Πολιτική Παρασκευή 15/01/2021, 10:47
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα

Ξεπεράστηκε ο σκόπελος των εορτών - Αύξηση του προστίμου για παράβαση των μέτρων στα 500 από 300 ευρώ

Κ. Μητσοτάκης: Μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα

Η χαλάρωση των μέτρων είναι δυνατή. Αυτό το μήνυμα έστειλε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι ξεπεράστηκε ο σκόπελος των εορτών. Σημείωσε ωστόσο ότι οι αρχές παραμένουν σε αυξημένη επαγρύπνηση, ενώ δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού ούτε των πολιτών. Επανέλαβε δε ότι δεν θα μείνει κανείς απροστάτευτος. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υλοποιήσει το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα, εφόσον αυτή είναι η εισήγηση των ειδικών. 

Αναγνώρισε πάντως ότι κάθε άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας ενέχει το ρίσκο αύξησης των κρουσμάτων, για αυτό και πρέπει τα μέτρα που παραμένουν σε ισχύ να τηρούνται με αυστηρότητα. Μάλιστα το πρόστιμο για την παράβασή τους αυξάνεται από τα 300 στα 500 ευρώ. 

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη καλύτερη θέση στην Ε.Ε. στην διαχείριση της πανδημίας ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η επίδοση αυτή πιστώνεται πρωτίστως στους υγειονομικούς, που αντιμετωπίζουν μία κρίση πρωτοφανή με επαγγελματισμό, αφοσίωση και ανθρωπιά. Οφείλεται όμως, συμπλήρωσε, και στο γεγονός ότι τη διάρκεια των εορτών η ελληνική κοινωνία έδειξε πειθαρχία, συμμορφώθηκε στις οδηγίες των ειδικών. «Ξεπεράσαμε τον σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς» υπογράμμισε. 

Υπενθύμισε ότι η επιτροπή των ειδικών θα κάνει τις εισηγήσεις της για τα περιοριστικά μέτρα σε εβδομαδιαία βάση και οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα ανακοινώνονται κάθε Παρασκευή απόγευμα. «Δίνουμε τη δυνατότητα στην Πολιτική Προστασία να λαμβάνει εσπευσμένα μέτρα, ώστε να αποτρέψει σε τοπικό επίπεδο έξαρση των κρουσμάτων» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως είπε ο πρωθυπουργός, παρέλαβε 557 κρεβάτια μονάδων εντατικής θεραπείας, ενώ πρόσθεσε ότι κάθε χειμώνα είχαμε λίστες αναμονών από περιστατικά γρίπης. Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας 1.290 κλίνες ΜΕΘ και μέσα στους επόμενους μήνες θα προστεθούν τουλάχιστον 150 ακόμη. Εξακολουθούν να υπάρχουν 24 κενές κλίνες ΜΕΘ στο σύστημα υγείας και επομένως «έχουμε την δυνατότητα να συζητήσουμε μία περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων» σημείωσε. 

Ασπίδα προστασίας στην απασχόληση

Ο κ. Μητσοτάκης θύμισε ότι τα μέτρα στήριξης της οικονομίας έχουν ανέλθει στα 24 δισ. ευρώ. 700.000 επιχειρήσεις ωφελήθηκαν από την γρήγορη χρηματοδότηση της επιστρεπτέας προκαταβολής, είπε, ενώ δεν είδαμε καμία επιβάρυνση στο συνολικό ισοζύγιο της απασχόλησης. «Αυτή είναι ίσως η καλύτερη απόδειξη ότι η πολιτική της κυβέρνησης, που έδειξε προτεραιότητα στην προστασία της απασχόλησης, αποδίδει» τόνισε. Παρατείνεται κατά δύο μήνες η ισχύς των επιδομάτων ανεργίας, που έχουν λήξει. 

