BUSINESS & FINANCE

Αργοί ρυθμοί για το IRIS – Μόλις 2 στους 10 επαγγελματίες έχουν εγγραφεί

Αργοί ρυθμοί για το IRIS – Μόλις 2 στους 10 επαγγελματίες έχουν εγγραφεί

Στους 260.000 υπολογίζονται έως σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που έχουν εγγραφεί στο σύστημα αποδοχής πληρωμών μέσω του λογαριασμού τους, υπηρεσία που υποστηρίζεται από το IRIS της ΔΙΑΣ. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ελευθέρων επαγγελματιών υπολείπεται του συνολικού αριθμού που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας –ανέρχονται σε 1,3 εκατ.– και η προθεσμία λήγει στο τέλος Μαρτίου.

Ο νόμος υποχρεώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους να συνδέσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με σύστημα άμεσων πληρωμών προκειμένου να δέχονται άμεση πληρωμή από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο τους το ζητήσει. Επίσης, τα φυσικά πρόσωπα που συναλλάσσονται με άλλο φυσικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες (ελεύθερο επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενο) δικαιούνται να ζητήσουν να γίνει η πληρωμή μέσω συστήματος άμεσων πληρωμών.

Το πρόστιμο για τους ελεύθερους επαγγελματίες ανέρχεται σε 1.500 ευρώ –ανάλογο με το πρόστιμο που προβλέπει ο νόμος για τη μη εγκατάσταση POS– και η σχετική προθεσμία μετράει πλέον αντίστροφα. Η υπηρεσία άμεσης πληρωμής έγινε υποχρεωτική από τις αρχές του χρόνου και σημαίνει τη δυνατότητα να πληρώνει κάποιος μέσω του λογαριασμού του, παρακάμπτοντας δηλαδή τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας και το τερματικό POS.

Οι τράπεζες έχουν μειώσει τις προμήθειες προκειμένου η υπηρεσία να είναι ανταγωνιστική σε σχέση με το πλαστικό χρήμα και δεν ξεπερνούν το 0,5% επί της συναλλαγής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Alpha Bank δεν χρεώνει ακόμη προμήθεια για πληρωμές προς ελεύθερους επαγγελματίες με IRIS –η τράπεζα αναμένεται να αναθεωρήσει το τιμολόγιό της με βάση τον ανταγωνισμό– ενώ πρόσφατα η Τράπεζα Πειραιώς μείωσε την προμήθεια από 1% που είχε ανακοινώσει στις αρχές του χρόνου στο 0,4% για συναλλαγές άνω των 10 ευρώ, ενώ για συναλλαγές έως 10 ευρώ η προμήθεια είναι μόλις 0,03 ευρώ. Στην Εθνική, για πληρωμές έως 1 ευρώ δεν υπάρχει επιβάρυνση, για αξία συναλλαγής από 1 έως 5 ευρώ η προμήθεια είναι 0,01 ευρώ και για συναλλαγές αξίας υψηλότερης των 5 ευρώ ισχύει προμήθεια 0,3%. Στη Eurobank, η προμήθεια για συναλλαγή έως 500 ευρώ είναι 0,50%, με ελάχιστη χρέωση τα 0,10 ευρώ και ανώτατη τα 2,5 ευρώ. Η Viva έχει καθιερώσει προμήθεια 0,30% με ελάχιστο το 0,01 ευρώ.

Η δυνατότητα για κάποιον ελεύθερο επαγγελματία να δέχεται πληρωμές μέσω IRIS προϋποθέτει να ενεργοποιήσει την υπηρεσία IRIS P2B (person to business) στον επαγγελματικό του τραπεζικό λογαριασμό. Η ενεργοποίηση γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του mobile banking και εφόσον η υπηρεσία ενεργοποιηθεί η τράπεζα παρέχει ένα QR, που ενσωματώνει τον ΑΦΜ του επαγγελματία. Ετσι όταν κάποιος θέλει να αποδεχθεί μια πληρωμή μέσω της υπηρεσίας IRIS P2B (Person to Business) δείχνει το QR από το κινητό του και ο πελάτης το σκανάρει επίσης με το κινητό του και μεταφέρει χωρίς τη χρήση IBAN τα χρήματα της αμοιβής στον τραπεζικό λογαριασμό του επαγγελματία. Το QR μπορεί να το έχει στο mobile app που έχει συνδέσει τον επαγγελματικό του λογαριασμό ή στην επαγγελματική του κάρτα, σε απλή φωτογραφία ή ακόμη και στη στολή που φοράει. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγει να μεταφέρει μαζί του POS και ο καταναλωτής παρακάμπτει τη χρήση της πιστωτικής ή της χρεωστικής κάρτας, αφού η πληρωμή γίνεται απευθείας μέσω του λογαριασμού. Η συναλλαγή εκτελείται σε πραγματικό χρόνο και τα χρήματα φαίνονται άμεσα στον λογαριασμό του επαγγελματία τη στιγμή της συναλλαγής.

Για τους καταναλωτές η υπηρεσία IRIS είναι δωρεάν και είναι διαθέσιμη είτε στο Internet είτε στο mobile banking και ο αριθμός των εγγεγραμμένων χρηστών υπερβαίνει τα 2 εκατ. Η υπηρεσία αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών, διευρύνοντας τις δυνατότητες για άμεσες πληρωμές χωρίς μετρητά και χωρίς τη χρήση κάρτας.

Διαβάστε επίσης: 

Το κρυφό κόστος της χρήσης καρτών – Οι πιέσεις του ΥΠΕΘΟ

IRIS: Τετραπλασιάστηκε η χρήση του από τους πολίτες για συναλλαγές χωρίς προμήθειες

Τράπεζες: Τέλος εποχής για τα τραπεζικά εμβάσματα 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News