BUSINESS & FINANCE

Click in shop: «Μπορεί να σώσει έως και το 50% του τζίρου»

Σταύρος Καφούνης στο «MR»: Ασφαλές το άνοιγμα - Κινδυνεύουν οι μισές επιχειρήσεις και 300.000 εργαζόμενοι - 120 δόσεις και «κούρεμα».

Click in shop: «Μπορεί να σώσει έως και το 50% του τζίρου»

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι έμποροι λίγο πριν τις κυβερνητικές αποφάσεις για το πώς θα ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Aθηνών, Σταύρος Καφούνης, μίλησε στο «MR». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, είναι αναγκαίο πλέον τα εμπορικά καταστήματα να ανοίξουν με click in shop άμεσα.

Το click away δεν μπορεί να διασφαλίσει την βιωσιμότητα του 85% των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου. 

Όπως αναφέρει το click away δεν μπορεί να διασφαλίσει την βιωσιμότητα του 85% των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου. Επιπλέον όπως αναφέρει ,ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, σύμφωνα με επιστημονική τεκμηρίωση το μοντέλο του click in shop επιβαρύνει μόνο κατά 1% περισσότερο την επιδημιολογική εικόνα σε σχέση με την λειτουργία του click away.

Ταυτόχρονα με την λειτουργία του click in shop προτείνει και αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα όπως ειδικά μηχανήματα αερισμού και απολύμανσης  τα οποία θα μπορούσαν  επιδοτηθούν .Με τις χειμερινές εκπτώσεις να έχουν αρχίσει από τις 11 Ιανουαρίου, ο κύριος Καφούνης εκτιμά πως εάν τελικά οι επιχειρήσεις λειτουργήσουν μόνο με click αway θα διασωθεί  μόνο το 20-25% του τζίρου των χειμερινών εκπτώσεων δηλαδή 1 με 1,2 δισ. ευρώ ενώ με το click in shop, ο τζίρος που μπορεί να διασωθεί μπορεί να φθάσει και το 50% δηλαδή τα 2,5 δισ. ευρώ.

Με το click in shop θα μπορέσουν να δουλέψουν και τα μικρότερα καταστήματα που δεν διαθέτουν online κατάστημα. Θα σωθεί το 50% του τζίρου. 

Ενώ άλλο ένα πλεονέκτημα είναι πως  με το click in shop θα μπορέσουν να δουλέψουν και τα μικρότερα καταστήματα που δεν διαθέτουν online κατάστημα. Πάντως ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου επισημαίνει  και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως εάν χαθεί και ο τζίρος των εκπτώσεων τότε μία στις δύο επιχειρήσεις θα αφανιστεί. Αυτό σημαίνει  πως  περίπου 100.000 επιχειρήσεις μπορούν να οδηγηθούν σε λουκέτο και οι μισοί εργαζόμενοι (300.000) βρεθούν αντιμέτωποι με την ανεργία. 

1. Εάν τελικά ανοίξετε από την Δευτέρα με click away και κάποιες επιχειρήσεις με click in shop.Ποιες δικλείδες ασφαλείας θα πρέπει να υπάρξουν ώστε να μην υπάρξει διασπορά του ιού; Τι προτείνετε; 

H επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου με τη μέθοδο “click in shop” είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί άμεσα και να αφορά το σύνολο του λιανεμπορίου και όχι μόνο συγκεκριμένους κλάδους, δεδομένου ότι αποτελεί κρίσιμο παράγοντα βιωσιμότητας για όλους. Όπως επιστημονικώς διαπιστώθηκε,  η λειτουργία των καταστημάτων με “click away” συνεισφέρει μόνο 4% στην υγειονομική επιβάρυνση, ενώ το “click in shop” μόνο 5%.  Εάν παράλληλα με την επαναλειτουργία των καταστημάτων, εφαρμοστούν αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα στη λειτουργία των σουπερμάρκετ, επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων,  περιοριστούν κάθε μορφής μετακινήσεις εντός αυστηρά γεωγραφικών ορίων και ενισχυθεί η επιτήρηση εφαρμογής των μέτρων, είμαι βέβαιος ότι η διασπορά του ιού τουλάχιστον δεν θα αυξηθεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα καταστήματα εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα προστασίας, κάτι που έχει παραδεχθεί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Τέλος, όπως υπέδειξαν οι ειδικοί επιστήμονες, πρέπει να επιδοτηθεί αμέσως ακόμη και η ετεροχρονισμένη προμήθεια ειδικών μηχανημάτων καθαρισμού και απολύμανσης αέρα, τα οποία θα μπορούν να τοποθετηθούν εντός των καταστημάτων. 

