BUSINESS & FINANCE

Κόκκινα δάνεια: Ανεβάζουν ρυθμό οι συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά

Κόκκινα δάνεια: Ανεβάζουν ρυθμό οι συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά

Ένα στα οκτώ δάνεια που έχουν πουληθεί από τις τράπεζες τα τελευταία χρόνια σε funds έχει ήδη αλλάξει ή αναμένεται να αλλάξει χέρια με την μεταβίβασή του σε νέα funds. Πρόκειται για συναλλαγές που αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ περίπου και οι οποίες έχουν υλοποιηθεί ή δρομολογούνται τους προσεχείς μήνες, επιταχύνοντας την ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς, δηλαδή την πώληση δανείων από funds σε άλλα funds. 

H ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς επισπεύδεται λόγω των φιλόδοξων στόχων που οι επενδυτές στην αγορά των κόκκινων δανείων έχουν δεσμευτεί ότι θα πετύχουν στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων, οι οποίες λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία «υποαποδίδουν» σε ορισμένες κατηγορίες.

Με τον τρόπο αυτό τα funds που έχουν τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά των τιτλοποιήσεων εξασφαλίζουν άμεσα ρευστότητα και ενισχύουν τα έσοδα από ανακτήσεις, επιτυγχάνοντας έτσι τους στόχους για τους οποίους έχουν δεσμευθεί μέσα από τα επιχειρησιακά πλάνα που έχουν καταθέσει στο πλαίσιο του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων, Ηρακλή. Σε κάποιες περιπτώσεις οι πωλήσεις δανείων από funds σε άλλα funds αποσκοπούν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση με την ανάθεση συγκεκριμένων χαρτοφυλακίων (π.χ. ξενοδοχειακών) σε εξειδικευμένους «παίκτες» της αγοράς.

H ενεργοποίηση της δευτερογενούς αγοράς δανείων σε συνδυασμό με την εισροή νέων επενδυτικών κεφαλαίων αναμένεται να ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά, διασφαλίζοντας την ομαλή υλοποίηση του προγράμματος Ηρακλής, εκτίμησε ο κ. Ακης Μπης, Managing Director της Intrum Investments Greece μιλώντας στο διεθνές DDC Conference, NPL Management Greece 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει καταγράψει η εταιρεία συμβούλων Octane μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί στη δευτερογενή αγορά δάνεια ύψους 5,2 δισ. ευρώ, ενώ τους προσεχείς μήνες δρομολογούνται συναλλαγές 4,5 δισ. ευρώ. Οι σημαντικότερες από αυτές τις συναλλαγές που έχουν ήδη υλοποιηθεί ή δρομολογούνται είναι:

• πώληση από την doValue στο επενδυτικό κεφάλαιο Whaterwheel δανείων ύψους 3,2 δισ. ευρώ, που είχαν αποκτηθεί από την Eurobank στο πλαίσιο της τιτλοποίησης Mexico, 

• πώληση από την Cepal στην Brooklane δανείων ύψους 1,1 δισ. ευρώ που είχαν αποκτηθεί από την Alpha Bank στο πλαίσιο της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Galaxy, 

• πώληση από την doValue δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ (συναλλαγή Virgo) που απέκτησε στο πλαίσιο της τιτλοποίησης Frontier από την Εθνική Τράπεζα,

• πώληση από την doValue δανείων ύψους 2,6 δισ. ευρώ (συναλλαγή Souk) που αποκτήθηκαν από την Eurobank στο πλαίσιο της τιτλοποίησης Cairo,

• πώληση από την Intrum δανείων 300 εκατ. ευρώ που αποκτήθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων Sunrise και Vega,

• πώληση από το επενδυτικό κεφάλαιο Carval στην Intrum (συναλλαγή Libra) δανείων ύψους 1,1 δισ. ευρώ που είχαν πωληθεί από την Εθνική Τράπεζα. 

Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ανεβάζουν το ύψος των κόκκινων δανείων που έχουν αλλάξει χέρια -από τις τράπεζες στα funds- τα τρία τελευταία χρόνια στα 130 δισ. ευρώ ή σε 80 δισ. ευρώ σε όρους μικτής λογιστικής αξίας, δηλαδή χωρίς τους εξωλογιστικούς τόκους. 

Ο μεγαλύτερος επενδυτής κόκκινων δανείων -με βάση την ανάλυση της Octane- είναι η αμερικάνικη Davidson Kempner με συνολικές αγορές 15,1 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθεί η σουηδική Intrum με 13,5 δισ. ευρώ και η ιταλική doValue με 11,4 δισ. ευρώ. Οι τρεις μεγαλύτεροι επενδυτές στην αγορά των κόκκινων δανείων έχουν ιδρύσει -σε συνεργασία και με τις τράπεζες Alpha, Πειραιώς και Eurobank που συμμετέχουν με μειοψηφικό ποσοστό-, εταιρείες που έχουν αναλάβει τη διαχείριση τόσο δανείων που έχουν αγοραστεί από funds αλλά και δανείων που είναι ακόμη στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Με βάση αυτή την ανάλυση ο μεγαλύτερος διαχειριστής κόκκινων δανείων είναι η doValue με 36 δισ. ευρώ υπό διαχείριση δάνεια και ακολουθεί η Cepal με 30 δισ. ευρώ, η Intrum με 28 δισ. ευρώ, ενώ τέταρτη στην κατάταξη είναι η Qquant που είναι ανεξάρτητος διαχειριστής με 11 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια υπό διαχείριση.

Διαβάστε επίσης:

Καμπανάκι για τις τράπεζες: Νέα κόκκινα δάνεια 5 δισ. ευρώ το 2021

Γεωργακόπουλος (Intrum): Ευκαιρίες για επενδύσεις 3 δισ. ευρώ στα ελληνικά NPLs

Κόκκινα δάνεια: Πρώτο βήμα για τον Φορέα Επαναμίσθωσης Ακινήτων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News