Business & Finance Δευτέρα 23/08/2021, 20:40
BUSINESS & FINANCE

Πότε θα αυξηθούν τα επιτόκια του ευρώ

Πότε θα αυξηθούν τα επιτόκια του ευρώ

Μπορεί η ευρωπαϊκή οικονομία να ανακάμπτει, όμως οι χλιαρές προσδοκίες για τον πληθωρισμό «κλειδώνουν» τις συνθήκες των χαμηλών επιτοκίων για πολύ καιρό. Όπως μαρτυρούν τα «στοιχήματα» των traders, η πρώτη αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πηγαίνει ακόμα πιο πίσω, καθώς πλέον αναμένεται σε τρία χρόνια από σήμερα, το νωρίτερο.

Για την ακρίβεια, η αγορά προεξοφλεί την αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 10 μονάδες βάσης σε τρία χρόνια. Πρακτικά, οι traders μείωσαν στο ένα τρίτο τις προβλέψεις τους για την αύξηση των επιτοκίων, σε σχέση με τον Μάιο.

Όμως, ακόμα και αυτές οι εκτιμήσεις ενδέχεται να αποδειχθούν πρόωρες. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθάρισε τον περασμένο μήνα ότι τα επιτόκια δεν πρόκειται να αυξηθούν παρά μόνο όταν ο πληθωρισμός του 2% είναι ορατός και διατηρήσιμος.

Παρότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Ευρωζώνης σημείωσε άλμα στο 2,2% τον Ιούλιο (ήταν τα υψηλότερα επίπεδα από το 2018), εντούτοις τα μέλη της ΕΚΤ θεωρούν ότι αυτή η αύξηση του πληθωρισμού είναι μεταβατική. Τα swaps δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα κινείται κάτω από το 1,7% το 2024, όπως επισημαίνει το Bloomberg.

«Είτε η αγορά υποτιμά τον πληθωρισμό είτε οι εκτιμήσεις της για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων είναι πρόωρες – ή και τα δύο», λέει στο πρακτορείο ο Κρίστοφερ Ρίγκερ, επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης ομολόγων της Commerzbank.

Όλα δείχνουν ότι η Ευρωζώνη θα απολαύσει τουλάχιστον τρία χρόνια ακόμα υπό το σημερινό καθεστώς των πολύ χαμηλών επιτοκίων, και μάλιστα με φόντο μία οικονομία που ανακάμπτει. Αντίστοιχα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Fed θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου στις αρχές του 2023, όπως όλα δείχνουν.

Αυτή η προβλεψιμότητα στο μέτωπο των επιτοκίων είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς το τελευταίο διάστημα φαίνεται να «κινείται», έπειτα από πολλά χρόνια  συρρίκνωσης και απραξίας, η αγορά της στεγαστικής πίστης στην Ελλάδα. Άλλωστε, όπως είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Handelsblatt ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, τα επόμενα χρόνια οι ελληνικές τράπεζες θα χορηγήσουν νέα δάνεια ύψους 33 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις ήταν τον Ιούνιο αμετάβλητο, στο 3,95%.  

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) διαμορφώνεται στο 14,38%, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο στο 10,86%, ενώ το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο διαμορφώνεται στο 2,41%.

Tο μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια ανέρχεται στο 4,32%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων στο 6,55%.  

Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο διαμορφώνεται στο 3,04%.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News