BUSINESS & FINANCE

Τράπεζες: Πρώτη γεύση της αύξησης του κόστους στα δάνεια

Τράπεζες: Πρώτη γεύση της αύξησης του κόστους στα δάνεια

Πρόγευση της ανόδου του κόστους δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά ενόψει και της ανόδου των επιτοκίων από την ΕΚΤ αποτελεί η αύξηση που καταγράφει η ΤτΕ στα επιτόκια των δανείων τον Μάρτιο σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Η άνοδος είναι της τάξης των 0,20 μονάδων βάσης στα επιχειρηματικά δάνεια και μικρότερη στα στεγαστικά, ενώ την ίδια στιγμή μηδενικά είναι τα επιτόκια καταθέσεων και καθηλωμένα στο 0,13% τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων.

Η άνοδος των επιτοκίων χορηγήσεων έχει προεξοφληθεί και αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην πορεία του euribor ενός έτους, που ενσωματώνει την εκτίμηση για την εξέλιξη των επιτοκίων έναν χρόνο από σήμερα. Το euribor ενός έτους βρίσκεται σταθερά από τις 20 Απριλίου σε θετικό έδαφος και συγκεκριμένα στο 0,235% από -0,499% στις αρχές του χρόνου, εγκαταλείποντας το αρνητικό πρόσημο που είχε από τον Φεβρουάριο του 2016, δηλαδή τα τελευταία 6 συνεχή χρόνια. Η τάση αυτή πιστοποιεί την άνοδο των επιτοκίων τους προσεχείς μήνες και θα συμπαρασύρει την άνοδο και του euribor 3μήνου, με βάση το οποίο τιμολογείται σχεδόν το σύνολο των στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η ΤτΕ δείχνουν ότι η τάση αυτή έχει αρχίσει να περνάει στα επιτόκια με τα οποία δανείζονται οι επιχειρήσεις, με το κόστος ανόδου του δανεισμού να είναι υψηλότερο για τις μεγάλες επιχειρήσεις, δηλαδή αυτές με δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ. Το μέσο επιτόκιο για αυτή την κατηγορία δανείων αυξήθηκε στο 2,63%, από 2,38% τον Φεβρουάριο. Για δάνεια από 250.000 έως 1 εκατ. ευρώ το επιτόκιο αυξήθηκε από το 3,46% στο 3,55%, ενώ για δάνεια μέχρι 250.000 ευρώ το επιτόκιο αυξήθηκε από 4,42% στο 4,52%.

Μικρότερες είναι οι αυξήσεις στα επιτόκια για νέα στεγαστικά δάνεια, με το μέσο επιτόκιο να διαμορφώνεται τον Μάρτιο στο 2,44% από 2,39% τον Φεβρουάριο, ενώ το μέσο επιτόκιο για καταναλωτικά δάνεια έχει σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 14,69%. Το μέσο επιτόκιο όλων των δανείων αυξήθηκε από 3,73% στο 3,82% και με δεδομένο ότι το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων είναι στο 0,04%, το spread μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων διευρύνθηκε από 3,73% τον Φεβρουάριο στο 3,82% τον Μάρτιο.

Να σημειωθεί ότι η προοπτική ανόδου των επιτοκίων δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη στο κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, καθώς η πλειονότητα των δανείων έχει συνδεθεί με το euribor 3μήνου, που παραμένει ακόμη σε αρνητικό έδαφος και συγκεκριμένα στο -0,427%. Η εικόνα όμως αυτή αναμένεται να αναστραφεί μέχρι τα τέλη του έτους και με μεγαλύτερη ένταση από τις αρχές του επόμενου, προεξοφλώντας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, άνοδο έως και 150 μονάδων βάσης εντός του 2023. Η προοπτική αυτή, που ενσωματώνει τις εκτιμήσεις για την αντίδραση της ΕΚΤ στην άνοδο του πληθωρισμού, θα προσθέσει στα ισχύοντα επίπεδα επιτοκίων έως και 1,50%, ενισχύοντας τις πιέσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και στη ρευστότητα των επιχειρήσεων που έχουν οφειλές στις τράπεζες.

Η άνοδος του euribor 3μήνου θα οδηγήσει αυτόματα σε αύξηση της δόσης όλων των δανείων που συνδέονται με κυμαινόμενο επιτόκιο και τα οποία αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών. Η άνοδος θα επηρεάσει καθολικά κυρίως τα επιχειρηματικά δάνεια, στον βαθμό που ένας σημαντικός όγκος δανείων, κυρίως στεγαστικά, δεν τιμολογείται σήμερα με βάση το αρνητικό euribor, αλλά με μηδενικό επιτόκιο, πάνω στο οποίο προστίθεται το περιθώριο της τράπεζας. Στην «τραπεζική γλώσσα» πρόκειται για τα δάνεια zero floor, δηλαδή μηδενικού επιτοκίου και τα οποία τιμολογούνται σαν το euribor να είναι στο 0. Η κατηγορία αυτή θα επηρεαστεί από τη στιγμή που η άνοδος του euribor ξεπεράσει τη μισή μονάδα.

Διαβάστε επίσης: 

ΤτΕ: Κατά 9 μονάδες βάσης αυξήθηκε το επιτόκιο νέων δανείων τον Μάρτιο 

Λαγκάρντ: Πιθανή αύξηση των επιτοκίων το καλοκαίρι

Ο άγνωστος κόσμος της αύξησης επιτοκίων: Τι μας μαθαίνει το 1994

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News