ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Προειδοποίηση για εγγραφή επαγγελματιών στο IRIS

Χατζηδάκης: Προειδοποίηση για εγγραφή επαγγελματιών στο IRIS

«Να μην καθυστερήσουν και να συνδέσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με το σύστημα των άμεσων πληρωμών» κάλεσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, μιλώντας πριν από λίγο στο πλαίσιο του συνεδρίου 8th Payments 360. Μέχρι σήμερα 289 χιλ. ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι έχουν συνδέσει τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με το IRIS που αποτελεί το σύστημα άμεσων πληρωμών της χώρας, ενώ η προθεσμία για την υποχρεωτικότητα διασύνδεσης μετρά αντίστροφα και λήγει στα τέλη Ιουνίου.

«Εχουμε αποδείξει ότι το λέμε το εννοούμε» υπογράμμισε με έμφαση ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας αναφερόμενος στο πρόστιμο που προβλέπεται για όσους δεν προσαρμοστούν. Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο ανέρχεται σε 1.500 ευρώ –ανάλογο με αυτό που προβλέπει ο νόμος για τη μη εγκατάσταση POS.

Αντίστοιχη παρότρυνση απηύθυνε και προς τις τράπεζες, καλώντας τις να ενημερώσουν τους πελάτες τους για τα οφέλη των άμεσων πληρωμών, που εκτός από ταχύτητα και ευκολία, εξασφαλίζουν και φθηνότερες προμήθειες.

«Όσοι γκρινιάζουν για τις τραπεζικές προμήθειες πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει το IRIS» υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης, μέσω του οποίου τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να μεταφέρουν έως 500 ευρώ την ημέρα δωρεάν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να δέχονται πληρωμές με χαμηλό κόστος προμήθειας.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης η κυβέρνηση θα επεκτείνει τις άμεσες πληρωμές σε όλο το φάσμα  των συναλλαγών, είτε πρόκειται για φυσικό σημείο είτε για το e commerce. Η προθεσμία που θα τεθεί είναι το τέλος Μαρτίου του 2025 και η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της υιοθέτησης από την χώρα μας του νέου κανονισμού της Ε.Ε. που υποχρεώνει τις τράπεζες να προσφέρουν άμεσες πληρωμές.

Διαβάστε επίσης:

Μικρή προς το παρόν η συμμετοχή επαγγελματιών στην υπηρεσία IRIS

IRIS: 100.000 νέες εγγραφές κάθε μήνα στο σύστημα άμεσων πληρωμών

Αργοί ρυθμοί για το IRIS – Μόλις 2 στους 10 επαγγελματίες έχουν εγγραφεί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News