2.  Στην περίπτωση που τελικά το λιανεμπόριο ανοίξει έστω με το μοντέλο του click away αλλά στη συνέχεια η επιδημιολογική εικόνα της χώρας χειροτερέψει και η κυβέρνηση διακόψει για άλλη μια φορά την λειτουργία του λιανεμπορίου τι θα σήμαινε αυτό για εσάς; 

Το δίλημμα δεν είναι εμπόριο ή δημόσια υγεία, γιατί προφανώς ύψιστο αγαθό αποτελεί η υγεία των συμπολιτών μας. Πριν όμως συζητηθεί η πιθανότητα ενός νέου lockdown για το λιανικό εμπόριο, πρέπει πρώτα να εφαρμοστούν αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα και περιορισμός της άσκοπης κινητικότητας στο δημόσιο χώρο. Είναι σίγουρο πως ένα τρίτο lockdown, χωρίς την θεσμοθέτηση ισχυρότερων μέτρων στήριξης, θα πλήξει ανεπανόρθωτα όλο το λιανικό εμπόριο και περισσότερο τον κλάδο της μόδας, που το απόθεμα των εμπορευμάτων μετά την τρέχουσα σεζόν απαξιώνεται πλήρως. 

Πριν συζητηθεί η πιθανότητα ενός νέου lockdown για το λιανικό εμπόριο, πρέπει πρώτα να εφαρμοστούν αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα και περιορισμός της άσκοπης κινητικότητας στο δημόσιο χώρο

3.  Ποιο εκτιμάται πως είναι το ποσό του τζίρου των χειμερινών εκπτώσεων που μπορεί να διασωθεί μέσω του click away; 
Εαν υπολογίσουμε ότι ο συνολικός τζίρος των Εκπτώσεων σε όλο το φάσμα του εμπορίου ανέρχεται περίπου στα 5 δισ. ευρώ, εάν λειτουργήσουμε μόνο με τη μέθοδο του “click away” δύσκολα θα καλύψουμε το 20-25% του τζίρου. Σε άλλη περίπτωση, με λειτουργία “click in shop” θα είμαστε πολύ ικανοποιημένοι εάν καλύψουμε το 50% του περυσινού τζίρου. 
  

4. Για πόσο καιρό μπορούν να αντέξουν οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου να λειτουργούν μόνο με click away; 

Το click away αποτελεί μία εναλλακτική λύση αντί του ολοκληρωτικού κλεισίματος των καταστημάτων, χωρίς όμως να εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του 85% των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου που δεν διαθέτουν αποτελεσματικό κανάλι ηλεκτρονικών πωλήσεων. Ήδη βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν για το λιανεμπόριο και το click away δεν αποτελεί πλέον λύση για την λειτουργία της αγοράς. 

5. Στις γιορτές σε πολλές περιπτώσεις υπήρξαν έμποροι που δεν τήρησαν τα μέτρα και τις προδιαγραφές του click away. Eίδαμε πελάτες να δοκιμάζουν ρούχα στα πεζοδρόμια, εμπόρους να δειγματίζουν τα προϊόντα τους στο πελάτη στη πόρτα του καταστήματος τους και τελικά να κάνουν την πώληση χωρίς να υπάρξει πριν τηλεφωνική ή on line παραγγελία. Πως θα σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα;

