επόμενη εξαετία. Ο οδικός χάρτης για την αξιοποίηση αυτών των κονδυλίων περιλαμβάνει, σε μεγάλο βαθμό, τις προτάσεις που παρουσίασε πρόσφατα η επιτροπή Πισσαρίδη.

Επί των συγκεκριμένων προτάσεων, το ΓΠΚΒ τονίζει ότι οι περισσότερες από αυτές έχουν σημαντικό οικονομικό και πολιτικό κόστος και η υλοποίησή τους προϋποθέτει έναν σημαντικό βαθμό πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης. Συνεπώς, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην υλοποίηση των προτάσεων που οδηγούν

·         στην αναβάθμιση του ανθρώπινου κεφαλαίου

·         στη βελτίωση των όρων συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας

·         στην πράσινη ανάκαμψη

·         στην ψηφιακή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας

Τα πεδία αυτά, αναφέρεται στην έκθεση, συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και αποτελούν σπάνια ευκαιρία να συμφωνηθεί μια κοινά αποδεκτή μακροπρόθεσμη στρατηγική.

Παράλληλα, το ΓΠΚΒ τονίζει ότι η διαχείριση της πανδημίας θα πρέπει να γίνει όχι μόνο μέσω των αναγκαίων δημοσίων δαπανών και φοροαπαλλαγών, αλλά και μέσω της ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, της εκπαίδευσης και των μέσων μαζικής μεταφοράς, τόσο σε ανθρώπινο επιστημονικό προσωπικό όσο και σε υποδομές.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News