Business & Finance Παρασκευή 15/01/2021, 14:35
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιανεμπόριο: «Πράσινο φως» σε άνοιγμα της αγοράς από την επιτροπή ειδικών

Λιανεμπόριο: «Πράσινο φως» σε άνοιγμα της αγοράς από την επιτροπή ειδικών

Η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγείται σύμφωνα με πληροφορίες το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click in shop (τηλεφωνικό ραντεβού και αγορά μέσα στο κατάστημα). Στο τραπέζι φέρεται να βρίσκεται και το σενάριο να ανοίξουν τα καταστήματα χωρίς ραντεβού, αλλά με αποστάσεις και αποστολή SMS. Για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» η εισήγηση είναι να λειτουργήσει το εμπόριο μόνο με click away (παράδοση έξω από το κατάστημα). «Πράσινο φως» δίνεται στο άνοιγμα των εκκλησιών με την τήρηση της αναλογίας ένας πιστός ανά 25 τ.μ. 

Υπενθυμίζουμε ότι στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιλαμβάνονται η Δυτική Αττική, η Ροδόπη, η Βοιωτία και όλες οι περιοχές που βρίσκονται σε καθεστώς τοπικού lockdown.

Νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός είχε πει ότι η κυβέρνηση εφόσον λάβει το πράσινο φως των ειδικών είναι έτοιμη για το μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου. Σημείωσε πάντως ότι οι κανόνες πρέπει να τηρούνται αυστηρά και ανακοίνωσε την αύξηση του προστίμου για την παράβαση των μέτρων στα 500 από 300 ευρώ. Οι αποφάσεις της θα παρουσιαστούν στις 18:00 το απόγευμα αναλυτικά κατά την ενημέρωση για την διαχείριση της πανδημίας. 

Την ανάγκη να λειτουργήσει άμεσα η αγορά με τη μέθοδο του click in shop υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, μιλώντας στο moneyreview.gr. Ταυτόχρονα με την λειτουργία του click in shop πρότεινε και αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα όπως ειδικά μηχανήματα αερισμού και απολύμανσης τα οποία θα μπορούσαν  επιδοτηθούν.

Με τις χειμερινές εκπτώσεις να έχουν αρχίσει από τις 11 Ιανουαρίου, ο κύριος Καφούνης εκτιμά πως εάν τελικά οι επιχειρήσεις λειτουργήσουν μόνο με click αway θα διασωθεί  μόνο το 20-25% του τζίρου των χειμερινών εκπτώσεων δηλαδή 1 με 1,2 δισ. ευρώ ενώ με το click in shop, ο τζίρος που μπορεί να διασωθεί μπορεί να φθάσει και το 50% δηλαδή τα 2,5 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News