BUSINESS & FINANCE

Στο τραπέζι μείωση χρεώσεων POS για μικρές συναλλαγές – Το ιταλικό μοντέλο

Στο τραπέζι μείωση χρεώσεων POS για μικρές συναλλαγές – Το ιταλικό μοντέλο

Ιταλικό μοντέλο για συναλλαγές μικρής αξίας εξετάζει η κυβέρνηση, επιδιώκοντας συμφωνία με τους εμπλεκομένους στο σύστημα έκδοσης και αποδοχής καρτών για μείωση των προμηθειών. Το όριο το οποίο συζητείται για μικρές συναλλαγές είναι τα 10 ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες «πατάει» στο ιταλικό μοντέλο, βάσει του οποίου τον περασμένο Ιούλιο με «προτροπή» της κυβέρνησης Μελόνι οι εταιρείες πληρωμών και οι τράπεζες υπέγραψαν μνημόνιο συνεννόησης (MOU) για μείωση του κόστους των ηλεκτρονικών συναλλαγών αξίας έως 30 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στις διαδοχικές συζητήσεις που διεξάγονται τον τελευταίο μήνα με αφορμή και την επέκταση της υποχρεωτικότητας των POS, στη «συμφωνία» επιδιώκεται να προσχωρήσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, δηλαδή αφενός οι τράπεζες που εκδίδουν τις κάρτες και αφετέρου οι εταιρείες αποδοχής συναλλαγών στα POS σε συνδυασμό με τα σχήματα πληρωμών. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και το θέμα της «επιδότησης», χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Την ύπαρξη σχετικών συζητήσεων επιβεβαίωσαν χθες εκπρόσωποι της Nexi Greece επισημαίνοντας ότι ο όμιλος που δραστηριοποιείται σε πάνω από 25 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, «συνεργάζεται στενά με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την εξεύρεση λύσεων στα θέματα πληρωμών». Ερωτηθείς σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της Nexi Greece Εουτζένιο Τορνάγκι δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το θέμα των χρεώσεων είναι για όλες τις χώρες ο ελέφαντας στο δωμάτιο» και εξήγησε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των χωρών που οι χρεώσεις για τη χρήση των καρτών είναι σε ένα μέσο επίπεδο, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν αγορές με πολύ μεγαλύτερες χρεώσεις, αλλά και άλλες με χαμηλότερο κόστος.

Οπως εξήγησε ο εμπορικός διευθυντής της Nexi Greece Νίκος Παπάδογλου, κάθε συναλλαγή, ανεξάρτητα από το εάν είναι μεγάλη ή μικρή, εμπεριέχει ένα σταθερό κόστος, που είναι ανελαστικό, υπογραμμίζοντας από την πλευρά του ότι η λύση θα πρέπει να δοθεί μέσα από τον ανταγωνισμό και όχι μέσω ρυθμιστικών παρεμβάσεων. Να σημειωθεί ότι οι συναλλαγές με κάρτες ανήλθαν το 2023 στα 60 δισ. ευρώ περίπου, καταγράφοντας διαδοχικά διψήφιο ετήσιο ρυθμό αύξησης επί σειρά ετών και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η αγορά των ηλεκτρονικών πληρωμών θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και τα επόμενα χρόνια, ωστόσο με μονοψήφιο ρυθμό.

Να σημειωθεί ότι η Nexi Payments αποτελεί δημιούργημα της Alpha Bank και της ιταλικής Nexi που εξαγόρασε το 2022 το 90% της δραστηριότητας εκκαθάρισης συναλλαγών σε POS της τράπεζας και διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο εμπόρων στην Ελλάδα. Η εταιρεία παρέχει λύσεις πληρωμών στο περίπου 25% των εμπόρων σε όλη την Ελλάδα – ενώ διαθέτει περίπου 140.000 πελάτες, περισσότερα από 270.000 POS και 19.000 πελάτες στο ecommerce.

Ο όμιλος δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και ως τεχνολογικός πάροχος μέσω της Nexi Processing, που προσφέρει ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες αιχμής σε τράπεζες και εταιρείες, καθώς και δημόσιους φορείς στον τομέα της έκδοσης (issuing) και αποδοχής (acquiring) καρτών. Η Nexi Processing διαχειρίζεται τις πληρωμές στην Ελλάδα για περίπου 400.000 εμπορικά καταστήματα και πολλαπλούς εκδότες καρτών, καλύπτοντας το 60% της αγοράς card issuing μέσα από τη συνεργασία της με 6 από τις 10 τράπεζες στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: 

Πιέσεις για μείωση των προμηθειών στις συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα»

Κατέβασε ταχύτητα ο ρυθμός διασύνδεσης POS – ταμειακών

POS: 380.000 emails έχει στείλει η ΑΑΔΕ – Καμιά επιπλέον παράταση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News