Business & Finance Παρασκευή 13/05/2022, 07:06
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι προκλήσεις για τις τράπεζες: Χαμηλή κερδοφορία και υψηλή εξάρτηση από το κράτος

Οι προκλήσεις για τις τράπεζες: Χαμηλή κερδοφορία και υψηλή εξάρτηση από το κράτος

Η διαρθρωτικά χαμηλή κερδοφορία -καθώς βασίζεται κυρίως σε έκτακτα κέρδη- και ο αυξημένος κίνδυνος από την διασύνδεση του τραπεζικού τομέα με το κράτος, δηλαδή την έκθεση σε ομόλογα, εγγυημένα δάνεια και την εξάρτηση από τον αναβαλλόμενο φόρο, αποτελούν τις βασικές προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα, επισημαίνει η ΤτΕ στην Έκθεση για την Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, υπογραμμίζοντας παράλληλα το γεγονός ότι, η προσπάθεια εξυγίανσης των τραπεζών επιδεινώνει την κεφαλαιακή τους θέση. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζικών ομίλων υποχώρησε το 2021 έναντι του 2020 κυρίως εξαιτίας των ζημιών που προέκυψαν από την πώληση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων και την εφαρμογή των μεταβατικών διατάξεων του ΔΠΧΑ 9, που υπεραντιστάθμισαν τη θετική επίδραση από τις ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2021. Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (Common Equity Tier 1 ratio – CET1 ratio) σε ενοποιημένη βάση μειώθηκε σε 12,6% το Δεκέμβριο του 2021 από 15% το Δεκέμβριο του 2020, και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαίου (Total Capital Ratio – TCR) σε 15,2% από 16,6%, αντίστοιχα. Οι δείκτες αυτοί υπολείπονται σημαντικά του μέσου όρου των ευρωπαϊκών τραπεζών που εποπτεύονται από την ΕΚΤ, οι ανίστοιχοι δείκτες των οποίων διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στο 15,5% (CET1) και στο 19,5% (TCR) . Ενσωματώνοντας μάιστα την πλήρη επίδραση του ΔΠΧΑ 9, ο Δείκτης CET1 των ελληνικών τραπεζικών ομίλων διαμορφώθηκε σε 10,7% και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαίου σε 13,4%.

Επιπλέον, η ποιότητα των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών επιδεινώθηκε περαιτέρω, καθώς το 2021 οι οριστικές και εκκαθαρισμένες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (Deferred Tax Credits – DTCs) ανέρχονταν σε 14,4 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 63% των συνολικών εποπτικών ιδίων κεφαλαίων (από 53% το 2020). Το ποσοστό αυτό ανέρχεται μάλιστα σε 73% των συνολικών εποπτικών ιδίων κεφαλαίων εάν λάβουμε υπόψη την πλήρη επίδραση του ΔΠΧΑ 9 (από 63% το 2020). Επιπρόσθετα, αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (Deferred Tax Assets – DTAs) ύψους 1,7 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται στα εποπτικά ίδια κεφάλαια των τραπεζικών ομίλων (αφού λάβουμε υπόψη την πλήρη επίδραση του ΔΠΧΑ 9), αποτελώντας περίπου το 8% των συνολικών εποπτικών ιδίων κεφαλαίων τους. Σημειώνεται ότι, αν και αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTAs) ύψους 5,1 δισ. ευρώ δεν περιλαμβάνονται στα εποπτικά ίδια κεφάλαια των τραπεζών, «η επίτευξη επαρκούς μελλοντικής κερδοφορίας είναι απαραίτητη προκειμένου να μην αποτελέσουν κίνδυνο για την κεφαλαιακή βάση της τράπεζας σε μεσομακροπρόσθεσμο ορίζοντα», σημειώνει η ΤτΕ.

Στην Έκθεση καταγράφεται η σημαντική υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) που επιταχύνθηκε, με αποτέλεσμα στο τέλος του 2021 ο λόγος των ΜΕΔ προς το σύνολο των δανείων να διαμορφωθεί σε 12,8% (έναντι 30,1% στο τέλος του 2020) και το συνολικό απόθεμα ΜΕΔ να διαμορφωθεί σε 18,4 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 61% από τα 47,2 δισ. ευρώ το 2020. Συνολικά, η μείωση των ΜΕΔ σε σχέση με το υψηλότερο σημείο τους, που καταγράφηκε το Μάρτιο του 2016, έφθασε το 82,8% ή τα 88,8 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: 

ΤτΕ: Πληθωρισμός και άρση μέτρων στήριξης απειλούν με νέο κύμα κόκκινων δανείων

Τράπεζες: Ανεβάζει ταχύτητα ο δανεισμός επιχειρήσεων

JP Morgan για ελληνικές τράπεζες: Επιστροφή στην κανονικότητα αλλά και περιθώρια ανόδου έως 78%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News