Business & Finance Πέμπτη 14/01/2021, 15:21
BUSINESS & FINANCE

Click in shop για όλα τα καταστήματα ζητά η αγορά

Click in shop για όλα τα καταστήματα ζητά η αγορά

Να επαναλειτουργήσει το σύνολο του λιανεμπορίου, και όχι μόνο συγκεκριμένοι κλάδοι, με τη μέθοδο του click in shop ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών να ζητά επιπλέον την παράταση των εκπτώσεων. 

Ο εμπορικός σύλλογος επικαλείται επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου με τη μορφή του click away  συνεισφέρει μόνο 4% στην υγειονομική επιβάρυνση, ενώ το click in shop μόνο 5% και εξηγεί ότι ο περιορισμός της κινητικότητας στο δημόσιο χώρο μπορεί να αποφευχθεί με αυστηρή θέσπιση γεωγραφικών κριτηρίων για τις μετακινήσεις.

Μάλιστα, ζητά πριν συζητηθεί η πιθανότητα ενός νέου lockdown για το λιανικό εμπόριο, πρώτα να εφαρμοστούν αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα στη λειτουργία των σουπερμάρκετ, να επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων, να περιοριστούν οι κάθε μορφής μετακινήσεις εντός αυστηρά γεωγραφικών ορίων και να ενισχυθεί η επιτήρηση εφαρμογής των μέτρων.

«Με έκπληξη παρακολουθούμε να εξακολουθεί να τίθεται στον δημόσιο διάλογο το δίλημμα Γ’ Λυκείου ή Λιανεμπόριο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών. Και καλεί τους υγειονομικούς επιστήμονες και την κυβέρνηση να σταθμίσουν τα πραγματικά δεδομένα και να λάβουν τη βέλτιστη απόφαση για το σύνολο της κοινωνίας, τονίζοντας ότι το λιανεμπόριο αποτελεί κρίσιμο παράγοντα βιωσιμότητας για όλους.

Άλλωστε, και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ζητά το άνοιγμα όλων των καταστημάτων λιανικής με click in shop, καθώς και να παραταθεί η περίοδος των εκπτώσεων.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου είπε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ότι από την αρχή του δεύτερου lockdown, το επιμελητήριο είχε προτείνει τη λειτουργία των καταστημάτων με προκαθορισμένα ραντεβού και έναν πελάτη κάθε φορά εντός του καταστήματος. Ο κ. Χατζηθεοδοσίου επαναλαμβάνει το αίτημα αυτό, ζητώντας να εφαρμοστεί για όλα τα μαγαζιά και όχι μόνο για συγκεκριμένους κλάδους, δεδομένης της αδυναμίας των μικρών επιχειρήσεων που δεν διαθέτουν eshop να ανταποκριθούν στο click away.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. υπογράμμισε πως αν μετά την περίοδο των εορτών, η οποία χάθηκε, χαθεί και η περίοδος των εκπτώσεων, ο τζίρος της οποίας ανήλθε πέρυσι σε 5 δισ. ευρώ, «τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα είναι τραγικά», ενώ σημείωσε πως έχει ζητηθεί από τον υπουργό Ανάπτυξης να δοθεί παράταση στην περίοδο των εκπτώσεων.

Με τα σημερινά δεδομένα, όπως έδειξε και η έρευνα Ε.Ε.Α. – Opinion Poll, 1 στις 4 επιχειρήσεις «βλέπει» λουκέτο, με τον κ. Χατζηθεοδοσίου να εκτιμά πως αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα, η καταστροφή των επιχειρήσεων θα είναι μεγαλύτερη, συμπαρασύροντας και τους εργαζόμενους.

Εστίαση

Για το τεράστιο πλήγμα που δέχεται η εστίαση μίλησε, στην ίδια εκπομπή, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Ε.Ε.Α. Γιώργος Καββαθάς τονίζοντας ότι ο κλάδος αριθμεί 80.000 επιχειρήσεις, με το 50% εξ αυτών να βρίσκεται μπροστά στο φάσμα του «λουκέτου».

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο φτάνουν τις 330.000, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι κλάδοι – «συνεργάτες» της εστίασης τότε επηρεάζονται συνολικά 1 εκατ. εργαζόμενοι.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία καταστροφή», υπογράμμισε ο κ. Καββαθάς, επισημαίνοντας ότι έχει ζητηθεί από την Πολιτεία η υλοποίηση ενός ειδικού προγράμματος στήριξης των εστιατορίων και συναφών επαγγελμάτων, κάτι ωστόσο που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News