ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική Ασφαλιστική: Νέο διοικητικό συμβούλιο και νέο business plan ενόψει της μεταβίβασης στο CVC

Εθνική Ασφαλιστική: Νέο διοικητικό συμβούλιο και νέο business plan ενόψει της μεταβίβασης στο CVC

Νέο διοικητικό συμβούλιο και νέο επιχειρησιακό σχέδιο (business plan) που θα πρέπει να καλύπτει τους κανόνες φερεγγυότητας που πρέπει να τηρεί η Εταιρεία, έχει υποβάλλει η Εθνική Ασφαλιστική προς έγκριση στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) εν αναμονή της έγκρισης από την DG Comp της μεταβίβασής στο CVC Capital Partners.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας με το CVC Capital Partners, που εκκρεμεί από τον περασμένο Απρίλιο αναμένεται έως τα τέλη του μήνα και η συμφωνία εξετάζεται υπό το πρίσμα που θα έχει στην ασφαλιστική αγορά με βάση και τη σημαντική παρουσία που έχει το CVC μέσω της Hellenic Healthcare στον κλάδο των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, ελέγχοντας τρία νοσοκομεία και συγκεκριμένα το Υγεία, το Metropolitan και το πρώην Ιασώ General που έχει μετονομαστεί επίσης σε Metropolitan. Η συμφωνία προβλέπει τη μεταβίβαση του 90,1% και το τίμημα που θα καταβάλλει άμεσα το  CVC ανέρχεται σε 234 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 220 εκατ. ευρώ προβλέπεται ότι θα καταβληθούν κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και σε βάθος 5ετίας. 

Το νέο Δ.Σ.

Τα προτεινόμενα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου θα πρέπει να λάβουν έγκριση ως προς την καταλληλότητά τους (fit and proper) και σύμφωνα με πληροφορίες διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας προτείνεται να είναι ο σημερινός CEO κ. Σταύρος Κωνσταντάς, ενώ για τη θέση του προέδρου προτείνεται ο Πολωνός κ.Andrzej Klesyk σε αντικατάσταση του σημερινού προέδρου κ. Χριστόδουλου Σαρδελή. Ως εκτελεστικά μέλη προτείνονται οι κ. Καραγρηγορίου Σταύρος – CFO της Εθνικής Ασφαλιστικής και Αναστασίου Τάσος από την Hellas Direct, ενώ ως μη εκτελεστικά μέλη οι Peter Rutland, Άλεξ Φωτακίδης, Κωστής Ρόκας, ως εκπρόσωποι του CVC και η Χριστίνα Θεοφιλίδη από την πλευρά της Εθνικής τράπεζας.

Το business plan

Με βάση το νέο επιχειρησιακό σχέδιο η Εταιρία στοχεύει σε ανάπτυξη παραγωγής μεγαλύτερη από την εκτιμώμενη ανάπτυξη της αγοράς, ώστε να αυξήσει περαιτέρω το μερίδιό της και συγκεκριμένα στο 19,5% έως το 2024 από το σημερινό επίπεδο του 16%. Για τον κλάδο ζωής, η Εταιρία στοχεύει σε μερίδιο αγοράς 25,5% στο τέλος του 2024 από 21% και για τον κλάδο γενικών ασφαλίσεων ο στόχος έχει τεθεί στο 11,9% από 9,6% το 2020.

Ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της παραγωγής ασφαλίστρων ζωής και ζημιών από το 2021 έως το 2024, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 12% και 15% αντίστοιχα, ενώ η μέση ετήσια αύξηση της κερδοφορίας πριν από φόρους υπολογίζεται στο 18%. Συγκεκριμένα η κερδοφορία της Εθνικής Ασφαλιστικής αναμένεται να αυξηθεί από τα 67 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2021, στα 82,6 εκατ. ευρώ το 2022, στα 96 εκατ. ευρώ το 2023 και στα 111 εκατ. ευρώ το 2024. Τα ασφάλιστρα του κλάδου ζωής εκτιμάται ότι θα αυξηθούν από τα 515 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2021 στα 718 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2024, ενώ τα ασφάλιστρα των κλάδων ζημιών θα αυξηθούν από 175 εκατ. ευρώ στα 268 εκατ. ευρώ.

Το μέρισμα

Η υψηλή κερδοφορία εκτιμάται ότι θα επιτρέψει την δυνατότητα για τη διανομή μερίσματος  έως και 325 εκατ. ευρώ για την προσεχή τριετία, χωρίς να επηρεαστούν οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της Εταιρείας, που σύμφωνα με τις παραδοχές που περιλαμβάνονται στην Έκθεση Φερεγγυότητας θα ενισχυθούν από το επίπεδο του 235% στα τέλη του 2021 στο 317% στο τέλος του 2024. Το ύψος του διανεμόμενου μερίσματος θα ανέλθει στα 170 εκατ. ευρώ το 2022, τα 80 εκατ. ευρώ το 2023 και τα 75 εκατ. ευρώ το 2024 και η προοπτική διανομής μερίσματος θα στηριχθεί στην κερδοφορία αλλά και στα υψηλά αποθεματικά που έχει κεφαλαιοποιήσει η Εθνική Ασφαλιστική, ανεβάζοντας τα επιλέξιμα ίδια κεφάλαια για τον υπολογισμό του δείκτη φερεγγυότητας – στα τέλη του 2021 στα 862 εκατ. ευρώ περίπου. Σε αυτά περιλαμβάνονται και έκδοση ομολόγου της κατηγορίας Tier II ύψους 125 εκατ. ευρώ που εξέδωσε η Εταιρεία τον Σεπτέμβριο του 2021 και το οποίο κάλυψε η Εθνική τράπεζα. 

Όπως προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο μεταξύ 2021 και 2024, το ενεργητικό θα αυξηθεί κατά 817 εκατ. ευρώ, αύξηση που αποδίδεται στην αυξημένη παραγωγή, κυρίως των νέων επενδυτικών προϊόντων (unit linked) χωρίς εγγυήσεις. Σημαντικό μέρος των εργασιών θα προκύψει μέσω του τραπεζικού δικτύου (bancassurance) και σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο οι πωλήσεις τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων ζωής θα αυξηθούν με ετήσιο ρυθμό 17%, ενώ οι πωλήσεις τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων του κλάδου γενικών ασφαλίσεων θα αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 28% έως και το 2024. Υπενθυμίζεται ότι με την επίτευξη συγκεκριμένων παραγωγικών στόχων στο bancassurance συνδέεται και η καταβολή ενός μέρους του τιμήματος που έχει δεσμευτεί το CVC στο πλαίσιο της συμφωνίας. 

Στον κλάδο υγείας που επίσης αποτελεί ειδικό όρο της συμφωνίας, η Εθνική Ασφαλιστική στοχεύει στη σταδιακή μείωση του παλιού ζημιογόνου χαρτοφυλακίου, στη βελτίωση των συμβάσεων με νοσηλευτικά ιδρύματα, με στόχο τον έλεγχο και τη συγκράτηση των αποζημιώσεων, καθώς και στον πλήρη ανασχεδιασμό των μαιευτικών προγραμμάτων με αντικατάσταση των ισόβιων με ετησίως ανανεούμενα, συμμετοχή στο κόστος αποζημιώσεων κατά 50% για 2 έτη (με το υπόλοιπο να καλύπτεται από το νοσηλευτικό ίδρυμα) και μέτρα όπως η πριμοδότηση του 6μηνιαίου ασφαλίστρου έναντι του ετήσιου.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News