Η πλειοψηφία των καταστημάτων λειτούργησε υποδειγματικά με το σύστημα του click away, λίγες ήταν οι εξαιρέσεις στον κανόνα. Είναι δύσκολο όμως για εμπόρους που δεν διαθέτουν ψηφιακά κανάλια πώλησης και για καταναλωτές που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, να λειτουργήσουν παραγωγικά με αυτό το σύστημα. Οι διακρίσεις λοιπόν μεταξύ οργανωμένων ψηφιακά επιχειρήσεων και μικρών καταστημάτων χωρίς e-shop θα σταματήσει και η αγορά θα ισορροπήσει, εάν εφαρμοστεί η κατανάλωση προϊόντων εντός καταστημάτων, μετά από ραντεβού και με συγκεκριμένη χρονικά παραμονή. 

6.  Με ποια επιπλέον οικονομικά μέτρα θα πρέπει να ενισχυθεί το λιανεμπόριο; 

Το εμπόριο λειτουργεί υπό καθεστώς εκτάκτων, σχεδόν πολεμικών συνθηκών. Οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν χωρίς δική τους υπαιτιότητα να δουν το προϊόν του κόπου τους να εξανεμίζεται και τα μέτρα στήριξης που έλαβε έως τώρα η πολιτεία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν επαρκούν. 

Το εμπόριο λειτουργεί υπό καθεστώς εκτάκτων, σχεδόν πολεμικών συνθηκών. Οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν χωρίς δική τους υπαιτιότητα να δουν το προϊόν του κόπου τους να εξανεμίζεται και τα μέτρα στήριξης που έλαβε έως τώρα η πολιτεία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν επαρκούν. 

 

Η συνέχιση του αποτελεσματικότερου χρηματοδοτικού εργαλείου της επιστρεπτέας προκαταβολής και η   αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων, με διατήρηση της επιδότησης του 50% κρίνεται απαραίτητο μέτρο για την επιβίωση των μικρών επιχειρήσεων. 

Η θεσμοθέτηση νέας ρύθμισης 120 δόσεων, που θα περιλαμβάνει το σύνολο των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της κρίσης είναι επιβεβλημένη και το κούρεμα μέρους της οφειλής αναπόφευκτο. 

Όλα τα μέτρα στήριξης πρέπει πλέον να υπολογίζονται ανάλογα με το ποσοστό της συνολικής πτώσης τζίρου του 2020 σε σχέση με το 2019 και να υπάρξει ειδική μέριμνα για τη στήριξη νέων επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν μέσα στο 2020 και αποκλείονται από όλα τα μέτρα στήριξης. 

Η αναστολή των δόσεων δανείων έως και το τέλος της άνοιξης καθώς και επαναλειτουργία του προγράμματος επιδότησης τόκων δανείων, πρέπει να επανεξεταστεί. 

Τέλος με δεδομένη την επαναλειτουργία της αγοράς σε καθεστώς χαμηλών τζίρων, απαιτείται η συνέχιση της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων έως το τέλος της υγειονομικής κρίσης για τις αποδεδειγμένα πληγείσες επιχειρήσεις, με παράλληλη επιδότηση για τους ιδιοκτήτες. 

  

7.   Ποια είναι η εκτίμηση σας για την επόμενη ημέρα στο λιανεμπόριο; Θα υπάρξει πιστεύετε έκρηξη λουκέτων; 

Είναι σοκαριστικά τα οικονομικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το ενεάμηνο του 2020,  που αναφέρονται σε τεράστια πτώση έως 50% στους 39 από τους 43 κλάδους του λιανεμπορίου. Εάν προσθέσουμε την ασύλληπτη ζημιά της εορταστικής περιόδου και χαθεί και η εκπτωτική περίοδος, τότε θα αφανισθεί μία στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις. Εάν όμως η αγορά επαναλειτουργήσει άμεσα και στηριχθούν  στοχευμένα οι έχοντες πραγματική ανάγκη, τότε είναι εφικτό να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση με επιτυχία και σε αυτό στοχεύουν όλες οι παρεμβάσεις μας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News