Business & Finance Παρασκευή 12/04/2024, 09:02
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

IRIS: 100.000 νέες εγγραφές κάθε μήνα στο σύστημα άμεσων πληρωμών

IRIS: 100.000 νέες εγγραφές κάθε μήνα στο σύστημα άμεσων πληρωμών

Εκατό χιλιάδες νέες εγγραφές τον μήνα καταγράφει το σύστημα IRIS, που αναπτύσσεται καθημερινά με τη διάδοση των άμεσων πληρωμών μεταξύ φυσικών προσώπων, αλλά και την υποχρεωτική διασύνδεση του επαγγελματικού λογαριασμού που θεσμοθετήθηκε για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολουμένους, ώστε να δέχονται πληρωμή από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο μέσω IRIS.

«Μέσα σε μία εβδομάδα το 2024 έγιναν όσες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν ολόκληρο το 2020 και το σύστημα IRIS καταγράφει άνοδο με τριψήφια ποσοστά τα τελευταία τρία χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά η διευθύνουσα σύμβουλος της ∆ΙΑΣ Σταυρούλα Καμπουρίδου, μιλώντας στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των ∆ελφών. Εντούτοις «έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να καλύψουμε», υπογράμμισε, εξηγώντας ότι η ∆ΙΑΣ το πρώτο τρίμηνο διακανόνισε συνολικά 125 δισ. ευρώ συναλλαγών, εκ των οποίων μόλις το 1,2 δισ. ευρώ (δηλαδή περίπου 1%) προερχόταν από το IRIS. Στο business to business (b2b) IRIS έχουν εγγραφεί 270.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ το IRIS commerce μετράει 5.000 ηλεκτρονικά καταστήματα, με μεγαλύτερη χρήση να γίνεται από την ΑΑ∆Ε.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να επεκτείνει το σύστημα των άμεσων πληρωμών και στα εμπορικά καταστήματα, με χρήση δηλαδή στα POS, προοπτική που μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική λύση για τον περιορισμό των προμηθειών στις μικρές συναλλαγές, που αποτελούν το σημείο αντιπαράθεσης του υπουργείου με τα σχήματα και τους παρόχους πληρωμών.

«Είμαστε όλοι θετικοί προς την κατεύθυνση της μείωσης του κόστους προμηθειών», ανέφερε στο ίδιο συνέδριο ο Νίκος Παπάδογλου, εμπορικός διευθυντής της Nexi, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι η πιο ακριβή χώρα στις προμήθειες, όμως θέλουμε να βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία». Οπως επισήμανε, φέτος αναμένεται αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά 10% και απ’ αυτό το ποσοστό αυτές που προέρχονται από ψηφιακά πορτοφόλια θα είναι το 20%, προβλέποντας ότι «η ελληνική κοινωνία θα έχει όλο και πιο μικρές ηλεκτρονικές συναλλαγές».

Την άποψη ότι «η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες προμήθειες στην Ευρώπη» διατύπωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της Worldline Merchant Services, Ιωάννης Κιτιξής, συμπληρώνοντας ότι η Worldline λανσάρει τα πακέτα συναλλαγών Easy, ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις με μικρές συναλλαγές (Micro tickets). «Με την απόκτηση ενός εκ των τριών πακέτων (Classic, Advance ή Premium), η επιχείρηση εξασφαλίζει 0% προμήθεια για προκαθορισμένη αξία συναλλαγών βάσει των αναγκών της επιχείρησης και προκαθορισμένο κόστος, δίνοντας τη δυνατότητα στην επιχείρηση να επιλέγει το σωστό πακέτο, καθώς μεγαλώνει η επιχείρηση», σημείωσε ο κ. Κιτιξής, εξηγώντας ότι «με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ξεκλειδώσουμε νέες δυνατότητες και να διαμορφώσουμε ένα μέλλον όπου οι πληρωμές δεν είναι απλώς συναλλαγές, αλλά καταλύτες προόδου».

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News