BUSINESS & FINANCE

Ρεκόρ 10ετίας στις καταθέσεις των επιχειρήσεων – Βάζει «κόφτη» στα νέα δάνεια από τράπεζες

Ρεκόρ 10ετίας στις καταθέσεις των επιχειρήσεων – Βάζει «κόφτη» στα νέα δάνεια από τράπεζες

Νέα εκτίναξη κατά 1,4 δισ. ευρώ των καταθέσεων που διατηρούν οι επιχειρήσεις στις τράπεζες καταγράφηκε τον Αύγουστο με αποτέλεσμα η ρευστότητα να ανέλθει στα 41,7 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 36,3 δισ. ευρώ είναι οι καταθέσεις των επιχειρήσεων που δεν ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, δηλαδή χωρίς τις καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και αποτελεί ιστορικό ρεκόρ δεκαετίας.  

Μαζί με τις καταθέσεις των νοικοκυριών, οι αποταμιεύσεις των οποίων στις τράπεζες ενισχύθηκαν κατά 94 εκατ. ευρώ, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα ανήλθαν στα τέλη Αυγούστου στα 173,4 δισ. ευρώ, επίπεδο που είχε να καταγραφεί από το 2011. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τα νοικοκυριά εγκαταλείπουν μαζικά πλέον τις προθεσμιακές καταθέσεις με νέες εκροές 855 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο, διαμορφώνοντας το επίπεδο των τοποθετήσεων σε δεσμευμένους λογαριασμούς στα 30,7 δισ. ευρώ από 31,6 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Αντίθετα τα υπόλοιπα των καταθέσεων στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου αυξήθηκαν κατά 674 εκατ. ευρώ και ανήλθαν στα 75,4 δισ. ευρώ και αιτία είναι η υποχώρηση των αποδόσεων στις προθεσμιακές καταθέσεις. 

Η πλεονάζουσα ρευστότητα στην οικονομία αποδίδεται στα μέτρα στήριξης της οικονομίας ύψους 42 δισ. ευρώ από τα οποία 9 δισ. ευρώ είναι η «επιστρεπτέα» προκαταβολή – οποία δεν θα επιστραφεί – και ερμηνεύει και την κόπωση που παρατηρείται στην πιστωτική επέκταση, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ ενισχύθηκε με βραδύτερο ρυθμό και συγκεκριμένα κατά 0,8% τον Αύγουστο έναντι 1,2% τον Ιούλιο. Ειδικά σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση των παραγωγικών επιχειρήσεων, δηλαδή των επιχειρήσεων εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα, η πιστωτική επέκταση «έτρεξε» με ρυθμό 3,2% έναντι 4,2% τον Ιούλιο και η καθαρή ροή χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 190 εκατ. ευρώ.  

Διαβάστε επίσης:

Καταθέσεις: Πόσα χρήματα βάλαμε στην άκρη τον Αύγουστο

Τράπεζα Πειραιώς: Γιατί συμφέρει η αγορά κατοικίας

Να σημειωθεί ότι η καθαρή ροή χρηματοδότησης μετρά τις εκταμιεύσεις δανείων μετά τις αποπληρωμές που έχουν πραγματοποιήσει οι επιχειρήσεις και τα στοιχεία των τελευταίων μηνών δείχνουν ότι οι αποπληρωμές υπερβαίνουν τις νέες χορηγήσεις. 

Η εικόνα που μεταφέρουν οι τράπεζες είναι ότι πολλές μικρομεσαίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις τηρούν στάση αναμονής ενόψει της ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που λόγω των ευνοϊκών όρων χρηματοδότησης θα μειώσει στο μισό περίπου το κόστος δανεισμού για τα επενδυτικά σχέδια την προσεχή πενταετία.  

Αρνητική ροή χρηματοδότησης κατά 148 εκατ. ευρώ εμφανίζει τον Αύγουστο και ο δανεισμός των νοικοκυριών, συντηρώντας την επιβράδυνση των πιστώσεων σε αρνητικό έδαφος και συγκεκριμένα στο -2,6%. Τα νοικοκυριά, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της ΤτΕ, συνεχίζουν να αποπληρώνουν τις οφειλές από στεγαστικά δάνεια με συνέπεια η καθαρή ροή χρηματοδότησης στη στεγαστική πίστη να διαμορφωθεί στα -131 εκατ. ευρώ και οι νέες εκταμιεύσεις δεν είναι ικανές να αναστρέψουν την πτωτική τάση στην πιστωτική επέκταση. Συνολικά οι οφειλές από στεγαστικά δάνεια μειώθηκαν στα 38,5 δισ. ευρώ από 38,7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, ενώ στα 10,9 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι οφειλές από καταναλωτικά δάνεια με τη ροή χρηματοδότησης να είναι οριακά, επίσης αρνητική κατά 14 εκατ. ευρώ. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News