ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην πόρτα του Ηρακλή Εθνική, Πειραιώς και Attica Bank με φόντο την άνοδο των CDs

Στην πόρτα του Ηρακλή Εθνική, Πειραιώς και Attica Bank με φόντο την άνοδο των CDs

Παράθυρο ευκαιρίας για την οριστική εξυγίανση του ισολογισμού των τραπεζών αποτελεί το σχήμα των κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής, παρά την άνοδο των ελληνικών ασφαλίστρων κινδύνου (CDS – Credit Default Swaps), που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες και η οποία συμπαρασύρει σε άνοδο της προμήθειας που πρέπει να πληρώσουν οι τράπεζες για να λάβει την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Η τιμή των CDS βρίσκεται κοντά στις 170 μονάδες βάσης, όταν πριν από ένα χρόνο ήταν κάτω από τις 100 μονάδες και αποτελεί την βάση υπολογισμού για την εγγύηση που πληρώνουν οι τράπεζες στο δημόσιο προκειμένου να λάβουν την κρατική εγγύηση. Ο Ηρακλής λήγει τον προσεχή Οκτώβριο – με την πιθανότητα παράτασης να είναι στο τραπέζι – και χθες η Εθνική τράπεζα υπέβαλε αίτηση ένταξης για το δεύτερο χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων που έχει την κωδική ονομασία Frontier II, ενώ τις προσεχείς ημέρες αναμένεται ανάλογο αίτημα να υποβάλει και η τράπεζα Πειραιώς για το χαρτοφυλάκιο Sunrise III, αξίας 820 εκατ. ευρώ.

Επόμενη μεγάλη εκκρεμότητα αποτελεί η Attica Bank που εξετάζει την ένταξη στον Ηρακλή τεσσάρων χαρτοφυλακίων συνολικής αξίας 2,7 δισ. ευρώ, με την ανάθεση στην DBRS της αξιολόγησής τους προκειμένου να πάρει το rating για τους mezzanine τίτλους. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας με αφορμή τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου «το 2022 με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των τιτλοποιήσεων και της ουσιαστικής εξάλειψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του παρελθόντος, καθώς και την υλοποίηση των επιμέρους ενεργειών της συμφωνίας των βασικών μετόχων, θα αποτελέσει έτος ορόσημο για την Attica Bank».

Σε ό,τι αφορά την Εθνική, η υλοποίηση της δεύτερης τιτλοποίησης, Frontier II, θα επιτρέψει στην Τράπεζα να μειώσει τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 6,5%. Xθες η Τράπεζα υπέβαλε αίτημα ένταξης στον Ηρακλή, «διεκδικώντας» εγγύηση ύψους 460 εκατ. ευρώ για τις ομολογίες υψηλής εξασφάλισης.  Η πρώτη το Frontier I ήταν ύψους 6 δισ. ευρώ και η κρατική εγγύηση που έλαβε η Τράπεζα μέσω των ομολογιών υψηλής εξασφάλισης ανήλθε στα 3 δισ. ευρώ.

Το δεύτερο χαρτοφυλάκιο, το Frontier II είναι συνολικής αξίας 1 δισ. ευρώ και αποτελείται κατά 40% από επιχειρηματικά δάνεια όλων των κατηγοριών (μεγάλων, μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων), καθώς και δάνεια λιανικής (στεγαστικά κατά 50% και καταναλωτικά κατά 10%). Πρόκειται για 50.000 δάνεια από 25.000 οφειλέτες, με το 80% των δανείων να συνοδεύονται με εξασφαλίσεις. Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα «η ανεύρεση επενδυτή και η αποδοχή του αιτήματος της εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο είναι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη» και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η συναλλαγή θα κλείσει το γ’ τρίμηνο του έτους.

Στον σχήμα του Ηρακλή έχουν μέχρι σήμερα τιτλοποιήσεις συνολικής αξίας σε 49,6 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που έδωσε η κυβέρνηση το 2019 με κρατικές εγγυήσεις άνω των 20 δισ. ευρώ. Τις μεγαλύτερες τιτλοποιήσεις έχει μέχρι σήμερα υλοποιήσει η τράπεζα Πειραιώς με 17,6 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθεί η Alpha Bank με 14,3 δισ. ευρώ, 10,7 δισ. ευρώ από την Eurobank και 7 δισ. ευρώ από την Εθνική τράπεζα.

Στις τιτλοποιήσεις θα πρέπει να προστεθούν συναλλαγές ύψους 24 δισ. ευρώ που υλοποίησαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με απευθείας πωλήσεις κόκκινων δανείων σε funds, χωρίς δηλαδή την στήριξη του Ηρακλή, μεταβιβάζοντας μεγάλα ή μικρότερα πακέτα κόκκινων δανείων κυρίως επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό της εξυγίανσης στα 73,3 δισ. ευρώ, ενώ μαζί με τις συναλλαγές που αναμένεται να κλείσουν έως τα τέλη του χρόνου, το ύψος των δανείων που έχουν φύγει από τους ισολογισμούς των τραπεζών από το 2018 θα φτάσει τα 79,7 δισ, ευρώ. 

Το ποσό αυτό αφορά την λογιστική αξία των δανείων που πουλήθηκαν και όχι την ονομαστική τους, η οποία είναι κατά πολύ υψηλότερη και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις φτάνει τα 110 δισ. ευρώ, που είναι και το συνολικό ύψος δανείων που έχουν μεταβιβαστεί σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια μέχρι σήμερα.

Το μέγεθος της εξυγίανσης που έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα αποτυπώνεται στα νούμερα με βάση τα οποία, η προσαρμογή προβλέπει δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures – NPEs) έως τα τέλη του 2022:

• στο 7% από 45% το 2019 για την Alpha Bank 

• στο 6,5% από 31% το 2019 για την Εθνική τράπεζα 

• στο 5,8% από 33,5% το 2019 για την Eurobank και 

• στο 9% από 49% το 2019 για την τράπεζα Πειραιώς. 

Διαβάστε επίσης: 

Εθνική Τράπεζα: Αίτηση για ένταξη του Frontier II στο πρόγραμμα “Ηρακλής ΙΙ”

DBRS για κόκκινα δάνεια: Να δοθεί παράταση στον Ηρακλή

Κόκκινα δάνεια: Ανεβάζουν ρυθμό οι συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News