Business & Finance Παρασκευή 15/01/2021, 12:38
ΕΛΣΤΑΤ

«Χάθηκε» τζίρος 13 δισ. ευρώ το καλοκαίρι

Πτώση 15,8% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2019

«Χάθηκε» τζίρος 13 δισ. ευρώ το καλοκαίρι

Σημαντική μείωση εμφάνισε στο γ’ τρίμηνο του 2020 ο τζίρος των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της ελληνικής οικονομίας, δείγμα της επίδρασης του κορωνοϊού στην πορεία του εγχώριου ΑΕΠ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων διαμορφώθηκε σε 69,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 15,8% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2019.

Πρόκειται για μείωση της τάξης των 13 δισ. ευρώ, τα οποία έγιναν «καπνός» από την ελληνική οικονομία, ως απόρροια της καθίζησης της τουριστικής κίνησης αλλά και των περιοριστικών μέτρων. 

Τη μεγαλύτερη κάμψη εμφάνισαν οι επιχειρήσεις των τομέων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης, οι οποίοι συρρικνώθηκαν κατά 50,4%. Τη μικρότερη μείωση εμφάνισαν οι επιχειρήσεις στον τομέα ορυχείων και λατομείων (-0,8%).

Αντίθετα, τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν οι επιχειρήσεις ττους τομείς δημόσιας διοίκησης και άμυνας, καθώς και υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης.

«Χάθηκε» τζίρος 13 δισ. ευρώ το καλοκαίρι-1

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις 205.984 επιχειρήσεις που τέθηκαν σε υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, ο τζίρος του γ’ τριμήνου διαμορφώθηκε σε 7,1 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας πτώση κατά 33,1% σε σχέση με το 2019.

Την υψηλότερη μείωση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις των κλάδων καταλυμάτων και παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο, τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεων και μουσικών εκδόσεων (-61,6%). Η μικρότερη πτώση σημειώθηκε στον κλάδο της κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος (-6,5%).

Στον αντίποδα, η εντονότερη αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο της εκπαίδευσης, ο οποίος εμφάνισε κύκλο εργασιών κατά 2,2% υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι.

«Χάθηκε» τζίρος 13 δισ. ευρώ το καλοκαίρι-2

Συγκριτικά με τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο , τον Νοέμβριο τέθηκαν επιπρόσθετα 41 επιχειρήσεις, οι οποίες ανήκουν στον κλάδο των ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων οργανωμένων ταξιδιών και υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες και 737 επιχειρήσεις, οι οποίες ανήκουν στον κλάδο της ανθρώπινης υγείας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News