Business & Finance Παρασκευή 15/01/2021, 14:19
«ΚΟΥΡΕΜΑ» ΕΝΟΙΚΙΟΥ

Έτσι θα πάρουν τις αποζημιώσεις τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Έτσι θα πάρουν τις αποζημιώσεις τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Πρεμιέρα την Δευτέρα με την καταβολή αποζημιώσεων τοις μετρητοίς στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις ιδιοκτητών ακινήτων που έχουν υποστεί κούρεμα 40% κατά τον μήνα Νοέμβριο, έχουν ξεπεράσει τις 200.000. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και οι 200.000 θα λάβουν αποζημίωση ίση με το 50% της περικοπής του ενοικίου.

Σε χιλιάδες περιπτώσεις, ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει ότι τους κούρεψαν το ενοίκιο αλλά από τα μητρώα της εφορίας δεν προκύπτει ότι οι ενοικιαστές είναι πληττόμενοι. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προωθεί αλλαγή στον μηχανισμό του δηλώσεων COVID που υποβάλλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ώστε να ανιχνεύεται αυτόματα αν ο ενοικιαστής θα είναι πληττόμενος ή όχι.  

Μηδενικό ενοίκιο και για τον Φεβρουάριο

Όπως έγινε εν τω μεταξύ γνωστό επεκτείνεται και για τον Φεβρουάριο το «χάρισμα» του ενοικίου στις πληττόμενες επιχειρήσεις. Το υπουργείο Οικονομικών, λίγο μετά την σχετική αναφορά του πρωθυπουργού στη Βουλή, γνωστοποίησε τη δεύτερη τροποποίηση του πλαισίου «κουρέματος» των ενοικίων για το πρώτο δίμηνο του έτους. Όλες οι επιχειρήσεις που έχουν παραμείνει υποχρεωτικά κλειστές μέχρι και σήμερα 15 Ιανουαρίου, δεν θα πληρώσουν καθόλου ενοίκιο ούτε για τον Ιανουάριο ούτε για τον Φεβρουάριο. Από την άλλη, οι ιδιοκτήτες ακινήτων  θα λάβουν αποζημίωση 80% επί του αρχικού ενοικίου η οποία μάλιστα θα είναι αφορολόγητη. Αν οι ιδιοκτήτες είναι νομικά πρόσωπα, η αποζημίωση θα φτάνει στο 60%.

Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή μέχρι σήμερα, 15 Ιανουαρίου. Συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News