Κατά γράμμα οι οδηγίες της Επιτροπής

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ακολούθησε σε όλες τις περιπτώσεις τις συστάσεις της επιστημονικής Επιτροπής, με εξαίρεση σε μία περίπτωση που έλαβε πιο αυστηρά μέτρα από ό,τι εισηγήθηκαν οι ειδικοί. «Η τελική εισήγηση της Επιτροπής, που δεν είναι πάντα ομόφωνη, έχει ληφθεί πάντα υπόψη από την κυβέρνηση» διευκρίνισε. 

Θα έχουμε περισσότερα εμβόλια από όσα θα χρειαζόμαστε 

Αν καταφέρουμε να εμβολιάσουμε 8 εκατομμύρια πολίτες, θα μας μείνουν και πάλι 7 εκατ. δόσεις εμβολίων είπε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στην κριτική για τις προμήθειες εμβολίων. Σημείωσε πως η Ελλάδα κάνει ό,τι και η υπόλοιπη η Ε.Ε., ενώ σχολίασε πως εάν κάθε χώρα διαπραγματευόταν ξεχωριστά με τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες τις ποσότητες τα πράγματα για τα μικρότερα μέλη θα ήταν πολύ πιο δύσκολα. «Η Ε.Ε. έδωσε ένα παράδειγμα έμπρακτης αλληλεγγύης. Όλες οι χώρες λαμβάνουν τον ίδιο αριθμό (αναλογικά με τον πληθυσμό τους) εμβολίων και με την ίδια σειρά» σημείωσε. Όπως είπε προς το παρόν απαιτείται αυστηριοποίηση των όσων εμβολιάζονται. Σχετικά με την ταχύτητα των εμβολιασμών η Ελλάδα είναι κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε. Η ταχύτητα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, εξαρτάται από τα εμβόλια που έχουμε μέχρι στιγμής στη διάθεσή μας. Πρόκειται, τόνισε, για ένα εξαιρετικά σύνθετο και πολύπλοκο εγχείρημα. 

Ασφαλής ο πληθυσμός στις αρχές του καλοκαιριού

Τα προβλήματα προσαρμογής του προγράμματος εμβολιασμού είναι σχετικά μικρά, όλα βαίνουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό, διαβεβαίωσε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι η δυνατότητα του καθημερινού εμβολιασμού θα αυξάνεται καθώς θα αυξάνεται η διαθεσιμότητα των εμβολίων.

Τον επόμενο μήνα θα λειτουργήσουν 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που θα μπορούν να κάνουν 20.000 εμβολιασμούς ημερησίως.  Το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα φτάσουν στη χώρα 4.600.000 δόσεις, επομένως είναι εφικτό έως τα τέλη Μαρτίου να εμβολιαστούν 2.000.000 συμπολίτες. Κατόπιν τούτων, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εφικτό τον εθνικό στόχο να είναι ασφαλής ο πληθυσμός στις αρχές του καλοκαιριού.

Είναι σημαντικό να εκπέμπεται από όλους το μήνυμα ότι τα εμβόλια είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά, τόνισε.

Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Πρόκειται για ελληνική καινοτομία, που έχουμε προτείνει να λάβει κοινοτικό χαρακτήρα, ώστε να διευκολυνθεί η κινητικότητα των πολιτών, η οποία και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας. 

Σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ 

Ο πρωθυπουργός σχολίασε καυστικά την πρόταση της αντιπολίτευσης να αγοράσουμε τις πατέντες για να παρασκευάζονται τα εμβόλια στη χώρα μας. Έκανε λόγο για ανεξήγητη αφέλεια ή διάθεση παραπληροφόρησης και είπε χαρακτηριστικά: «Πάλι καλά που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιήσουμε την Pfizer με έναν νόμο και ένα άρθρο. Πρόσθεσε δε πως «κάποιοι μετά τα λεφτόδεντρα ανακάλυψαν και τα εμβολιόδεντρα». 

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή για τη διαχείριση της πανδημίας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News