Business & Finance Παρασκευή 25/02/2022, 15:18
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εγκρίθηκε από την Κομισιόν η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Εγκρίθηκε από την Κομισιόν η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Πράσινο φως στην εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από το CVC Capital Partners, έδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ενέκρινε την συναλλαγή χωρίς προϋποθέσεις, αποφαίνονται ότι δεν υφίσταται σημαντική παρακώλυση του ανταγωνισμού στις ιδιωτικές υπηρεσίες ασφάλισης υγείας στην Ελλάδα, και γενικά στις ιδιωτικές νοσοκομειακές υπηρεσίες στην περιφέρεια Αττικής.

Όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση η Επιτροπή διερεύνησε κατά πόσον η συναλλαγή θα προκαλούσε σημαντική παρακώλυση του ανταγωνισμού στις ιδιωτικές υπηρεσίες ασφάλισης υγείας στην Ελλάδα, και γενικά στις ιδιωτικές νοσοκομειακές υπηρεσίες στην περιφέρεια Αττικής. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η Εθνική Ασφαλιστική δεν θα διέθετε επαρκή ισχύ στην αγορά για να αποκλείσει τα ανταγωνιστικά της Hellenic Healthcare Group νοσοκομεία και ότι η Hellenic Healthcare Group δεν θα είχε οικονομικό κίνητρο για να αποκλείσει τις ασφαλιστικές εταιρείες που ανταγωνίζονται την Εθνική Ασφαλιστική». 

Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για την ολοκλήρωση της συναλλαγής εντός των προσεχών δύο μηνών με στόχο η πώληση να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τα τέλη του α΄ εξαμήνου του 2022. Η συμφωνία προβλέπει τη μεταβίβαση του 90,1% και το τίμημα που θα καταβάλλει άμεσα το  CVC ανέρχεται σε 234 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 220 εκατ. ευρώ προβλέπεται ότι θα καταβληθούν κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και σε βάθος 5ετίας. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας η Εθνική Τράπεζα θα πουλήσει το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής στη νεοσύστατη -από το CVC Partners- Ethniki Holding με έδρα το Λουξεμβούργο.

To CVC θα καταβάλει 234 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, η οποία θα αποκτήσει επίσης το 9,99% της Ethniki Holding. Η Εθνική Τράπεζα θα πάρει άλλα 125 εκατ. ευρώ σε πέντε χρόνια και άλλα 90 εκατ. ευρώ υπό την αίρεση της επίτευξης συγκεκριμένων στόχων απόδοσης από την πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων από τη Εθνική Τράπεζα από το 2022 έως το 2026. Τα τελευταία 30 εκατ. τελούν υπό την αίρεση ότι θα έχει επιτευχθεί η απόδοση την οποία έχει θέσει ως στόχο το CVC.  

Η Εθνική Ασφαλιστική παρέχει υπηρεσίες ασφάλισης ζωής και ζημιών, υπηρεσίες διανομής ασφαλιστικών προϊόντων και αντασφάλισης στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Ρουμανία. Η CVC και οι θυγατρικές της διαχειρίζονται επενδυτικά κεφάλαια και πλατφόρμες και μεταξύ των εταιρειών που ελέγχει είναι ο όμιλος Hellenic Healthcare Group («HHG»), που είναι πάροχος ιδιωτικών υπηρεσιών  νοσοκομειακής περίθαλψης στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ο όμιλος HHG ελέγχει στην Ελλάδα τα νοσηλευτήρια Υγεία,  Metropolitan και το πρώην Ιασώ General που έχει μετονομαστεί επίσης σε Metropolitan. 

Διαβάστε επίσης:

Εθνική Ασφαλιστική: Νέο διοικητικό συμβούλιο και νέο business plan ενόψει της μεταβίβασης στο CVC

Fitch: Αναβάθμισε την αξιολόγηση και το outlook των ελληνικών τραπεζών

Εθνική Ασφαλιστική: Σκάνδαλο η πώληση λέει ο σύλλογος εργαζομένων – Η σύγκριση με τα άλλα deals

Deals στις ασφαλιστικές: Η κυριαρχία των πολυεθνικών και ο χάρτης της αγοράς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News