BUSINESS & FINANCE

Τράπεζες: Ανεβάζει ταχύτητα ο δανεισμός επιχειρήσεων

Τράπεζες: Ανεβάζει ταχύτητα ο δανεισμός επιχειρήσεων

Ανακοπή της πτωτικής πορείας των υπολοίπων χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις που με βάση τα στοιχεία του α’ τριμήνου του έτους σταθεροποιήθηκαν λίγο πάνω από τα 56 δισ. ευρώ, καταγράφουν τα στοιχεία της ΤτΕ, δημιουργώντας βάσιμες προσδοκίες για ουσιαστική πιστωτική επέκταση με την ενεργοποίηση και των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης τους προσεχείς μήνες. 

Μέχρι σήμερα τα υπόλοιπα των δανείων προς τις επιχειρήσεις μειώνονταν σταθερά μήνα με τον μήνα παρά τις νέες χορηγήσεις στις οποίες προχωρούσαν οι τράπεζες. Η βασική αιτία είναι το γεγονός ότι οι πωλήσεις κόκκινων δανείων σε συνδυασμό με τις  μεγάλες αποπληρωμές που πραγματοποιούσαν οι επιχειρήσεις, οδηγούσαν σε μείωση των υπολοίπων χρηματοδότησης. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνολικές πιστώσεις προς τις επιχειρήσεις έχουν μειωθεί από τα 67,6 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019 – μήνα κατά τον οποίο ξεκινά η καταγραφή των πιστώσεων στην βάση δεδομένων AnaCredit – στα 55,7 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2022 και έκτοτε σημειώνουν μικρή άνοδο φθάνοντας τα 56,1 δισ. ευρώ τον προηγούμενο Μάρτιο. 

Η ανακοπή της πτωτικής πορείας των υπολοίπων χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις αποδίδεται στο γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων δανείων με συνέπεια οι νέες πιστώσεις να οδηγούν σε ουσιαστική πιστωτική επέκταση, μέσα και από νέα δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ τους τρεις πρώτους μήνες του 2022. 

Νέα δάνεια έως και 7 δισ. το 2022

Τα επιχειρησιακά πλάνα των τραπεζών για το 2022 προβλέπουν καθαρές νέες εκταμιεύσεις έως και 7 δισ. ευρώ, με έμφαση στις νέες χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις, που αναμένεται να αποτελέσουν και τον βασικό μοχλό ανάπτυξης των τραπεζικών εργασιών για το τρέχον έτος. Η εκτίμηση αφορά την καθαρή πιστωτική επέκταση, χωρίς δηλαδή τις αποπληρωμές υφιστάμενων δανείων, οι οποίες αναμένεται ότι θα κινηθούν επίσης σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα κοντά στα 18 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των εκταμιεύσεων έως και τα 25 δισ. ευρώ.

Η εκτίμηση αυτή, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, θεωρείται ρεαλιστική ακόμη και κάτω από τις δυσμενείς συνθήκες που δημιουργεί η γεωπολιτική κρίση, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται ανατροπές ανάλογα με το μέγεθος της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης που προβλέπεται ότι θα υπάρχει το τρέχον έτος, από το αρχικό 4%-5,5% σε 2,5%-4%, σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις. Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στα μέσα Μαρτίου, η Εθνική αναμένει καθαρή πιστωτική επέκταση 1,5-2 δισ. ευρώ το 2022, ενώ στα 2,3 δισ. ευρώ (από τα οποία το 1,4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα) προσδιορίζει την καθαρή πιστωτική επέκταση η Eurobank. Ο σχεδιασμός της Alpha Bank ανεβάζει την καθαρή πιστωτική επέκταση για το τρέχον έτος στα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη εκτίμηση για την Πειραιώς, δηλαδή τα νέα δάνεια μετά τις αποπληρωμές ύψους 4,9 δισ. ευρώ, υπολογίζονται κοντά στο 1,3 δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων στην βάση δεδομένων AnaCredit που περιλαμβάνει όλα τα επιχειρηματικά δάνεια άνω των 20.000 ευρώ, από το σύνολο των 56 δισ. ευρώ του υπολοίπου της χρηματοδότησης τα 22,1 δισ. ευρώ είναι δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις. Πρόκειται για 680 επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 εργαζόμενους και έχουν τζίρο άνω των 50 εκατ. ευρώ και οι οποίες απορροφούν πάνω από το ένα τρίτο της συνολικής χρηματοδότησης. Οι μεσαίες, οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, που σύμφωνα με τα στοιχεία της AnnaCredit αριθμούν περί τις 60.000 χρωστούν στις τράπεζες τα υπόλοιπα 33,9 δισ. ευρώ, δηλαδή λίγο πάνω από τα δύο τρίτα του συνολικού δανεισμού. 

Τα στοιχεία του α’ τριμήνου δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των νέων χορηγήσεων απορροφήθηκε από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που άντλησαν μέσω των τραπεζών νέα δάνεια ύψους 544 εκατ. ευρώ έναντι 475 εκατ. ευρώ που άντλησαν οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, ανατρέποντας την κυριαρχία των μεγάλων επιχειρήσεων που τόσο το 2020 όσο και το 2021 «απέσπασαν» την μερίδα του λέοντος στις νέες πιστώσεις.

Το μεγαλύτερο μέρος των νέων τραπεζικών δανείων το α’ τρίμηνο του έτους κατευθύνθηκε στη μεταποίηση, κλάδος στον οποίο εκταμιεύτηκαν δάνεια ύψους 268 εκατ. ευρώ, ενώ αμέσως μετά ο κλάδος με τις περισσότερες εκταμιεύσεις αναδεικνύεται το χονδρικό και λιανικό εμπόριο με εκταμιεύσεις 199 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί ο κλάδος του τουρισμού με εκταμιεύσεις 142 εκατ. ευρώ, ενώ με μικρότερα ποσά νέων εκταμιεύσεων ακολουθούν οι διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες, η μεταφορά και αποθήκευση και ο κλάδος της ενέργειας. 

Διαβάστε επίσης:

Δανεισμός εκτός τραπεζών – H νέα πραγματικότητα προβληματίζει τους επόπτες

Τράπεζες: Πρώτη γεύση της αύξησης του κόστους στα δάνεια

Αύξηση επιτοκίων: Τι σημαίνει για στεγαστικά, επιχειρηματικά δάνεια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News