Business & Finance Παρασκευή 15/01/2021, 13:11
BUSINESS & FINANCE

BofA: «Μαχαίρι» στις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία

BofA: «Μαχαίρι» στις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία

Σε δραστική υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ελληνική οικονομία προχωρά η Bank of America. Πρόκειται για μία κίνηση που εντάσσεται μεν στο πλαίσιο της πρόσφατης συνολικής υποβάθμισης των εκτιμήσεων του οίκου για την ευρωπαϊκή οικονομία το 2021, όμως την ίδια στιγμή προσγειώνει απότομα τις προσδοκίες για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η Bank of America περιμένει τώρα ανάπτυξη μόλις 2,8% το 2021, έναντι προηγούμενων προβλέψεων που μιλούσαν για ρυθμούς 4,1%. Ουσιαστικά, ο οίκος προβλέπει πλέον ότι η ύφεση του 2020 θα είναι ακόμα βαθύτερη (στο 9% από προηγούμενες εκτιμήσεις για 7%) και η φετινή ανάκαμψη εξαιρετικά αδύναμη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Bank of America συγκαταλέγεται τώρα ανάμεσα στους πιο απαισιόδοξους οίκους απέναντι στην Ελλάδα (χαμηλότερες εκτιμήσεις εκφράζουν μόνο η Citi και η ING, οι οποίες «βλέπουν» τη φετινή ανάπτυξη στο 2,2%), την ώρα που οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς θέτουν τον πήχυ της ανάπτυξης για το 2021 γύρω στο 4,5%.

Πάντως, η BofA θεωρεί ότι η ανάκαμψη θα ανοίξει το βήμα της το 2022, όταν και αναμένεται να καταγραφεί αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 5,6% (έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για 3,8%).

Όσο για τους λόγους που οδήγησαν την Bank of America στην υποβάθμιση, ο οίκος εξηγεί ότι το «στόρι» είναι λίγο-πολύ το ίδιο σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης: Υψηλότερα (και αυξανόμενα) κρούσματα, αργή πρόοδος στους εμβολιασμούς και επέκταση των lockdowns έως το δεύτερο τρίμηνο του 2021.  

Μάλιστα, οι αναλυτές δεν αποκλείουν και νέες υποβαθμίσεις, καθώς τονίζουν ότι ανησυχούν για τη μετάλλαξη του ιού, αλλά δεν έχουν ενσωματώσει στις προβλέψεις τους το σενάριο το νέο αυτό στέλεχος να γίνει κυρίαρχο. Εάν αυτό συμβεί, τότε η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα πέσει στο 1-2% φέτος (έναντι των τωρινών προβλέψεων για 2,9%), με το ακριβές νούμερο να εξαρτάται από το πόσο μεγάλο θα είναι το παγκόσμιο σοκ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News